West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2018

Group A.

1. Choose the correct option : 20×1=20

Question 1.
‘Jibaner Jharapata’ is :
a. A novel
b. A book of poems
c. A biography
d. An autobiography
Answer:
d. An autobiography

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
‘Somprakash’ was :
a. A Daily paper
b. A Weekly paper
c. A Fortnightly paper
d. A Monthly paper
Answer:
b. A Weekly paper

Question 3.
The publisher of English translation of ‘Neeldarpan’ was :
a. Kaliprasanna Singha
b. Michael Madhusudan Dutta
c. Harishchandra Mukhopadhyay
d. Rev. James Long
Answer:
d. Rev. James Long

Question 4.
The practice of Sati was prohibited in :
a. 1828 AD
b. 1829 AD
c. 1830 AD
d. 1826 AD
Answer:
d. 1829 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question5.
The ideal of Sarva Dharma Samannwaya was propagated by :
a. Bijoy Krishna Goswami
b. Swami Vivekananda
c. Sri Ramakrishna
d. Keshab Chandra Sen
Answer:
c. Sri Ramakrishna

Question 6.
The Kol rebellion 1831-32. took place in :
a. Medinipore
b. Jhargram
c. Chhotonagpore
d. Ranchi
Answer:
c. Chhotonagpore

Question 7.
The First Forest Act was passed in India in :
a. 1859 AD
b. 1860 AD
c. 1865 AD
d. 1878 AD
Answer:
c. 1865 AD

Question 8.
The Revolt of 1857 was described as India’s First War of Independence by :
a. Subhas Chandra Bose
b. Jawaharlal Nehru
c. Vinayak Damodar Savarkar
d. Dadabhai Naoraji
Answer:
c. Vinayak Damodar Savarkar

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 9.
The rule of the East India Company in India came to an end in :
a. 1857 AD
b. 1858 AD
c. 1919 AD
d. 1947 AD
Answer:
d. 1858 AD

Question 10.
First President of the Indian Association was :
a. Surendranath Bandyopadhyay
b. Anandamohan Bose
c. Rev. Krishnamohan Bandyopadhyay
d. Sibnath Sastri
Answer:
c. Rev. Krishnamohan Bandyopadhyay

Question 11.
The first printed book in the Bangali language was :
a. Barnaparichay
b. A Grammar of the Bengali Language
c. Bengal Samachar Matier
d. Annadamangal
Answer:
b. A Grammar of the Bengali Language

Question 12.
The scientist of the Indian Association for the Cultivation of Science who was awarded Nobel Prize was :
a. Jagadishchandra Bose
b. C. V. Raman
c. Prafullachandrra Roy
d. Satyendranath Bose
Answer:
b. C. V. Raman

Question 13.
The Boycott movement economically affected :
a. The peasants of Bengal
b. The Middle Class
c. The Zamindars
d. Students
Answer:
a. The peasants of Bengal

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 14
Baba Ramchandra led peasants’ movement in :
a. Bihar
b. United Province
c. Rajasthan
d. Maharashtra
Answer:
b. United Province

Question 15.
The Rampa tribal rebellion was organized in :
a. Malabar region
b. Konkon Coastal area
c. Orissa
d. Godavari Valley
Answer:
d. Godavari Valley

Question 16.
‘Nari Karma Mandir’ was established by :
a. Urmila Devi
b. Basanti Devi
c. Kalpana Datta
d. Leela Roy Nag.
Answer:
b. Basanti Devi

Question 17.
The revolutionary group founded by Surya Sen was known as :
a. Anushilan Samity
b. Gadar Dal
c. Indian Republican Army
d. Bengal Volunteers
Answer:
c. Indian Republican Army

Question 18.
The Dalits were called ‘Harijan’ by :
a. Jyotiba Phule
b. Narayana Guru
c. Gandhiji
d. Dr. Ambedkar
Answer:
c. Gandhiji

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 19.
Separate linguistic state of Andhra Pradesh was formed in the year:
a. 1947 AD
b. 1950 AD
c. 1953 AD
d. 1955 AD
Answer:
c. 1953 AD

Question 20.
Goa became a part of India in :
a. 1947 AD
b. 1956 AD
c. 1961 AD
d. 1971 AD
Answer:
c. 1961 AD

Group B.

2. Answer the following questions: 16×1=16

(Attempt one question from each sub-group; in all answer 16 questions)

Answer each of the following questions in one sentence: 1×4=4

Question 1.
In which historical context was the ‘Bharatmata’ painted?
Answer:
The ‘Bharatmata’ was painted in the historical context of the Swadeshi movement.

Question 2.
Where was founded the All India Trade Union Congress (1920)?
Answer:
The All India Trade Union Congress was founded in Bombay.

Question 3.
In which year was the Forward Bloc founded?
Answer:
The Forward Bloc was founded by Subhas Chandra Bose in 1939.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 4.
Who was the founder of the Mathua community?
Answer:
Harichand Thakur was the founder of the Mathua community.

Identify which of the following is ‘True’ and which is ‘False’ :

1. Uday Shankar encouraged the educated middle class Bengalees in dance.
Answer: True

2. The Indian Association protested against the Ilbert Bill.
Answer: False

3. Faraji is the name of an ancient tribe.
Answer: False

4. Vidyasagar introduced Lino type in Bengali.
Answer: False

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ : 1×4=4

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Aurobindo Ghosh a. Indian National Army
1. Jawaharlal Nehru a. Non Co-operation Movement
2. Birendranath Sashmal b. Poona Pact (1932)
3. Kaliprasanna Singha c. ‘Letters from a Father to his Daughter’
4. Dr. Ambedkar d. Hutum Pyanchar Naksha

Answer:
1- c, 2 -a, 3 -d, 4 – b

On the given outline map of India, locate and label the following places: 1×4=4

1. Areas of the Chuar Rebellion – Bankura and South-West region of Midinipur
2. Region of the Munda Revolt – Chhotonagpur
3. Centre of 1857 Revolt – Jhansi
4. Princely State – Junagarh
Answer:
See the attached Map of India where the four places have been located?

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

(Only For The Visually-Challenged Students)

Fill in the blanks:

1. The Fort William College was established in _____ AD.
Answer: 1800

2. _____ was the leader of Barasat revolt.
Answer: Titumir

3. Prafulla Chandra Roy was a Professor of _____.
Answer: Presidency College

4. _____ was known as ‘Masterda’.
Answer: Surya Sen

Select the correct interpretation of the following statements :

1 Statement: The nineteenth century Bengal Renaissance was limited in scope.

Interpretation 1: Because only rural Bengal experienced it.
Interpretation 2: Because the Renaissance was limited to the field of literature
Interpretation 3: Because the Renaissance was limited to western educated progressive society
Answer:
Interpretation 3: Because the Renaissance was limited to western educated progressive society

2. Statement: The British Government passed the Act III in 1872.

Interpretation 1: Its object was to unite the Hindu, Muslim and Christian communities.
Interpretation 2: Its object was to develop the economic, social and cultural development of the people.
Interpretation 3: Its object was to ban child-marriage and polygamy and also to legalize widow remarriage.
Answer:
Interpretation 3: Its object was to ban child-marriage and polygamy and also to legalize widow remarriage.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

3. Statement: Rabindranath did not like the colonial system of Education.

Interpretation 1: Because this system was expensive
Interpretation 2: Because the medium of instruction was vernacular
Interpretation 3: Because this system did not help the mental development of the student
Answer:
Explanation 3: Because this system did not help the mental development of the student

4. Statement: Sarala Devi Chowdhurani established Lakshmir Bhandar.

Interpretation 1: To sell foreign goods
Interpretation 2: To help women who were engaged in movements
Interpretation 3: To sell indigenous goods
Answer:
Interpretation 3: To sell indigenous goods.

Group C.

3. Answer the following questions in two or three sentences only (any eleven)

Question 1.
What is the importance of history of environment ?
Answer:
The importance of history of environment lies in the fact that it helps to understand the human role in the conservation of nature. It also helps to realize the impact of human beings on pollution and health. It also opens our eyes for the scarcity of resources and their conservation for the future.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
How are memoirs or autobiographies used as sources of modern Indian history?
Answer:
While autobiography tells the story of a life, a memoir often tells a story from life. In the reconstruction of modern Indian history the autobiographies of eminent personalities of contemporary India are of immense value. In this context the Jibamsmriti of Rabindranath, My Experiments with Truth of Mahatma Gandhi, etc. are most important.

Question 3.
What is Macaulay’s Minute?
Answer:
Macaulay’s Minute is a landmark in the history of education in India. In his Minute, known as Education Minute, Macaulay expressed in favour of introducing liberal education on Western lines through the medium of English in India.

Question 4.
What was the role of Young Bengal in social reform ?
Answer:
The students of Derozio, collectively known as the Young Bengal played an important role in social reform of contemporary India. They spoke loudly about the evil effects of idolatry and superstition. So much so that some of them even renounced the sacred thread (paita).

Question 5.
Why is Dudu Miyan remembered ?
Answer:
Dudumiyan, leader of the Ferazi movement, is remembered because he gave a fervent call to the peasants to rise against the oppressive zamindars, indigo-planters and money-lenders. He even declared thet Allah being the real owner of land, the zamindars had no right to levy tax on the peasants.

Question 6.
What was the role of Harishchandra Mukhopadhyay in the Indigo Revolt ?
Answer:
Harishchandra did not hesitate to publicize the grievances of the indigocultivators through the paper Hindoo Patriot of which he was the Editor. The financial help he rendered to the indigo cultivators virtually made him a pauper.

Question 7.
What was the main objective of the Queen’s Proclamation (1858) ?
Answer:
The main objective was to bring an end to the East India Company’s rule in India. Simultaneously, Queen Victoria of England directly assumed the responsibility of the Indian administration in her own hands

Question 8.
With what purposes are cartoons drawn?
Answer:
Cartoons are drawn in order to present a feature or a subject in a humourous way. These are often caricatures signifying disapproval of an incident or an action.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 9.
What was the role of Panchanan Karmakar in the development of printing press in Bengal ?
Answer:
Andrews, a Christian missionary, established a printing press at Hughli. In order to print Nathaniel Brassey Halhed’s A Grammar of the Bengal Language, he needed a Bangla type. Under the supervision of English typographer Charles Wilkins, Panchanan Karmakar created the first Bengali typeface for printing.

Question 10.
What is the importance of the Battala publications in the history of Bengali printing press ?
Answer:
Battala is the name of an area in North Calcutta (Kolkata) where printing and publication began in the 19th century. The Battala printers enriched their printing imitating the European technology of wood-cuts and lithographs. Using such technology they decorated their books with illustrations.

Question 11.
Why was the Eka movement initiated ?
Answer:
The Eka movement was initiated by the peasants of U.P. against the oppression of the British officials. The peasants took a vow that they would pay only the recorded amount of rent.

Question 12.
Why was the Bardoli Satyagraha movement organized?
Answer:
The peasants of Bardoli in Surat district of Gujarat began Satyagraha movement under the leadership of Vallabhbhai Patel. The movement was organized in protest of an unprecedented hike in the land-revenue.

Question 13.
With what objective was the Anti-Circular Society founded ?
Answer:
The Anti-Circular Society was organized by Sachindranath Basu. The objective was to encourage the students to participate in the Swadeshi agitation. The Society also made necessary arrangements for education of the students who were expelled from schools and colleges by the government authorities.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 14.
Why was the Dipali Sangha established ?
Answer:
In 1924 Leela Roy organized the Dipali Sangha. The objective was to spread education amongst the womenfolk. But the real objective of the Sangha was to initiate the members to revolutionary ideal.

Question 15.
Under what circumstances did Hari Singh, the ruler of Kashmir, sign the Instrument of Accession ?
Answer:
In 1947 the Pathan tribesmen, unofficially led by Pakistan army, invaded Kashmir. Hari Singh, the then Maharaja of Kashmir, appealed to India for military help. India agreed to help on condition that the Maharaja would formally accede Kashmir to India. It was under this background that Hari Singh signed the Instrument of Accession.

Question 16.
Why was the States Reorganization Commision (1953) formed ?
Answer:
After Independence from the British rule the Government of India found it necessary to reorganize the state boundaries. Accordingly, the States Reorganization Commission was constituted in 1953 under the chairmanship of Fazl Ali.

Group ‘D’

4. Answer the following questions in seven or eight sentences each :

(Attempt one question from each Sub-group. Answer six questions in all)

Question 1.
What picture of 19th century Bengalee society is revealed in the book ‘Hutom Pyanchar Naksha’?
Answer:
Hutom Pyanchar Naksha, written by Kaliprasanna Singha was first published in 1862. The book occupies a special place in Bengali literature. During the nineteenth century several factors caused some kind of strain within the Bengalee society. The factors included conversion to Christianity, emergence of Brahmoism, sea-voyage, declared irreligious by the orthodox section, etc.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Simultaneously, social reform programme was adopted by the reformers of the time, etc. All this which caused turmoil in the society found expression in the pages of the Hootum Pyanchar Naksha. Hootum was a keen observer. It looked at the changes that had been taking place. He noticed and expressed with irony and humour how the old and the new lived side by side.

Question 2.
What role did the Calcutta Medical College play in the field of medical science in this country?
Answer:
Calcutta Medical College of Bengal founded in 1835 was the first institution in India imparting systematic education in Western medicine. The College that was established by an order of 28 January 1835 ushered in a new era in the history of medical education in India. The stated objective was to train native youths aged between 14 and 20 in the principles and practices of medical science in accordance with the European model.

This marked the end of official patronage of indigenous medical learning. Different sections of the Indian population responded to this newly founded system of education in different ways. The Calcutta Medical College was the first in the country to teach European medicine system. Besides, Madhusudan Gupta stands out as the person who first dissected a corpse at Calcutta Medical College.

Question 3.
With what objectives did the colonial Government enact the Forest Laws ?
Answer:
The objective of the colonial British Government in enacting the Forest Laws was to control the forest resources of the country. In fact, the needs and greed of the colonial rulers dictated them to introduce the Forest Acts. As the colonial rulers needed timber for the mother-country, Britain’s, ship-building and laying of the railway lines, the Government introduced Forest laws restricting the common people’s access to the forest resources.

Another motive of the colonial government was to earn more and more revenue by commercializing the forest resources of India. Total governmental control over the forests through the Forest Acts also aimed at expansion of the state power. This also constituted curtailment of local communities’ free access to the forests and rights over forest resources. The above are some of the objectives of the colonial government in enacting the Forest Acts.

Question 4.
Can the Great Revolt of 1857 be termed as feudal revolt ?
Answer:
Opinions vary regarding the nature of the Revolt of 1857 . Debate over it started from the very moment of its happening. Different opinions have been expressed by renowned litterateurs and historians. Jawaharlal Nehru, for example, emphasized the feudal character of the Revolt of 1857. According to him, there was no plan, no coordination among the rebels of different regions of the country.

Moreover, as some of the zamindars and talukdars (landed magnates) participated in the Revolt would at best give it a feudal character. Modern historians, however, are of the opinion that though began with the uprising of the sepoys it soon assumed the nature of a revolt of the civilian population which gave it the character of a popular upsurge in the form of a revolt. Thus Revolt of 1857 cannot be termed as a ‘feudal revolt’.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 5.
What was the contribution of Ganga Kishore Bhattacharyya in the growth of Bengali printing press?
Answer:
Ganga Kishore Bhattacharya was a versatile genius. He was a writer, editor, printer and publisher at the one and the same time. He was credited with publishing the first Bengali newspaper – Bengal Gazette. Gangakishore was a prolific writer and wrote several books to fulfill the needs of the people.

He wrote A Grammar of English Language in simple Bengali language for the benefit of the students. Besides, he wrote several books in Bengali on business and economics. He also wrote books on medicine and chemistry in Bengali. As an editor Gangakishore Bhattacharya attempted to utilize the press for social reform.

Question 6.
How did the Serampore Mission Press develop into a front ranking printing press?
Answer:
With the foundation of the Serampore Mission in 1800 began a new era in the history of missionary activities in India. But no less important was the activity of the mission in the field of printing. In his mission to translate Christian scripture in vernacular languages of India William Carey translated almost the entire Bible in Bengali.

Carey also brought with him an old press machinery and set up a printing press. This was the Serampore Mission Press that published the first New Testament in Bengali in 1801. Not only that, the Serampore Mission Press developed into the biggest type-foundry in contemporary Asia. Greatest contribution of the Serampore Mission Press was that it printed and published the Bible translated into forty Indian languages. In the process of translation the Serampore Mission Press contributed to the growth of numerous Indian languages.

Question 7.
Write a short note on the Refugee problem in India after Partition (1947).
Answer:
Partition resulted in killing of several thousands of people. A few times more than that people were displaced and uprooted from their homeland were to find their way to the Indian side of Bengal (West Bengal) and Punjab. People having some money at their disposal could reconstruct their lives in West Bengal with relative ease. But for most people it was not possible.

Some went to the refugee camps set up by the Government in West Bengal while others settled in the squatters’ colonies (refugee colony as they were called in Bengali language). At the initial stage the Government of India was primarily concerned about the rehabilitation of the refugees from West Pakistan. The national leadership was undecided regarding the responsibilities towards the Hindu refugees who migrated in huge numbers to West Bengal from East Pakistan.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 8.
How was the princely state of Hyderabad incorporated into India?
Answer:
Hyderabad was the largest of the princely states, and was surrounded by Indian territory. At the time the British left India Mir Osman Ali Khan Asaf Jah VII was the ruling Nizam of Hyderabad. He refused to join either India or Pakistan, and preferred to remain as the ruler of an independent kingdom. The prevailing internal chaos and confusion in Hyderabad which was a cause of alarm to the Government of India further complicated the situation.

In fact, a reign of terror was let loose in Hyderabad by the Razakars under the leadership of Qasim Rizvi. When repeated protests and attempts at peaceful solution seemed to be of no avail and the danger to people and their life and property continued unabated the Government of India decided upon ‘police action’ in Hyderabad.

Indian military forces under the command of General J.N. Chaudhuri entered Hyderabad 13 September (1949) and by 16th Nizam surrendered. In November, the Nizam formally joined the Indian Union. This was how Hyderabad was annexed to India.

Group ‘E’

Answer any one question in fifteen or sixteen sentences: 1×8=8

Question 1.
What was the role of the various Brahmo Samajas in the movement for social reform in the nineteenth century Bengal ?
Answer:
The Brahma Samaj founded by Rammohan Roy was destined to become a dynamic force for progressive movements in Bengal. Under Rammohan the Brahmo Samaj worked hard for a classless society and regeneration of womenfolk. Under Debendranath Tagore the Brahmo Samaj aimed at social reform like promoting female education, abolition of child marriage.

With the joining of Keshab Chandra Sen the Brahmo Samaj took up a large scale programme of social reform. After Keshab Chandra Sen broke away from the Brahmo Samaj and formed the Brahmo Samaj of India in 1865 the later created an enthusiasm for social reform amongst the youths of Bengal. A further division in the Brahmo movement became inevitable when most of the followers of Keshab Chandra Sen renounced his leadership. Such people formed the Sadharan Brahmo Samaj in 1878.

The social reform carried out by Sadharan Brahmo Samaj caused much uplift in the position of women. There was no distinction in the point of education between boys and girls. Yet another splinter group of the Brahmo Samaj was the Nababidhan formed by Keshab Chandra Sen. Nababidhan was purely a religious organization practicing amity friendly relationship between the Islam Christianity and Shivism (Hinduism).

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
Briefly discuss the ideas of Rabindranath Tagore on the synthesis between Nature, Man and Education,
Answer:
Elaborating his own ideas about the aims of education Rabindranath said that the fundamental purpose of education was not “….merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge…”. Rather he believed that the purpose also was to establish bond of love and friendship between man and man. Thus it may be said that Rabindranath’s approach to education was humanistic.

He believed in an inner harmony amongst man, nature and god. In Rabindranath’s idea of education teachers had to be imaginative. The teachers should understand the child, and help the child to develop curiosity in them. Tagore further felt that the creative learning could be encouraged only within natural environment. Living in harmony with nature, children would be able to cultivate their natural creativity

Question 3.
Discuss the role of the Leftists in the Anti-Colonial Movements of the 20th century.
Answer:
Attracted by the Leftist ideas Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose jointly formed the Indian Independence League in 1928. Apart from the Congressite ‘Leftists’ like Nehru and Bose there were many other Congress workers who were wedded to the leftist ideal. Such leftists of the Congress fold established the Congress Socialist Party.

The members of the Party demanded: All powers to the people who are associated with production; Socialization of industries and all other productive organizations; State control over foreign trade; State to recognize the right to work, etc. After formation of the Communist Party of India in 1925 the Communists set up unions and organized strikes in India’s cotton, textile, jute and other mills including railway workshops. Initially, the Communists participated in the Congress programme against the British misrule. But they refrained from participating in the Quit India Movement of 1942. This, however, discredited the Communists as a result of which they were isolated from the peasants and workers.

6. Answer the following in a single sentence (any four) 4×1=4

Question 1.
Who established the Atmiya Sabha?
Answer:
It was Rammohan Roy who established the Atmiya Sabha in 1815.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
What is the meaning of ‘Hul’ ?
Answer:
In the Santhali language ‘Hul’ means rebellion.

Question 3.
Name one of the founders of the Indian Association.
Answer:
Surendranath Banerjee was one of the founders of the Indian Association.

Question 4.
Who established the Basu Bigyan Mandir?
Answer:
In 1917 Acharya Jagadish Chandra Bose founded the Basu Bigyan Mandir

Question 5.
Who earned the epithet ‘Sardar’?
Answer:
Ballabhbhai Patel earned the epithet ‘Sardar’.

Question 6.
Who was known as ‘Gandhiburi’?
Answer:
Matangini Hazra of Medinipur was known as ‘Gandhiburi’.

Answer the following questions in two or three sentences (any three) 2×3=6

Question 1.
Why is Madhuusudan Gupta remembered’?
Answer:
Madhusudan Gupta is remembered as the person who for the first time dissected a corpse at Calcutta Medical College. He broke the taboo prevalent amongst the Hindus concerning the pollution in touching human corpse.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
What were the causes of Kol Rebellion (1831-32) ?
Answer:
The Kols grew restive over the increasing encroachment on their tribal territories by the non-tribals like the Sikhs and Muslims. Moreover, the new non-tribal landlords compelled people to forced labour, fines and often ‘took away their cattle’. All this led the tribal Kols to burst out in rebellion.

Question 3.
Write two objectives of the Hindu Mela.
Answer:
One of the objectives of the Hindu Mela was to foster the spirit of self-help which, was considered essential for the progress and welfare of the nation. Another objective was to help building up of the Indian economy. There were of course many other objectives of the Hindu Mela for the progress of the nation.

Question 4.
Why did the Moplah Revolt take place?
Answer:
Moplas were Muslim peasants who settled in the coast of Kerala and Maharashtra. The Moplah rebellion was basically a struggle between peasants and landlords. Though the landlords, incidentally, were mostly Hindus and the rebel peasants Muslims, yet the rebellion was not affected by communal frenzy.

Question 5.
Why is Pritilata Waddedar remembered?
Answer:
Pritilata Waddedar is remembered because of her heroic feat in leading seven young revolutionaries to attack the Europeans at the European Club of Chittagong. Pritilata was dressed as a soldier and others dressed as coachmen. During the attack Pritilata suddenly got a bullet injury and fell down. She brought an end to her life by taking poison.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Well structured WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India can serve as a valuable review tool before exams.

Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India Class 10 WBBSE MCQ Questions

Multiple Choice Questions (Tick off the correct ones)

Question 1.
In which of the following novels appears the emotional hymn. Bande Mataram?
a. Rajsingha
b. Durgeshnandini
c. Anandamath
d. Kapalakundala
Answer:
c. Anandamath

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 2.
Of the following who spread the gospel of nationalism in Punjab?
a. Sarojini Naidu
b. Saraladebi Choudhurani
c. Basanti Devi
d. Ashalata Sen
Answer:
b. Saraladebi Choudhurani

Question 3.
Of the following who edited the journal Antahpur between 1901 and 1904 ?
a. Saraladebi Choudhurani
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Ashalata Sen
Answer:
c. Hemantakumari Choudhury

Question 4.
Foundation of which of the following was laid in Calcutta on the day of the Partition of Bengal ?
a. Federation Hall
b. Mahajati Sadan
c. Town Hall
d. None of the above
Answer:
a. Federation Hall

Question 5.
Of the following who became the first lady President of the Indian National Congress?
a. Saraladebi Choudhurani
b. Neli Sengupta
c. Hemantakumari Choudhury
d. Annie Besant
Answer:
d Annie Besant

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 6.
One of the women who led the Bengali women in the Non Cooperation Movement was :
a. Neli Sengupta
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Ashalata Sen
Answer:
b. Basanti Debi

Question 7.
Of the following who was the first Indian women to become the President of the Indian National Congress?
a. Urmila Debi
b. Basanti Debi
c. Sarojini Naidu
d. Padmaja Naidu
Answer:
c. Sarojini Naidu

Question 8.
Of the following one of the women leaders who promoted women’s welfare and training in some useful crafts during the Civil Disobedience Movement was :
a. Nabashashi Sen
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury d Ashalata Sen
Answer:
c. Hemantakumari Choudhury

Question 9.
Of the following who gave the lead to capture the court and police station of Tamluk ?
a. Nabashashi Sen
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Matangini Hazra
Answer:
d Matangini Hazra

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 10.
Of the following who set up a radio transmitter, known as the Voice of Freedom during the Quit India Movement?
a. Swarup Rani Nehru
b. Sarojini Naidu
c. Usha Mehta
d None of the above
Answer:
c. Usha Mehta

Question 11.
Of the following who organized the Dipali Sangha during the Non Co-operation Movement ?
a. Nabashashi Sen
b. Pritilata Waddedar
c. Leela Roy
d. Ashalata Sen
Answer:
c. Leela Roy

Question 12.
Which of the following aimed at inculcating self-reliance among women and guide them to sort out their own problem?
a. Dipali Sangha
b. Suhrid Samiti
c. Bamabodhini
d. Anushilan Samiti
Answer:
a. Dipali Sangha

Question 13.
Of the following who led seven boy-revolutionaries to make a daring attack upon the Europeans at Assam-Bengal Railway European Club at Chittagong?
a. Matangini Hazra
b. Pritilata Waddedar
c. Bina Das
d. Ashalata Sen
Answer:
b. Pritilata Waddedar

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 14.
Of the following who became associated with the Chhatri Sangha, a female students’ association, from her very youth days?
a. Bina Das
b. Pritilata Waddedar
c. Kalpana Datta
d Matangini Hazra
Answer:
c. Kalpana Datta

Question 15.
Of the following who was the leader of the Chittagong Armoury raid?
a. Pritilata Waddedar
b. Surya Sen
c. Loknath Bal
d Ashalata Sen
Answer:
b. Surya Sen

Question 16.
Of the following who was the commander of the women regiment of the Azad Hind Fauj ?
a. Lakshmi Sehgal
b. Pritilata Waddedar
c. Kalpana Das
d. Shanti of Comilla
Answer:
a. Lakshmi Sehgal

Question 17.
Of the following who became the first student martyr durin? the Non Co-operation Movement when he was arresied ‘ by the British police?
a. Birendranath Sasmal
b. Gunadhar Hazra
c. Surya Sen
d. Matangini Hazra
Answer:
b Gunadhar Hazra

Question 18.
Of the following who organized the Anti-Circular Society ?
a. Surendranath Banerjee
c. Sachindra Prasad Basu
b Sachindra Prasad Mukherjee
d. Dinabandhu Mitra
Answer:
c. Sachindra Prasad Basu

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 19.
In Calcutta who was instrumental in organizing women students for participation in the Civil Disobedience Movement?
a. Nabashashi Sen
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Bina Das
Answer:
d. Bina Das

Question 20.
To which of the following revolutionary a organization belonged Benoy-Badal-Dinesh?
a. Suhrid Samiti
b. Anushilan Samiti
c. Bengal Volunteers
d. Brati Samiti
Answer:
c. Bengal Volunteers

Question 21.
Of the following who was a great social reformer of Maharashtra?
a. Jyotiba Phule
b. Rammohan Roy
c. Saraladebi Choudhurani
d. Ashalata Sen
Answer:
a. Jyotiba Phule

Question 22.
Of the following who organized the Mahad Satyagraha?
a. Jyotiba Phule
b. Bhim Rao Ambedkar
c. Veersalingam Pantulu
d. Keshab Chandra Sen
Answer:
b. Bhim Rao Ambedkar

Question 23.
Of the following what inspired the Namasudras to hold their heads high?
a. Buddhism
b. Jainism
c. Bhakti Movement
d. Sufism
Answer:
c. Bhakti Movement

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 24.
Of the following who is regarded as the Father of Namasudra Renaissance?
a. Bhim Rao Ambedkar
b. Harichand Thakur
c. Sri Chaitanya
d. Guruchand Thakur
Answer:
d. Guruchand Thakur

Tick off True or False

1. Womenfolk of India played an insignificant role in the freedom movement.
Answer: False

2. Recent researches revealed that apart from Saraladebi Choudhurani there were many other women who were drawn into the political struggle during the anti-Partition agitation.
Answer: True

3. There are several instances where even the housewives came out in the open and led processions on streets during the anti-partition Movement.
Answer: True

4. Under the leadership of Basanti Debi demonstration of women was organized in front of the shops selling Indian goods.
Answer: False

5. Women’s participation in the Civil Disobedience Movement took various forms. For example, the Parsee women a Bombay advocated for female education.
Answer: True

6. In setting up of a radio transmitter Usha Mehta’s intention was to circulate the information of war of freedom amongst the people all over the world.
Answer: False

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

7. During the period of armed revolutionary struggle women were allowed by their male relatives to join revolutionary secret societies.
Answer: False

8. Remarkable was the Dipali Sangha’s work in the field of women’s rights.
Answer: True

9. Kalpana Datta became a member of the Chittagong branch of the Indian Republican Army led by Jatindranath Mukherjee.
Answer: False

10. The Rani of Jhansi, the women regiment of the Azad Hind Fauj was trained as an infantry regiment.
Answer: True

11. The day of the Calcutta visit of the Prince of Wales was marked by a complete strike in all the schools and colleges.
Answer: True

12. During the Civil Disobedience Movement a remarkable role was played by the students of the then Midnapur district of West Bengal
Answer: True

13. In 1905 Sachindranath Mukherjee organized the Anti-Circular Society.
Answer: False

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

14. The encounter that took place between the police and the members of the Bengal Volunteers at Writers’ Buildings came to be known as the Corridor Warfare.
Answer: True

15. The word dalit originated from the Sanskrit root word dal, meaning downtrodden or oppressed.
Answer: True

16. The Mahad Satyagraha was organized by Mahatma Gandhi.
Answer: False

17. The word Namasudra is not mentioned in any of the prenineteenth century Bengali social history or literature.
Answer: True

18. Guruchand Thakur may well be regarded as the ‘Father of the Namasudra renaissance’.
Answer: True

Fill in the gaps by choosing the correct words

1. A good number of women of Khulna (in Bangladesh) attended a meeting, during the Anti-Partition agitation, addressed by ______ in which the women broke their glass-bangles.
Answer: Kaliprasanna

2. During the Non Co-operation Movement the Bengali women were led by ______
Answer: Basanti Debi

3. ______ was the first Indian women to become the Congress President.
Answer: Sarojini Naidu

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

4. During the Civil Disobedience Movement the ______ women residing in Bombay advocated for female education.
Answer: Parsee

5. Usha Mehta, a patriot to the very core of her heart, set up a radio transmitter named ______
Answer: Voice of Freedom

6. The year 1932 was marked by the heroic activities of young revolutionaries of ______
Answer: Chattagram

7. ______ organized the Anti-Circular Society (1905) during the Anti-Partition Movement.
Answer: Sachindra Prasad Basu

8. ______ categorically said that he had no hesitation in saying that the ‘students of Bengal would give the lead in our sustained struggle for freedom’.
Answer: Gandhiji

9. In the ______ Patrika it was reported that many students laid down their lives in the ‘ 42 Movement.
Answer: Amritabazar

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

10. In organizing the raid on Chittagong Armoury on 18 April 1930 ______ was assisted by many other revolutionaries.
Answer: Surya Sen

11. Benoy-Badal-Dinesh, the three revolutionaries of Bengal Volunteers, were involved in killing ______ by a revolutionary attack at the Writers’ Buildings.
Answer: Simpson

12. ______ Satyagraha organized by Ambedkar was a great and most sensational struggle.
Answer: Mahad

13. What inspired the Namasudras to hold their heads high was the influence of the Bhakti movement by ______
Answer: Chaitanya
WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India 1

Statement and Assertion

Question 1.
Statement : Apart from Saraladebi Chowdhurani there were many other women drawn into the political struggle during the antiPartition agitation.
Assertion :
(a) Saraladevi spread the gospel of nationalism in Punjab.
(b) Saraladebi maintained close links with Suhrid Samiti which was a revolutionary secret society.
(c) Ashalata Sen, an eleven-year old girl of Dacca, went visiting house after house encouraging women to join the Swadeshi cause.
(d) No one except Saraladebi dreamt of including womenfolk in the antiPartition agitation.
Answer:
(c) Ashalata Sen, an eleven-year old girl of Dacca, went visiting house after house encouraging women to join the Swadeshi cause.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 2.
Statement : Mrs. Annie Besant was to become the first lady President of the Indian National Congress.
Assertion :
(a) Mrs. Besant’s involvement in politics inspired many Indian women to join politics.
(b) During the Non Co-operation Movement the Bengali women were led by Basanti Debi
(c) Basanti Debi became the President of the Bengal Provincial Congress in 1921.
(d) Urmila Debi took an active part in the Non Co-operation Movement.
Answer:
(a) Mrs. Besant’s involvement in politics inspired many Indian women to join politics.

Question 3.
Statement : Women’s participation in the Civil Disobedience Movement took various forms.
Assertion :
(a) The Non Co-operation was followed by the Civil Disobedience Movement in 1930.
(b) The Gujrati women, under the influence of Gandhiji, aimed at attainment of Swaraj and women’s freedom.
(c) Suspension of the Non-Cooperation Movement found its stronger follow-up in the Civil Disobedience Movement.
(d) Between 1930 and 1932 women in many places played an important role as they participated in the Civil Disobedience Movement.

Question 4.
Statement : During the Quit India Movement the peasant women attacked the police stations, even the communication net work was disrupted.
Assertion :
(a) Peasant women joined the men in lodging protest against the hike in land-revenue.
(b) Usha Mehta, a patriot to the very core of her heart, set up a radio transmitter.
(c) In rural areas peasant women protested against the landholders’ rights.
(d) In Midnapore, Matangini Hazra, a 73-year-old widow, led a group of people in capturing the Police Station of Tamluk.
Answer:
(d) In Midnapore Matangini Hazra, a 73-year old widow, led a group of people in capturing the Police Station of Tamluk.

Question 5.
Statement : Direct participation of women in the revolutionary movement was not feasible.
Assertion :
(a) Women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies.
(b) Indirect participation of women helped the revolutionaries silently from the background.
(c) No concerted efforts made to encourage participation of women as Mahatma Gandhi had done in regard to non-violent activities.
(d) Kalpana Datta and Pritilata Waddedar were two women revolutionaries of Bengal.
Answer:
(a) Women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 6.
Statement : Kalpana Datta played a very important role in the revolutionary upsurge.
Assertion :
(a) Kalpana became associated with Chhatri Sangha.
(b) Kalpana became a member of the Indian Republican Army.
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.
(d) At a point of time Kalpana was detained again, and was sentenced to life term imprisonment.
Answer:
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.

Question 7.
Statement : As regards the nature of the students’ role in the armed revolutionary struggle it is to be admitted that the young revolutionaries did not try to plan a violent revolution involving the masses.
Assertion :
(a) The idea of young revolutionaries was to strike terror in the hearts of the alien rulers.
(b) The immediate goal to put an end to the British rule could not be achieved.
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.
(d) The young revolutionaries could not set forth any alternative plan of government that would take over immediately after the British withdrawal.
Answer:
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.

Question 8.
Statement : Satischandra Mukherjee and his Dawn Society also made useful contributions in providing education to the expelled students.
Assertion :
(a) The Dawn Society formed by Satischandra aimed at making the Bengali youth real men through all-round development.
(b) Many described the University of Calcutta as the Goldighir Golamkhana.
(c) No concerted efforts made to encourage participation of women as Mahatma Gandhi had done in regard to non-violent activities.
(d) Kalpana Datta and Pritilata Waddedar were two women revolutionaries of Bengal.
Answer:
(a) Women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 9.
Statement : Kalpana Datta played a very important role in the revolutionary upsurge.
Assertion :
(a) Kalpana became associated with Chhatri Sangha.
(b) Kalpana became a member of the Indian Republican Army.
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.
(d) At a point of time Kalpana was detained again, and was sentenced to life term imprisonment.
Answer:
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.

Question 10.
Statement : As regards the nature of the students’ role in the armed revolutionary struggle it is to be admitted that the young revolutionaries did not try to plan a violent revolution involving the masses.
Assertion :
(a) The idea of young revolutionaries was to strike terror in the hearts of the alien rulers.
(b) The immediate goal to put an end to the British rule could not be achieved.
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.
(d) The young revolutionaries could not set forth any alternative plan of government that would take over immediately after the British withdrawal.
Answer:
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.

Question 11.
Statement : Satischandra Mukherjee and his Dawn Society also made useful contributions in providing education to the expelled students.
Assertion :
(a) The Dawn Society formed by Satischandra aimed at making the Bengali youth real men through all-round development.
(b) Many described the University of Calcutta as the Goldighir Golamkhana.

Match List I with List II

Question 1.
Match the following:

List I List II
(a) The first occasion when womenfolk of India came forward to play an active role in politics (i) Journal named Antahpur
(b) Bande Mataram (ii) Saraladebi Choudhurani
(c) Spread the gospel of nationalism in Punjab (iii) Bankim Chandra Chatterjee
(d) Hemantakumari Choudhury (iv) Anti-Partition Agitation

Answer:
(a) – (iv), (b) – (iii), (c) – (ii), (d) – (i)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 2.
Match the following:

List I List II
(a) The day of Partition (i) Bamabodhini Patrika
(b) Womenfolk taking Swadeshi vows (ii) Federation Hall
(c) First lady President of the Congress (iii) Basanti Debi
(d) Bengali women in the Co-operation Movement (iv) Annie Besant

Answer:
(a) – (ii), (b) – (i), (c) – (iv), (d) – (iii)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Non Co-operation called off (i) Attainment of Swaraj
(b) Gujarati women (ii) Chauri Chaura Incident
(c) Usha Mehta (iii) Spreading education among women
(d) Dipali Sangha (iv) Voice of Freedom

Answer:
(a) – (ii), (b) – (i), (c) – (iv), (d) – (iii)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Chhatri Sangha (i) Chittaranjan Guha
(b) Chittagong Armoury Raid (ii) Ms Lakshmi Sehgal
(c) Azad Hind Fauj (iii) Kalpana Datta
(d) A student ‘almost beaten to death’ (iv) Surya Sen

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Anti-Circular Society (i) Satishchandra Mukherjee
(b) Dawn Society (ii) Sachindra Prasad Basu
(c) Benoy-Badal-Dinesh (iii) Simpson
(d) ‘Corridor Warfare’ (iv) Bengal Volunteers

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 5.
Match the following:

List I List II
(a) Release of an officer of INA (i) Guruchand Thakur
(b) Mahad Satyagraha (ii) Mathua Movement
(c) Namasudra Movement in Bengal (iii) Rashid Ali Day
(d) ‘Father of Namasudra Renaissance’ (iv) Ambedkar

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2020

Group A:

1. Choose the correct option :

Question 1.
World Environment Day is observed on :
a. 8th January
b. 24th February
c. 8th March
d. 5th June
Answer:
d. 5th June

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 2.
Indians learnt about the use of potato from :
a. Portuguese
b. The English
c. The Mughals
d. The Dutch
Answer:
a. Portuguese

Question 3.
The first official Education Commission Hunter Commission was formed in :
a. 1872 AD
b. 1878 AD
c. 1882 AD
d. 1890 AD
Answer:
c. 1882 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 4.
Debendranath Tagore joined the Brahmo Samaj in :
a. 1830 AD
b. 1833 AD
c. 1843 AD
d. 1850 AD
Answer:
d. 1843 AD

Question 5.
The Renaissance in Bengal was :
a. Individual centric
b. Institution centric
c. Calcutta based
d. Village based
Answer:
a. Calcutta based

Question 6.
The beneficiaries of the Second Forest Law 1878 were :
a. Tribal communities
b. The British Government
c. The merchant class
d. Both the British Government and the tribal communities
Answer:
b. The British Government

Question 7.
The word ‘hool’ denoted :
a. God
b. Freedom
c. Weapons
d. Revolt
Answer:
d. Revolt

Question 8.
The main objective of the Queen’s Proclamation 1858 was :
a. To gain obedience of the Indian people
b. To give the British the right of monopoly of trade in India
c. To grant the right of self-determination to the Indian subjects
d. To release the Indian prisoners of the Great Revolt of 1857
Answer:
a. To gain obedience of the Indian people

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 9.
The President of the Landholders’ Society was :
a. Raja Radhakanta Dev
b. Prasanta Kumar Tagore
c. Raja Rammohan Roy
d. Dwaraka Nath Tagore
Answer:
d. Dwaraka Nath Tagore

Question 10.
The Secretary of the Hindu Mela was :
a. Nabagopal Mitra
b. Ganendranath Tagore
c. Rajnarain Bose
d. Ganendranath Tagore
Answer:
b. Ganendranath Tagore

Question 11.
The year in which the first Bengali book was printed was :
a. 1556 AD
b. 1778 AD
c. 1785 AD
d. 1800
Answer:
b. 1778 AD

Question 12.
The first Principal of the Bengal Technical Institute was :
a. Aurobindo Ghosh
b. Satish Chandra Bose
c. Jogesh Chandra Ghosh
d. Pramathanath Bose
Answer:
a. Aurobindo Ghosh

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 13.
The person known as ‘Deshapran’ was :
a. Satish Chandra Samanta
b. Aswini Kumar Dutta
c. Birendranath Sasmal
d. Jatindra Mohan Sengupta
Answer:
c. Birendranath Sasmal

Question 14.
The Moplah Revolt 1921. took place in :
a. The Malabal Coast
b. The Konkan Coast
c. The Godavari Basin
d. The Telengana region
Answer:
a. The Malabar Coast

Question 15.
The Meerut Conspiracy Case 1929 was instituted against :
a. The Indian National Congress
b. The revolutionaries
c. The Trade union leaders
d. The Peasant leaders
Answer:
c. The Trade Union leaders

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 16.
The Nari Satyagraha Samiti was founded during :
a. The Anti-Partition Movement in Bengal
b. The Non-Cooperation Movement
c. The Civil Disobedience Movement
d. The Quit India Movement
Answer:
c. The Civil Disobedience Movement

Question 17.
The person known as ‘Master-da’ was
a. Beni Madhav Das
b. Surya Sen
c. Krishna Kumar Mitra
d. Hem Chandra Ghosh
Answer:
b. Surya Sen

Question 18.
The Self-Respect Movement in Mmadras was started by :
a. Ramaswami Naicker
b. Narayan Guru
c. Bhim Rao Ambedkar
d. Gandhiji
Answer:
a. Ramaswami Naicker

Question 19.
The largest Princely State in India on the eve of Independence was :
a. Kashmir
b. Junagarh
c. Hyderabad
d. Jaipur
Answer:
c. Hyderabad

Question 20.
The reorganized State of Kerala is situated in :
a. The Godavari Basin
b. Southern Orissa
c. The Kathiawad peninsula
d. The Malabar Coast
Answer:
d. The Malabar Coast

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 21.
The person known as ‘Deshapran’ was :
a. Satish Chandra Samanta
b. Aswini Kumar Dutta
c. Birendranath Sasmal
d. Jatindra Mohan Sengupta
Answer:
c. Birendranath Sasmal

Group B:

2. Answer the following questions (attempt one question from each sub-group. In all Answer 16 Questions): 16×1=16

Answer in one sentence :

Question 1.
What is the name of the autobiography of Bipin Chandra Pal?
Answer:
Sattar Batsar Seventy Years.

Question 2.
Who was the first Indian Vice-Chancellor of Calcutta University
Answer:
Gooroodas Banerjee was the first Indian to be appointed as the Vice-Chancellor of the University of Calcutta.

Question 3.
In which year was the Indigo Commission formed?
Answer:
In 1860 31 March. the British Government of India formed the Indigo Commission.

Question 4.
Who wrote the ‘Barna Parichay’?
Answer:
I swarchandra Vidyasagar

State whether ‘True’ or ‘False’ :

1. The book ‘Nadiya Kahini’ belongs to Urban History.
Answer: False [The book belongs to the category of Local History]

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

2. Baba Ramchandra was a leader of the Brahmo Samaj.
Answer: False [Baba Ramchandra was a peasant leader]

3. Subhas Chandra Bose founded the Forward Block…….
Answer: True

4. ‘Lakshmir Bhandar’ was founded by Basanti Devi
Answer:
False [Lakshmir Bhadar was formed by Sarala Devi Choudhurani in 1903]

Match Column ‘A’ with Column ‘B’: 1×4= 4

Column A Column B
1. Thomas Babington Macaulay a. Landholders’ Society
2. Keshab Chandra Sen b. Bartaman Bharat
3. Raja Radhakanta Deb c. Western education
4. Swami Vivekananda d. Nababidhan

Answer:
1-c,  2-d,  3-a,  4-b

On the given outline map of India, locate and label the following places: 1×4=4

1. A centre of Wahabi Movement in Bengal – Barasat
2. A centre of the Indigo Revolt – Jessore, Nadia
3. One of the centres of the Great Revolt of 1857 – Meerut
4. The reorganized State of Maharashtra
Answer:
See the attached Map of India where the four places have been located

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

OR
(Only For The Visually-Challenged Students)

Fill in the blanks :

1. A leader of the Sannyasi Revolt was —–
Answer: Bhwani Pathak

2. A centre of the Indigo Rebellion was —–
Answer: Nadia

3. The Governor-General of India at the time of Great Revolt (1857) was —–
Answer: Nadia

4. The Princely State of Hyderabad was incorporated into the Indian Union in —– AD
Answer: 1949

Select the correct interpretation of the following statements: 1×4=4

1. Statement: Halhed wrote his Bengali Grammar to teach the Bengali language to the British officials.

Explanation 1: As the British officials in India liked Bengali language and literature.
Explanation 2: As knowledge of Bengali language was essential for their promotion.
Explanation 3: As it was essential for the British officials to know the Bengali language in order to carry out commerce and administration in this country.
Answer:
Explanation 3: As it was essential for the British officials to know the Bengali language in order to carry out commerce and administration in this country.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

2. Statement: The Bardoli Satyagraha was instituted in 1928 AD.

Explanation 1: It was a movement of the landless agricultural labourers against the exploitation of rich landed peasantry.
Explanation 2: It was a movement against the increased revenue demand of the Government by the rich landed peasantry.
Explanation 3: It was a joint movement of both the rich landed peasantry and the landless agricultural labourers against the revenue hike by the Government.
Answer:
Explanation 3: It was a joint movement of both the rich landed peasantry and the landless agricultural labourers against the revenue hike by the Government.

3. Statement : Bhogeshwari Phukonani was killed in Police firing during the Quit India Movement (1942).

Explanation 1: Bhogeswari Phukonani was killed in an armed encounter with the Police.
Explanation 2: The fugitive Bhogeswari Phukonani was shot dead by the Police when she refused to surrender.
Explanation 3: Bhogeswari Phukonani was shot dead by the Police while trying to hoist national flag at the Police station in the Nowgong District of Assam.
Answer:
Explanation 3: Bhogeswari Phukonani was shot dead by the Police while trying to hoist national flag at the Police station in Nowgong District of Assam.

4. Statement: Gandhiji began a fast unto death in protest against the Provision of separate electorate for the Depressed Classes Granted in the Communal Award (1932)

Explanation 1: Gandhiji was opposed to the electoral rights of the Depressed Classes.
Explanation 2: Gandhiji began his fast to oppose the attempt to create a division within the Hindu community.
Explanation 3: Gandhiji believed in the synthesis of classes as against class struggle
Answer:
Explanation 3: Gandhiji believed in the synthesis of classes as against class struggle

Group C:

3. Answer the following questions in two or three sentences only (any eleven) 2×11=22

Question 1.
What are the limitations of government document as sources of modern Indian history?
Answer:
Government documents, particularly those belonging to the colonial government suffer from certain limitations. For example, genuine public grievances were viewed as riots or as breach of law and order. In such a situation it is necessary to view the government records objectively.

Question 2.
What is meant by Autobiography and Memoir?
Answer:
Autobiography tells the story of a life. In the reconstruction of history the autobiographies of eminent personalities are of immense value. Memoir often tells a story from life. Memoir may also be described as a historical event written from personal knowledge.

Question 3.
What was the principal objective of the Christian missionaries in introducing Western education in India?
Answer:
The Christian missionaries were like torch-bearers of Western education in India. In charity schools where they taught English language they preached Christianity. Their principal objective was to spread Christianity in India.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 4.
What is meant by ‘Navavidhan’?
Answer:
On 25 January 1880 Keshabchandra Sen announced his Navavidhan or New Dispensation. Through this he declared ‘Harmony of Religions’. Two cardinal principles of Navavidhhan were – All religions are true, and Pilgrimage to the prophets and saints (Sadhusangam) are essential.

Question 5.
What was the significance of the Chuar Revolt (1798-1799)?
Answer:
Significance of the Chuar Revolt was that the Chuar tribals of Bankura and Medinipur burst into rebellion against the oppressions of the British rulers and their agents like the money-lenders, contractors, etc. Another significance of the Revolt was that the small zaminders of Bankura and Medinipur also aligned themselves with the Chuar rebels. Further, the Revolt forced the British to stop immediately the take-over of the rent-free Paikan land.

Question 6.
Was the Feraizi Rebellion simply a religious movement?
Answer:
Under Haji Shhariatullah, the founder of the Feraizi brotherhood, the Rebellion remained strictly confined to a religious movement. Later on, under the leadership of Dudumiyan the movement assumed the character of a peasant revolt. Of course even under Dudumiyan the Ferazis could not completely come out of the influence of religion.

Question 7.
With what objective was the Landholders’ Society founded?
Answer:
As the name suggests the Landholders’ Society was an organization of the landholders or zamindars and advocated for their interests only, not of cultivators or tenants. Another object of the Society was to set up branch societies across the British Indian Empire so that regular communication could be made with people connected with the object of the Society.

Question 8.
What was the contribution of the novel ‘Anandamath’ to the rise of national awakening in the nineteenth century?
Answer:
Written (in 1882) in the background of the Sannyasi Rebellion the Anandamath of Bankim Chandra Chatterjee has significant contributions to inspire the youth. The novel also contained the Bande Mataram which was the inspirational song for youths in the freedom movement of the country. Anandamath encouraged an idea and principle of nationalism in the late eighteenth century.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 9.
What was the impact of the development of printing press on the cultural life of Bengal?
Answer:
The print media has useful contribution to the development of culture. Starting from the standardization of Bengali language to the fashion designing the newspapers, books, etc. played a key role in contemporary Bengal. Moreover, the articles published on the contemporary social abuses also made people conscious about these and helped to create a mindset for their eradication.

Question 10.
Why was the colonial system of education defective?
Answer:
The colonial system of education in India was defective on many a count.

  • As a result of giving too much importance to English learning the native language were neglected.
  • Under the system of education, it remained confined to some privileged class of people. It cloud not reach the people near the soil of native villages.
  • It created class distinction in the field of education which was a barrier to national solidarity. Hence the colonial system of education was defective.

Question 11.
What were the causes of the Moplah Revolt (1921)?
Answer:
The Moplah peasants had various grievences which forced them to raise the banner of rebellion. They complained against the hike in revenue demand. Their very existence was at stake as the landlords could evict them any time they liked. All this forced the Moplahs to burst out in rebellion.

Question 12.
With what objective was the Congress Socialist Party founded?
Answer:
In the 30s of the 20th century, some Congressmen having faith in the socialist ideal formed the Congress Socialist Party in 1934. Their objective was to establish socialism in India. But, in their opinion, the immediate task was to free the country from foreign rule.

Question 13.
Why did the women of Bengal observe Arandhan (non-cooking) on 16th October 1905?
Answer:
16 October 1905 was the Partition Day as determined by the British Government. On the suggestion of Ramendrasundar Trivedi, the day was observed as Arandhan (non-cooking). The call to women not to light the home fires for the day as a protest against the proposed Partition of Bengal.

Question 14.
Why is Nanibala Devi remembered?
Answer:
Nanibala Devi (1888-1967) was a freedom fighter. At an age of 15 she was widowed. She took shelter with her nephew Amarendranath Chattopadhyay. Nanibala joined the Jugantar party and acted as the housekeeper of the revolutionaries. Occassionally she posed as the wife of a revolutionary to smuggle letters to him in jail. For all such activities Nanibala is remembered as a freedom fighter.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 15.
Why is Sardar Patel called the ‘Iron Man of India’?
Answer:
Sardar Vallabhbhai Patel is called the ‘Iron Man of India’ on many a count. But primarily his strong determination and the manner in which he integrated 565 Princely States into the Indian Union that he is called the Iron Man of India.

Question 16.
Under what circumstances was the States Reorganization Commission (1953) constituted?
Answer:
After the reorganization of Andhra as a linguistic state the demand was raised for similar linguistic states. Agitation for reorganization of boundaries of the States on linguistic basis became rampant. Under the circumstances Jawaharlal Nehru, the then Prime Minister of India appointed the States Reorganization Commission (SRC) in August 1953.

Group-D.

4. Answer any six questions in seven or eight sentences each taking at least one from each sub-group :

Question 1.
Why is Wood’s Despatch (1854) called the Magna Carta of the spread of education in India?
Answer:
The ‘Magna Carta’ is acknowledged as the ancient origin of Parliament in Britain. Since then in the English language it is understood as the law guaranteeing the rights and liberties. In a similar manner the Wood’s Despatch is considered the beginning of systemetic education in India under the Government initiative.

In fact, a comprehensive plan for improvement of education system in India was recommended by Charles Wood in his Despatch of 1854. In the despatch a systemetic plan was suggested from the lowest to the highest stage. Emphasis was laid on the need of mass education, women’s education and patronage of vernaculars. For higher education the recommendation was for setting up of University in each Presidency town of Calcutta, Bombay and Madras on the model of the University of London.

Question 2.
Explain Sri Ramakrishna’s ideas of Sarva Dharma Sammanwaya (religious harmony).
Answer:
Ramakrishna Paramahansadeva of the temple of goddess Kali at Dakshineswar (near Kolkata) is a spiritual miracle. He had no formal education, but his spiritual realizations were stupendous.

  • Ramakrishna recognized differences among religion. But at the same time he was convinced that all religions lead to the same goal. Thus he concluded that all the religions are valid and true.
  • Regarding the religious harmony or sarva dharma samannay Ramakrishna had to say that he had practiced all religions – Hinduism, Islam and Christianity – as also the different paths of the Hindu sects. After the exercise he found that it was the same god towards whom all were directing their steps.
  • Thus the message of religious harmony or Sarva Dharma Samammay of Ramakrishna is first of all the recognition of differences among religions. At the same time the differences are to be overcome and harmony of religions established.

Question 3.
What was the attitude of the educated Bengali society towards the Great Revolt ?
Answer:
The Bengali intelligentsia was apathetic to the Revolt of 1857. This is such a ticklish problem that none has been able to offer any satisfactory explanation.

i. One thing that may be relevant to note that the Bengali intellectuals, in the mid-eighteenth century, were very much conscious of their own interest. As such it will not be fair to say that they merely echoed the sentiments of the British rulers in taking a negative attitude towards the rebels of 1857. In any case their hostile attitude towards the Revolt of 1857 needs an explanation.

ii. In Bengal Barrackpore, near Calcutta, was the centre of the initial spark of the Revolt of 1857. The revolt broke out over the religious question that there was a conspiracy to destroy religions of the sepoys (over the Enfield Rifle issue).

This was in tune with the cry of the orthodox Hindus of the city of Calcutta who had long suspected that the British were bent on destroying their religion and caste and converting them into Christianity. The intellectuals of Bengal, who were against orthodoxy and fanaticism, considered the rebel sepoys as the allies of social reaction. Under the circumstances the Bengali intelligentsia had no option but oppose the rebellion.

iii. There were also socio-economic reasons for which the Bengali intelligentsia opposed the Revolt of 1857.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 4.
Analyse the role of Surendranath Banerjee in the foundation and development of the Indian Association.
Answer:
The Indian Association was organized on the 26 July, 1876. In the inaugural meeting Kalicharan Banerjee, the best speaker of the time, opposed the proposal of forming the Association. His argument was that only a month before a similar body named the Indian League had come into existence.

Surendranath gave a fitting reply to the objection, and the Resolution creating the Indian Association was passed. Sometime later when protest meeting against lowering of the age of the candidates for ICS examination was being held Surendranath wanted to make it an occasion for carrying on an agitation all over India. Surendranath’s propaganda tour was the first of its kind. His tour on behalf of the Indian Association prepared the ground for a unifying movement which culminated in the formation of the Indian National Congress.

Question 5.
What was the attitude of the Indian National Congress towards the Bardoli Satyagraha?
Answer:
The no-tax movement that was launched at Bardoli of Surat, in Gujarat in 1928 was the Bardoli Satyagraha. This was in a sense the child of the Non-Cooperation movement. For in 1922 Bardoli had been selected by Gandhiji as the place to launch his civil disobedience. But the plan never took off due to the events at Chauri Chaura.

However, after the withdrawal of the Non-Cooperation Movement, the Congressmen of Bardoli busied themselves in intense constructive work. They worked for the uplift of the tribals. All this did much to lift Bardoli from demoralization that had set in after 1922.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 6.
What was the role of the working class during the Anti-Partition Movement of Bengal ?
Answer:
Swadeshi and Boycott, the two weapons of the anti-partition movement were together a landmark in the history of labour movement.

  • Contemporary official survey has described the ‘industrial unrest’ during the period as a marked feature.
  • The number of strikes broke out sharply.
  • Many of the leaders of the Swadeshi encouraged the labourers to unite and organize themselves into unions.
  • With the growth of the labour force a section of the nationalist leaders felt the need to talk with the British authorities and to urge upon them taking measures for the protection of labourers’ interest against the exploitation of the capitalists. Aswinikumar Banerjee, Premtosh Bose, Apurba Kumar Ghosh, etc. were some of the labour leaders of the Swadeshi movement who were active in a large number of strikes.

Question 7.
How was the State of Junagadh integrated into the Indian Union ?
Answer:
Situated on the coast of Saurashtra and surrounded by Indian territory Junagadh created some problem in its accession to India. Muhammad Muhabat Khanji III, the ruling Nawab of Junagadh, despite the wishes of the people declared the accession of the state to Pakistan. As a protest against this the people of Junagadh launched a movement. Unable to resist this Nawab fled to Pakistan.

In November 1947 the Government of India took over the administration at the express desire of the people of Junagadh. Later on Junagadh was merged into Saurashtra according to the desire of the people. However, Muhammad Muhabat Khanji III was the last Nawab of the princely state of Junagadh.

Question 8.
What steps did the government of India take to solve the refugee problem ?
Answer:
The Government of India’s initiative in rehabilitating the refugees was not beyond controversy. In fact, the sincere efforts the government had taken in settling and rehabilitating the refugees from West Pakistan was found missing in case of the refugees who had to leave their homeland in East Pakistan.

The Hindu and Sikh refugees moving from West Pakistan occupied deserted houses or fallow land in Punjab, Rajasthan and Uttar Pradesh. In Punjab itself, about two hundred camps or tenements were raised for rehabilitating the refugees. Besides, as many as nineteen suburban towns were built for rehabilitation of the refugees. But in the case of rehabilitating the refugees in West Bengal a step motherly attitude of the Government of India was noticeable.

The refugees were shifted from the platforms of Sealdah station to hastily improvised government camps. The only difference between the migration in Punjab and that of West Bengal was that the former was a one-time affair while the influx of refugees from East Pakistan continued in waves for several years.

Group-E.

5. Answer any one question in fifteen or sixteen sentences: 1×8=8

Question 1.
Give an idea of the various protests against the practice of Sati in the first half of the 19th century. How did Rammohan Roy achieve success in the movement against Sati ?
Answer:
i. Introduction: It was Raja Rammohan Roy who launched a strong movement against the practice of Sati. On the authority of the Hindu shastras Rammohan proved that there is no religious sanction for the evil practice of Sati. He organized a fiery campaign against the practice through signature campaign. He also sent a petition to the British Parliament.

ii. Attitude of the Orthodox People: When the anti-Sati Movement was gathering momentum the orthodox section of Bengalee people did not sit quiet. Some newspapers also lent support to the orthodox view regarding the practice of Sati. Samachar Chandrika, for example, came out openly in support of the practice of Sati and favoured its continuance. Evidently, the Bengali public opinion came to be sharply divided into two opposing groups.

iii. Arguments of Rammohan: Rammohan Roy, however, was not in favour of abolishing the practice in one go. Rather he advocated imposing checks on it and use of police. This caused misgivings because Rammohan was the leader of the agitation for the abolition of the practice and in the same breadth he opposed its immediate abolition. It is highly probable, as pointed out by Professor Bose that Rammohan opposed immediate abolition on the ground that it would violate the British government’s professed policy of religious neutrality.

iv. The Act Passed: Lord Bentinck, however, went ahead with his plan and the practice of Sati was declared ‘illegal and punishable by the criminal courts’ by the Regulation XVII.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 2.
Give a brief description of Rabindranath Tagore’s ideas on education and Santiniketan.
Answer:
a. Rabindranath’s Ideas on Education: Elaborating his own ideas about the aims of education Rabindranath said that the fundamental purpose of education was not “… merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge…”. Rather he believed that the purpose also was to establish bond of love and friendship between man and man.

Thus it may be said that Rabindranath’s approach to education was humanistic. He believed in an inner harmony amongst man, nature and god. In Rabindranath’s idea of education teachers had to be imaginative. The teachers should understand the child, and help the child to develop curiosity in them.

Tagore further felt that the creative learning could be encouraged only within natural environment. Living in harmony with nature, children would be able to cultivate their natural creativity

b. Rabindranath and Santiniketan: Rabindranath founded his own school based on his ideas of education at Santiniketan in 1901. The school was established following the model of the ancient (Vedic period) forest schools in India. The idea that impelled him to start the school has been wonderfully expressed in a letter written by Rabindranath to Acharya Jagadish Chandra Bose.

He wrote that the school that he was trying to start would be conducted just on the lines of residential institutions of ancient times. Further, he expressed that “There shall not be the least trace of luxury. We should not be able to become true Hindu if we do not learn rigid Brahmacharya (italics mine).

Frivolity and luxury are degenerating to us. Wants of all descriptions are over-powering as only because we are failing to accept poverty with equanimity” (Sabuj Patra Vol. II : p30). Santiniketan school, called Brahmacharyasram was inaugurated on 22 December 1901. It was started on a small scale. The aims were :

  • To ensure that the students are taught the importance of Indian heritage.
  • To give it a universal humanist outlook.
  • To provide all round development of the students.

The students had no fixed curriculum. They were expected to grow through their own experiences. The goal of education was to ‘synthesize knowledge and feeling’.

Question 3.
Give a brief description of the Namashudra Movement in Bengal.
Answer:
i. Introduction: An important feature of the Bengalee Hindu caste system was the two broad divisions of society, namely, Brahmanas and Sudras. The Sudras were, again, sub-divided into three categories of which the third one was the Adhama Sankara. The Chandalas (or untouchables) belonged to the Adhama Sankara. In Bengal the Chandalas and Namasudras are synonymous.

The word Namasudra, however, is not mentioned in any of the pre-nineteenth Bengali literature. Yet the Namasudras constituted the second largest Hindu caste group in Bengal under the British rule. They lived in the rural areas of the districts of Faridpur, Bakherganj, Jessore, Khulna, etc. (all these are now under the territorial limits of Bangladesh), and Nadia, North 24-Parganas, etc. of West Bengal.

ii. Devoid of Social Dignity: In the Bengali Hindu society the Namasudras were looked down upon. They had no social dignity nor did they have any religious rights. As untouchables they had no right even to enter religious places. Also they were not allowed to live in a village that had a Brahmin majority. Thus the Namasudras were exploited and suffered from all sorts of social disabilities. It was in this context that a movement was launched in 1872 by Harichand Thakur.

iii. Influence of the Bhakti Movement: What inspired the Namasudras to hold their heads high was the influence of the Bhakti movement. The movement had been started in Bengal by Sri Chaitanya and his disciples during the 15-16th centuries. The avowed goal was the social and spiritual uplift of the down trodden. Another major influence on the Namasudras was that of a sect that developed around Sahlal Pir in rural East Bengal. The Sahlal sect challenged the hierarchy of caste. All these profoundly impacted the Namasudras.

iv. Harichand Thakur: Harichand Thakur tried to unite the Namasudras in the struggle against the exploitation of the Brahmin priests as also the Brahmin zamindars. Harichand also introduced the Mathua religion through which the Namasudras emerged as a united power. Behind the movement’s superficial religiosity the emphasis was essentially secular. The primary aims of the movement were :

  • Attainment of perfect peace of mind
  • Eradication of social inequality, and
  • To uplift the downtrodden. Harichand also gave as many as twelve instructions to his followers. After the death of Harichand the leadership of the Mathuas passed on to his son, Guruchand Thakur.

v. Guruchand Thakur: Under the leadership of Guruchand Thakur the Mathua Movement progressed a lot. It was he who was responsible for the spread of educational institutions for the Namasudras. Besides, Uttaloni Sabha (uplift meeting) and Harisabhas were organized for social uplift of the Namasudras.

According to Professor Debi Chatterjee, Guruchand Thakur may well be regarded as the ‘father of the Namasudra renaissance’. He was able to inspire among the Namasudras a sense of urgency regarding the spread of education. In 1907 under the leadership of Guruchand Thakur a delegation met the Governor of Bengal and Assam and appraised him about the plight of the Namasudras.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

vi. The Namasudra or Mathua movement did not ultimately remain confined to social uplift and educational progress of the community. During the early period of the twentieth century the movement acquired political dimension as well.

6. Answer the following in a single sentence (any four) 4×1=4

Question 1.
Who was the Editor of the Somprakash Weekly paper?
Answer:
First editor was Vidyasaggar followed by Dwarakanath Vidyabhusan.

Question 2.
Who translated the drama Neel Darpan into English ?
Answer:
It was Michael Madhusudan Dutta who translated Neel Darpan into English.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 3.
In which year was the Asiatic Society founded ?
Answer:
The Asiatic Society was founded in Calcutta in 1784.

Question 4.
Who was the first Vice-Chancellor of Visva-Bharati University ?
Answer:
The First Vice-Chancellor of Visva-Bharati was Rathindranath Tagore.

Question 5.
Who was the founder of ‘Dipali Sangha’?
Answer:
Founder of Dipali Sangha was Lila Nag.

Question 6.
Between whom was the Poona Pact (1932) signed ?
Answer:
Poona Pact was signed between the Caste Hindu represented by Rajendra Prasad and Bhim Rao Ambedkar on behalf of the Hindu Depressed Classes.

Answer the following questions in two or three sentences (any three)

Question 1.
What is Macaulay’s Minute ?
Answer:
Macaulay’s Minute was the enunciation of educational policy of the East India Company’s Government in India. The Minute stated that the object of the Government ought to be the promotion of Europan literature and science amongst the natives of India and all funds be spent on English education alone.

Question 2.
Why is Titumr remembered ?
Answer:
Titumir of North 24-Parganas of West Bengal is remembered as he organized an armed rebellion against the oppressive zamindars. As the Company’s government employed military to suppress Titumir the latter with his followers hurriedly constructed a fortress with bamboo and mud, famous by the name Banser Kella at Narkelberia, near Baduria (in North 24-Parganas). The resistance Titumir with his followers offered to the British troops from the bamboo fortress is famous in history as the ‘Barasat Uprising’ of 1831 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 3.
Who was Panchanan Karmakar?
Answer:
Panchanan Karmakar was a printing technician and an inventor of Bengali type. The invention was occasioned by the printing of Brassey Halhed’s A Grammar of the Bengali Language. Father Andrews who set up a printing press at Hooghly felt the need for Bengali type as it was in his press that Halhed’s book was being printed. However, apart from invention of the Bengali type Parchanan Karmakar also invented types in as many as fourteen languages.

Question 4.
What is the importance of the picture Bharatmata?
Answer:
Abanindranath Tagore portrayed Bharatmata during the Swadeshi movement. The image was an icon to create nationalist feeling amongst the Indians during the freedom movement. Sister Nivedita pointed out that Bharatmata standing on green earth and blue sky behind her, feet with four lotuses, four arms meaning divine power and gifts of Siksha-Diksha-Anna-Bastra of motherland to her children.

Question 5.
Why was ‘Nehru-Liaqat Ali Pact’ signed ?
Answer:
Nehru-Liaqat Ali Pact was signed in 1950 between Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India and Liaqat Ali, the Prime Minister of Pakistan. The Pact was signed in order to guarantee the rights of minorities in both the countries afer the Partition of India. The Pact signed also to avoid another spell of war between the two countries.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India

Well structured WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India can serve as a valuable review tool before exams.

Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India Class 10 WBBSE MCQ Questions

Multiple Choice Questions (Tick off the correct ones)

Question 1.
When was the Partition of Bengal announced by the British Government ?
a. 1 January 1905
b. 20 July 1905
c. 20 August 1905
d. None of the above
Answer:
b. 20 July 1905

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India

Question 2.
When was the Partition of Bengal given effect to ?
a. 20 July 1905
b. 20 August 1905 .
c. 16 October 1905
d. 16 November 1905
Answer:
c. 16 October 1905

Question 3.
The anti-Partition agitation was largely confined to which of the following classes?
a. Working class
b. Peasantry
c. Different classes
d Middle class
Answer:
d. Middle class

Question 4.
The Viceroy under whose tenure of office the Partition of Bengal was given effect to was :
a. Lord Cornwallis
b. Lord Curzon
c. Lord Hastings
d. Lord Wellesley
Answer:
b. Lord Curzon

Question 5.
Of the following who led the peasants of Barisal in present Bangladesh. during the Partition of Bengal ?
a. Aswini Kumar Datta
b. Bhupendra Chandra Datta
c. Bipin Chandra Pal
d Basanta Kumar Das
Answer:
a. Aswini Kumar Datta

Question 6.
Where did the widespread resistance of the peasants develop between 1905 and 1908 ?
a. Bengal
b. Bihar
c. Orissa
d. Andhra
Answer:
b. Bihar

Question 7.
Which of the following places in North-East India was a centre of peasants’ disturbances?
a. Arunachal
b. Nagaland
c. Assam
d. Shillong
Answer:
c. Assam

Question 8.
With the support of which of the following Congress leaders did the movement of the peasantry become a part of the national struggle during the Non Co-operation Movement?
a Madan Mohan Malviya
b. Chittaranjan Das
c. Surendranath Banerjee
d. Annie Besant
Answer:
a. Madan Mohan Malviya

Question 9.
Of the following where was the Kisan Sabha formed first ?
a. Gujarat
b U.P. United Province.
c. Orissa
d Bihar
Answer:
b. U.P. United Province.

Question 10.
Initiative of which of the following led to the formation of the Kisan Sabha in 1918 ?
a. Vallabhbhai Patel
b. Jawaharlal Nehru
c. Madan Mohan Malviya
d. Gaurisankar Misra and Indra Narayan Dwivedi
Answer:
d. Gaurisankar Misra and Indra Narayan Dwivedi

Question 11.
Of the following who was the first President of the All India Kisan Sabha?
a. N.G. Ranga
b Swami Darshanananda
c. Swami Sahajananda
d Swami Kripananda
Answer:
c. Swami Sahajananda

Question 12.
With which of the following did the communists work for the peasants prior to the formation of the Communist Party in 1925 ?
a. Home Rule League
b. Theosophical Society
c. Girni Kamgar
d. Indian National Congress
Answer:
d. Indian National Congress

Question 13.
Of the following where did the Ekta Eka. movement begin ?
a. Bengal
b. Orissa
c. Maharashtra
d U.P. United Province.
Answer:
d. U.P. United Province.

Question 14.
Of the following one of the leaders of the Eka Movement was:
a. Ram Chandra
b. Passi Madari
c. Moideen
d Gopala
Answer:
b Passi Madari

Question 15.
The first civil disobedience of peasants of which place was, it is said ‘in many ways a child of the Non Co-operation days’?
a. Bardoli
b. Kerala
c. Manjeri
d. U.P. United Province.
Answer:
a. Bardoli

Question 16.
The peasant mobilization of which taluq ‘confirmed the Indian people were indeed on the way to becoming a nation’?
a Bengal
b Orissa
c Maharashtra
d U.P. United Province.
Answer:
d U.P. United Province.

Question 17.
Of the following leaders who initiated Bardoli satyagraha of the peasants?
a Sahajananda Saraswati
b Mahatma Gandhi
c Vallabhbhai Patel
d N.G. Ranga
Answer:
c Vallabhbhai Patel

Question 18.
Violation of which of the following laws marked the beginning of the Civil Disobedience Movement by Gandhiji ?
a Arms Act
b Press Act
c Salt Law
d None of the above
Answer:
c. Salt Law

Question 19.
Of the following which was the first civil disobedience movement of the peasants of India?
a. Eka Movement of U.P.
b. Peasants’ movement of Barisal
c. Peasants’ movement
d. Movement of the indigo of Bardoli in Surat peasants at Champaran
Answer:
c. Peasants Movement of Bardoli in Surat

Question 20.
Under the leadership of whom did the Bardoli peasants begin a no-tax movement?
a. Vallabhbhai Patel
b. Mahatma Gandhi
c. Chittaranjan Das
d. Sahajananda Saraswati
Answer:
a. Vallabhbhai Patel

Question 21.
The movement that followed the Bardoli peasants no-tax movement was :
a. Eka Movement
b. Non Co-operation Movement
c. Civil Disobedience Movement
d. None of the above
Answer:
c. Civil Disobedience Movement

Question 22.
Of the following which is the other name of the first civil disobedience movement?
a. Bardoli Satyagraha
b. Salt Satyagraha
c. Rowlatt Satyagraha
d. Forest Satyagraha
Answer:
b. Salt Satyagraha

Question 24.
What was the main centre of Great Depression of 1929 ?
a. USA
b. Great Britain
c. India
d. France
Answer:
a. USA

Question 25.
Who initiated the formation of Bihar Provincial Kisan Sabha?
a. Vallabhbhai Patel
b. Madan Mohan Malviya
c. Sahajananda Saraswati
d. Gaurisankar Misra
Answer:
c. Sahajananda Saraswati

Question 26.
Of the following who founded the Andhra Provincial Pyot’s Association ?
a. Muzaffar Ahmed and Bankim Mukherjee
b. N.G. Ranga and M.B. Naidu
c. Madan Mohan Malviya and Gaurisankar Misra
d Passi Madari and Sahreb
Answer:
b. N.G. Ranga and M.B. Naidu

Question 27.
The new type of peasants’ movement during the Civil Disobedience Movement began in :
a Andhra Pradesh
b Orissa
c. U.P. United Province.
d. Bengal
Answer:
c. U.P. United Province.

Question 28.
Under whose initiative did the Indian National Congress lend full support to the no-rent campaign of the peasants of U?
a Ballabhbhai Patel
b Rajendra Prasad
c Sahajananda Saraswati
d Jawaharlal Nehru
Answer:
d Jawaharlal Nehru

Question 29.
The left-wing organization Workers’ and Peasants Party came into existence in :
a. 1925
b 1927
c. 1929
d 1930
Answer:
b. 1927

Question 30.
Which of the following established the Congress Socialist Party in 1934 ?
a. Indian National Congress
b. Communist Party of India
c. Congress Left-wingers
d The Socialists
Answer:
Congress Left-wingers

Question 31.
Of the following which was the first peasant organization on an all-India basis?
a. Kisan Sabha
b Bihar Provincial Kisan Sabha
c. All-India Kisan Sabha
d Andhra Provincial Ryot’s Association
Answer:
c. All India Kisan Sabha

Question 32.
The peasants of which of the following provinces began no-rent movement being emboldened by the success of the Bardoli Satyagraha?
a. Andhra
b Bengal
c. Tamilnadu
d United Province
Answer:
a. Andhra

Question 33.
During which of the following years did the Workers’ and Peasants’ Party WPP. lose contact with the villages and the peasants in general ?
a. Between 1925 and 1930
b. Between 1930 and 1935
c. Between 1935 and 1940
d. Between 1940 and 1942
Answer:
b. Between 1930 and 1935

Question 34.
One of the demands raised by the Congress Socialist Party was :
a Abolition of revenue hike
b Recognnition of occupancy rights of the tenants
c. Formulation of an agrarian policy
d None of the above
Answer:
b. Recognition of the occupancy rights of the tenants

Question 35.
In which of the following years were Congress ministries formed in majority of provinces?
a. In 1928
b. In 1930
C. In 1935
d In 1937
Answer:
d. In 1937

Question 36.
In which of the following provinces were the communists successful in organizing peasant unrest?
a Bengal
b. Orissa
c Madhya Pradesh
d Maharashtra
Answer:
a. Bengal

Question 37.
Of the following who devoted himself to the social welfare of the factory workers before the inception of the trade unions?
a. Sahajananda Saraswati
b. Sasipada Banerjee
c. Dwarakanath Tagore
d. Muzaffar Ahmed
Answer:
b. Sasipada Banerjee

Question 38.
One of the following nationalist leaders who dedicated himself to labour struggles was :
a. Shivnath Shastri
b. Saroj Mookherjee
c. Aswinicoomar Banerjee
d G.S. Agarkar
Answer:
c. Aswinicoomar Banerjee

Question 39.
In which of the following provinces did the working class organize strikes and hartals on the day of Partition 16 October 1905.?
a. Lahore
b. Bengal
c. Orissa
d. Bihar
Answer:
b. Bengal

Question 40.
Of the following communist leaders who defended a united front with the Congress so that the kisan struggle could be transformed in a people’s struggle?
a. Muzaffar Ahmed
b. P.C. Joshi
c. Abani Mukherjee
d Manabendranath Roy
Answer:
b. P.C. Joshi

Question 41.
In which of the following Congress sessions was protest lndged against the repressive measures of the colonial British government?
a. Lahore Congress
b. Allahabad Congress
c. Benaras Congress
d. Nagpur Congress
Answer:
c. Benaras Congress

Question 42.
Of the following who organized a strike of the Tuticorin Coral Mill ?
a. Chidambaram Pillai
b Bal Gangadhar Tilak
c. Premtosh Bose
d. Apurba Kumar Ghosh
Answer:
a. Chidambaram Pillai

Question 43.
Which of the following newspapers openly advocated to follow the path of Russia in respect of the working class movement in India?
a. Sambad Kaumadi
b. Langal
c. Nabasakti
d. Ganabani
Answer:
c. Nabasakti

Question 44.
Of the following which was the first trade union proper in India?
a. Bombay Labour Union
b. Madras Labour Union
C. Workers’ and Peasants Party
d. Girni Kamgar Union
Answer:
b. Madras Labour Union

Question 45.
When was the All India Trade Union Congress formed ?
a. 1905
b. 1919
C 1920
d 1929
Answer:
c. 1920

Question 46.
Who was the founder of the first trade union proper in India ?
a. Chaman Lal
b. B.P. Wadia
c. G.R. Naidu
d. N.M. Joshi
Answer:
b. B. P. Wadia

Question 47.
In which of the following years was the first trade union proper established?
a. 1914
b. 1915
c. 1918
d. 1920
Answer:
c. 1918

Question 48.
Who was the first elected President of the All India Trade Union Congress?
a. B.P. Wadia
b. Singaravelu Chettier
c. Lala Lajpat Rai
d. Bal Gangadhar Tilak
Answer:
c. Lala Lajpat Rai

Question 49.
Of the following who was the first General Secretary of the All India Trade Union Congress?
a. N.M. Joshi
b. Joseph Baptista
c. B.P. Wadia
d. Diwan Chaman Lal
Answer:
d. Diwan Chaman Lal

Question 50.
Of the following who was the President of the Gaya Congres ?
a. Annie Besant
b. Chitta Ranjan Das
c. Maulana Azad
d Vallabhbhai Patel
Answer:
b. Chittaranjan Das

Question 51.
Where was something like a parallel government set up in the wake of Civil Disobedience Movement?
a. Bihar
b. Bengal
c. Orissa
d. Sholapur
Answer:
d. Sholapur

Question 52.
In which of the following years was the Workers’ and Peasants’ Party WPP. formed?
a. 1920
b. 1921
c. 1927
d. 1930
Answer:
c. 1927

Question 53.
Which of the following organized a six-month long strike?
a. Choolai Mill Workers
b. Budge Budge Mill workers
c. Workers’ and Peasants’ Party
d. Girni Kamgar Union GKU.
Answer:
d. Girni Kamgar Union GKU.

Question 54.
One of the leaders imprisioned under the Meerut Conspiracy Case was :
a. Abani Mukherjee
b. S.A. Dange
c. Ganesh Ghosh
d Hiren Mukherjee
Answer:
b. S.A. Dange

Question 55.
On which of the following dates did the Quit India Movement formally begin ?
a. 30 January 1942
b. 9 July 1942
c. 9 August 1942
d. 9 September 1942
Answer:
d. 9 August 1942

Question 56.
Which of the following was formed jointly by Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose?
a. Congress Socialist Party
b. Indian Independence League
c. All India Congress Socialist
d Workers’ and Peasants’ Party Party
Answer:
b. Indian Independence League

Question 57.
Of the following where was the Communist Party of India first set up ?
a. Tazakistan
b. Meerut
c. Bombay
d Tashkent in erstwhile USSR.
Answer:
d. Tashkent in erstwhile USSR.

Question 58.
Of the communists who were brought to trial under the Kanpur Consptracy Case one was :
a M.N. Roy
b N.M. Joshi
c Muzaffar Ahmed
d B.P. Wadia
Answer:
c Muzaffar Ahmed

Question 59.
Of the following where was the Communist Party of India CPI. established in India ?
a Bombay
b Patna
c Kanpur
d Nagpur
Answer:
c Kanpur

Question 60.
Of the following who set up the party named League of Radical Congressmen?
a M.N. Roy
b N.G. Ranga
c M.B. Naidu
d Muzaffar Ahmed
Answer:
a M.N. Roy

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India 1

Tick off True or False

1. During the nineteenth century peasants’ movement were rare in India
Answer: False

2. Most of the weaknesses of the peasants’ movements were overcome in the twentieth century
Answer: True

3. A significant event in the early years of the twentieth century India was that Bengal was partitioned by the British colonial government.
Answer: True

4. The Partition of Bengal was to be effective on and from 16 November 1905
Answer: False

5. The anti-Partition agitation soon spread all over India.
Answer: True

6. Participation of peasants in the anti-Partition agitation was not at all significant.
Answer: False

7. The Muslim peasants of Barisal, in Bangladesh, participated in the anti-Partition agitation under the leadership of Aswini Kumar Datta
Answer: True

8. In March 1820 Gandhiji announced his programme of Non Cooperation for a mass movement.
Answer: False

9. The high price of food and other necessaries after World War I made the oppression of the foreign rule all the more unbearable.
Answer: True

10. The members of the Home Rule League initiated the process of organizing the peasants on modern lines.
Answer: True

11. With the support of Madan Mohan Malviya the Kisan Sabha came into existence in 1929.
Answer: False

12. The Ekta or Eka Movement was essentially a ‘unity movement’ under the insurgent peasantry.
Answer: True

13. The first civil disobedience movement was that begun by the peasants of Bardoll.
Answer: True

14. The Bardoll Satyagraha became the symbol of peasants’ protest in the country.
Answer: True

15. The Partition of Bengal was to be effective on and from 16 November 1905
Answer: False

16. The anti-Partition agitation soon spread all over India.
Answer: True

17. Participation of peasants in the anti-Partition agitation was not at all significant.
Answer: False

18. The Muslim peasants of Barisal, in Bangladesh, participated in the anti-Partition agitation under the leadership of Aswini Kumar Datta
Answer: True

19. In March 1820 Gandhiji announced his programme of Non Cooperation for a mass movement.
Answer: False

20. The high price of food and other necessaries after World War I made the oppression of the foreign rule all the more unbearable.
Answer: True

21. The members of the Home Rule League initiated the process of organizing the peasants on modern lines.
Answer: True

22. With the support of Madan Mohan Malviya the Kisan Sabha came into existence in 1929.
Answer: False

23. The Ekta or Eka Movement was essentially a ‘unity movement’ under the insurgent peasantry.
Answer: True

24. The first civil disobedience movement was that begun by the peasants of Bardoli.
Answer: True

25. The Bardoll Satyagraha became the symbol of peasants’ protest in the country.
Answer: True

26. With the violation of the Salt Law by Gandhiji began the second Civil Disobedience Movement.
Answer: True

27. The Great Depression of 1929 that began in India adversely affected the Indian peasantry beyond description.
Answer: False

28. The Bihar Provincial Kisan Sabha came into existence under the initiative of Sahajananda Saraswati.
Answer: True

29. The Andhra Provincial Ryot’s Association came to be established under the initiative of N.G. Ranga.
Answer: False

30. The ‘no revenue, no rent’ campaign in United Province during the Civil Disobedience Movement was a double-edged weapon.
Answer: True

31. With the model of the Russian Revolution before them the Indian communists showed greater interest in trade unions.
Answer: True

32. The Congress leadership while refusing to give blessings to the AIKS declared at the Haripura Congress (1938) that the ‘Congress itself is in the main a kisan organization’.
Answer: True

33. A new phase of the peasant movement began after the Congress ministries were formed in 1939.
Answer: False

34. Bihar provincial Congress Committee staged a demonstration of the peasants before the Assembly house in Patna.
Answer: True

35. Swadeshi movement did not encourage the labourers to unite and organize themselves into unions.
Answer: False

36. The Benaras session of the Congress (1905) made an emphatic protest against the Partition of Bengal.
Answer: True

37. In some of the sporadic strikes that occurred in 1908-1909 most of the national leaders were involved.
Answer: False

38. The anti-Partition movement also saw the faint beginnings of a socialist leaning among some of the nationalist leaders.
Answer: True

39. In its 14 September 1907 edition the Nabasakti openly advocated for following the example of the working class  movement in Russia.
Answer: True

40. In the period between 1919 and 1922 the working class of the country got involved in the mainstream of politics in a significant manner.
Answer: True

41. The Madras Labour Union formed in 1918 by B.P. Wadia was the first trade union proper in India.
Answer: True

42. The most important development following the First World War was the formation of the AITUC in 1919.
Answer: False

43. Chittaranjan Das was the President of the Gaya session of the Indian National Congress held in 1920.
Answer: False

44. Socialist influences in the Indian politics between 1921 and 1924 strengthened the working class movement.
Answer: True

45. The Workers’ and Peasants’ Party (WPP) was formed in 1927 under the initiative of M.N. Roy.
Answer: False

46. Though the Workers’ and Peasants’ Party was short-lived, its units in some of the provinces emerged as the political party of the working class.
Answer: True

47. During the Civil Disobedience, the Congress in Bombay raised the slogan that ‘workers and peasants are the hands and feet of the Congress’.
Answer: True

48. In Bombay the Girni kamgar Union organized a massive one month long strike of the textile workers.
Answer: False

49. The British were not convinced that the intensive labour movement was all due to the infiltration of socialist and communist ideas propagated to the workers by the Communist Party of India.
Answer: False

50. In order to hold back the spread of communist influence the British government put under arrests all the leading communist and trade union leaders.
Answer: True

51. In the ill-famed Meerut Conspiracy case most of the communist and trade union leaders like Mirajkar, Dange, Joshi and others were imprisoned.
Answer: True

52. Between 1937 and 1939 there was a phenomenal rise in the trade union movement.
Answer: True

53. The Congress Working Committee in a resolution (1937) expressed solidarity with the Bengal workers.
Answer: True

54. The Quit India Movement began on 9 September 1942 with arrests of most of the prominent national leaders including Gandhiji.
Answer: True

55. Following the “People’s War” line the Indian communists participated in the Quit India Movement.
Answer: False

56. The British Government in India being scared of the socialist ideas suspected all the national leaders including Gandhiji to be the secret agents of the Soviet Russia.
Answer: a True

57. Deeply influenced by the social ideas Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose travelled all over the country carrying the message of anti-imperialism, anti-capitalism and antilandlordism.
Answer: True

58. Congress Independence League formed jointly by Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose put pressure upon the Congress and Gandhiji to start movement for the attainment of Poorna Swaraj (Complete Independence).
Answer: True

59. In 1924 efforts to organize a communist party received a set back when all the leading communist leaders were exiled to the islands of Andaman and Nicobar.
Answer: False

60. M.N. Roy was the founder of the Mexican Communist Party as also the Communist Party of India.
Answer: False
WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India 2

Fill in the gaps by choosing the correct words

1. The anti-Partition movement assumed an all-India character in which ____ classes of people participeted.
Answer: Different

2. ____ politics did not emerge in India during the anti-Partition agitation.
Answer: Left

3. After ____ the high price of food and other necessaries made the oppression of the foreign rule all the more difficult for the peasantry to bear.
Answer: First World War

4. During the Non Co-operation Movement with the support of Congress leaders like ____ and others the peasants’ movement became a part of the national struggle.
Answer: Madan Mohan Malviya

5. Members of the ____ initiated the process of organizing the peasants on modern lines.
Answer: Home Rule League

6. With the support of ____ Kisan Sabha came into existence in 1918.
Answer: Madan Mohan Malviya

7. The ____ movement died an untimely death because of the severe repression of the colonial British authorities.
Answer: Eka

8. The peasants of Bardoli organized Satyagraha under the leadership of ____
Answer: Vallabhbhai Patel

9. Economically ruined peasants of ____ were organized into BPKS.
Answer: Bihar

10. The ____ Movement by Congress under the leadership of Gandhiji served as an encouragement to the peasants’ movement.
Answer: Civil Disobedience

11. After the Congress ministries were formed in 1937 a new phase of the ____ movement opened.
Answer: Peasants’

12. Before the working class was organized a humble beginning towards the welfare of the workers was made by the social workers like ____
Answer: Sasipada Banerjee

13. During the anti-Partition agitation a marked feature was the ____ unrest’.
Answer: Industrial

14. The ____ Congress (1905) made an emphatic protest against the Partition of Bengal.
Answer: Benaras

15. The anti-Partition movement saw the faint beginnings of a ____ leaning among some of the nationalist leaders.
Answer: Socialist

16. There was a resurgence of ____ class activities between 1919 and 1922.
Answer: Working

17. Formation of ____ in 1920 was welcomed by the Indian National Congress.
Answer: AITUC

18. During the Non Co-operation Movement the Congress leaders, ____ and Viswananda, thought of pressurizing the British Government through powerful strike.
Answer: Darsanananda

19. Though the ____ was short lived, its units in some of the provinces emerged as the political party of the working class.
Answer: WPP

20. Initially, the Communist Party of India was established outside ____
Answer: India

21. The formation of Congress ministries in different provinces following the election of 1937 gave a boost to the ____ class movement.
Answer: Working

22. The Quit India Movement formally began on ____ with arrests of most of the prominent national leaders including Gandhiji.
Answer: 9 August 1942

23. Following the “People’s War” line the ____ dissociated themselves from the Quit India Movement.
Answer: Communists

24. In 1928 the Indian Independence League was formed jointly by Jawaharlal Nehru and ____
Answer: Subhas Chandra Bose

Question 25. ____ was the elected Chairman of the All India Congress Socialist Party.
Answer: Sampurnanand

26. The Communist Party of India was first set up at ____
Answer: Taskhent

27. After the birth of the CPI in India ____ became the General Secretary.
Answer: M.G. Ghate

28. The Meerut Conspiracy Case of 1929 gave a severe blow to the activities of the ____
Answer: Communists

29. ____ is better known as ‘M.N. Roy’.
Answer: Narendranath Bhattacharya

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India 3

Statement and Assertion

Question 1.
Statement : In the twentieth century most of the weaknesses of the peasant movement were overcome.
Assertion :
(a) The anti-Partition movement soon assumed an all-India character.
(b) The participation of peasants in the anti-Partition movement was very much limited.
(c) The indigo peasants of Champaran in Bihar rose in rebellion.
(d) There was no question of Leftist leadership amongst the peasants at that time.
Answer:
(c) The indigo peasants of Champaran in Bihar rose in rebellion.

Question 2.
Statement : It was during the time of the Non-Cooperation movement that the process of organizing the peasants on modern lines began.
Assertion :
(a) Kisan Sabha came to be established for the first time in U.P. (United Province).
(b) Formed in 1918 the Kisan Sabha moved from strength to strength.
(c) Kisan Sabha came into esistence with the support of Madan Mohan Malviya.
(d) In organizing the peasants the Indian communists within the Congress.
Answer:
(a) Kisan Sabha came to be established for the first time in U.P. (United Province).

Question 3.
Statement : The discontent of the peasants of U.P. surfaced in the form of Eka Movement.
Assertion :
(a) Passi Madari and Sahreb were the two most important leaders of the Eka Movement.
(b) The Eka Movement died an untimely death.
(c) The initial thrust of the Eka Movement was provided by the Congress.
(d) The rebel peasants took a vow that they would pay only the recorded rent.
Answer:
(d) The rebel peasants took a vow that they would pay only the recorded rent.

Question 4.
Statement : The Great Depression of 1929 adversely affected the Indian peasantry.
Assertion :
(a) The peasantry of Bihar organized themselves into Bihar Provincial Kisan Sabha in 1929.
(b) In Andhra Pradesh also a peasants’ organization came to be established.
(c) In United Province the economically ruined peasantry began a new type of movement, e.g. ‘no-revenue and no-rent’ campaign.
(d) In Bengal the initiative to organize the peasants was taken up by Muzaffar Ahmed and others.
Answer:
(c) In United Province the economically ruined peasantry began a new type of movement, e.g. ‘no-revenue and no-rent’ campaign.

Question 5.
Statement : The first Left-wing peasant organization in India was not conceived as an exclusive peasant body, but bracketed with ‘workers’.
Assertion :
(a) Initially it functioned as a left-wing within the Congress fold.
(b) The “Workers’ and Peasants’ Party” came into existence by early 1927.
(c) The WPP came into existence under the leadership of leaders like Dange, Muzaffar Ahmed and others.
(d) The WPP gained strength within the Congress in provincial and national levels.
Answer:
(b) The “Workers’ and Peasants’ Party” came into existence by early 1927 .

Question 6.
Statement : Formation of the Congress ministries in different provinces marked the beginning of a new kind of peasant movement.
Assertion :
(a) The movement did not assume the character of anti-lordism.
(b) The peasantry was in no mood to undertake no-rent and no-revenue movement as they had done earlier.
(c) With the model of Russian Revolution before them the Indian communists showed greater interest in trade unions rather than the peasant movements.
(d) The communists laid the foundation of their own organization, All India Kisan Sabha.
Answer:
(b) The peasantry was in no mood to undertake no-rent and no-revenue movement as they had done earlier.

Question 7.
Statement : The anti-Partition Movement was a landmark in the history of the labour movement.
Assertion :
(a) A marked feature of the anti-Partition Movement was labour unrest’.
(b) Many of leaders of the Swadeshi encouraged the labourers to unite and organize themselves into unions.
(c) A number of strikes broke out sharply during the anti-Partition movement.
(d) A section of the nationalist leaders thought of talking with the British authorities for the protection of labourers’ interest.
Answer:
(a) A marked feature of the anti-Partition Movement was ‘labour unrest’.

Question 8.
Statement : The anti-Partition Movement saw the faint beginnings of socialist leaning among some of the nationalist leaders. Assertion :
(a) The 14 September 1907 edition of the newspaper Nabasakti openly advocated following the example of working class movement in Russia.
(b) Some extremist leaders openly urged for following the ‘Russian method’ of political general strike in India.
(c) Some advocated the Indian workers to learn from the workers of Russia.
(d) Some of the nationalist leaders were imbued with the Marxist ideas that had been developing in Europe.
Answer:
(d) Some of the nationalist leaders were imbued with the Marxist ideas that had been developing in Europe.

Question 9.
Statement : After a period of slump there was a resurgence of working class activities between 1919 and 1922
Assertion :
(a) The working class movement in India entered into a new phase at the clse of the First World War.
(b) The working class could not stay away from the call of Mahatma Gandhi.
(c) The working class in this period got involved in the mainstream of national politics in a significant way.
(d) The price hike following the World War worsened the living condition of working class of India.
Answer:
(c) The working class in this period got involved in the mainstream of national politics in a significant way.

Question 10.
Statement : Socialist influence in Indian politics betweer 1921 and 1924 strengthened the working class movement.
Assertion :
(a) Despite repression by the British the Workers’ and Peasants’ Party (WPP) was formed in 1927.
(b) An aspect of the WPP was that it functioned as a left-wing within the Congress.
(c) Though short-lived the WPP spread its organization in the provincial and national levels.
(d) The communist-led WPP devoted itself, among other things, to the growth of class consciousness amongst the working class.
Answer:
(d) The communist-led WPP devoted itself, among other things, to the growth of class consciousness amongst the working class.

Question 11.
Statement : Indian working class participated in a big way in the Congress-led Quit India Movement.
Assertion :
(a) During the tenure of the Congress ministries, between 1937 and 1939 there was a phenomenal rise in the trade union movement.
(b) With the spread of Gandhiji’s arrest workers of different places of the country went on strikes and hartals.
(c) During the Quit India Movement the strikes organized by the trade unions mostly ended successfully.
(d) Following the “People’s War” line the communists dissociated themselves from the Quit India Movement.
Answer:
(c) During the Quit India Movement the strikes organized by the trade unions mostly ended successfully.

Question 12.
Statement : The two Congress Leftwingers, Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose, jointly formed the Indian Independence League in 1928.
Assertion :
(a) The Indian Independence League contributed immensely to the launching of Civil Disobedience Movement.
(b) Communal riots convinced Nehru that religion in India will kill that country and its people if it is not subdued’.
(c) Apart from Nehru and Subhas there were many other Congress workers who were wedded to the leftist ideal.
(d) Restiveness of youths in the late 20s gave birth to a variety of student and youth organizations.
Answer:
(a) The Indian Independence League contributed immensely to the launching of Civil Disobedience Movement.

Match List I with List II

Question 1.
Match the following:

List I List II
(a) A significant event in the early years of the Indian National Movement (i) Supporters of the Congress
(b) Muslim peasants of Barisal (in present Bangladesh) (ii) Gandhiji
(c) Non Co-operation Movement (iii) Aswini Kumar Datta
(d) Members of the Home Rule League (iv) Anti-Partition Movement

Answer:
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 2.
Match the following:

List I List II
(a) Eka Movement (i) 1929
(b) First Non Co-operation Movement (ii) Salt Law
(c) Civil Disobedience Movement (iii) Bardoli Satyagraha
(d) The Great Depression (iv) Pasi Madari

Answer:
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Sahajananda Saraswati (i) Bihar
(b) BPKS (ii) Bihar Provincial Kisan Sabha
(c) Andhra Provincial Ryot’s Association (iii) U.P (United Province)
(d) ‘No-revenue and no-rent’ campaign (iv) N.G. Ranga

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Reduction of land-tax (i) 1937
(b) Dange, Muzaffar Ahmed, P.C. Joshi and others (ii) Congress Leftwingers
(c) Congress Socialist Party (iii) U.P. Congress
(d) New kind of peasant movement (iv) Workers’ and Peasants’ Party

Answer:
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Congress Ministries (i) East Indian Railways
(b) Social welfare for workers (ii) Anti-Partition Movement
(c) Swadeshi and Boycott (iii) Sasipada Banerjee
(d) Strike of clerks (iv) 1937

Answer:
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 5.
Match the following:

List I List II
(a) Madras Labour Union (i) 1920
(b) All India Trade Union Congress (ii) B.P. Wadia
(c) Socialist influence (iii) Communist leaders
(d) Workers’ and Peasants’ Party (iv) 1921-1924

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

Question 6.
Match the following:

List I List II
(a) Six-month long strike (i) Communist Party of India
(b) Communist Party of India at Tashkent (ii) 9 August 1942
(c) Quit India Movement (iii) 1925
(d) People’s War line (iv) Textile workers of Bombay

Answer:
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 7.
Match the following:

List I List II
(a) Central figures in the resurgent national movement of 1920s (i) Congress leaders wedded to leftist ideal
(b) Jawaharlal Nehru and Subhas Bose (ii) Jawaharlal Nehru and Subhas Ch. Bose
(c) Conference at Nasik Central Jail (iii) At Tashkent in 1925
(d) Communist Party of India (iv) All India Congress Socialist Party

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

Question 8.
Match the following:

List I List II
(a) Foundation of the CPI at Tashkent (i) Radical Democratic Party
(b) Manabendranath Roy (ii) M.N. Roy
(c) M.N. Roy became a humanist (iii) Meerut Conspiracy Case
(d) Severe blow to the activities of the Communists in India (iv) From a Marxist

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

West Bengal Board Class 10 Hindi Book Solution WBBSE

WBBSE Class 10 Hindi Question Answer West Bengal Board

WBBSE Class 10 Hindi Book Solutions West Bengal Board

WBBSE Class 10 Hindi Guide काव्य-खण्ड

WBBSE Class 10 Hindi Solutions गद्य-खण्ड

निबंध

कहानी

एकांकी

सहायक पाठ

Sahitya Sanchayan Class 10 Hindi Solutions व्याकरण

West Bengal Board Class 10 Hindi Book Solutions रचना

West Bengal Board Class 10 Hindi Question Papers

  • Madhyamik Question Paper 2023 Solved
  • Madhyamik Question Paper 2022 Solved
  • Madhyamik Question Paper 2020 Solved
  • Madhyamik Question Paper 2019 Solved
  • Madhyamik Question Paper 2018 Solved
  • Madhyamik Question Paper 2017 Solved

West Bengal Board Class 10 Hindi Question Paper Design

बहुविकल्पीय प्रश्न अति लघुत्तरीय प्रश्न संक्षिप्त एवं व्याख्या-मूलक प्रश्न दीर्घ उत्तरीय प्रश्न कुल योग
कविता 2 3 3 7 15
निबंध 2 3 5 10
कहानी 2 3 3 7 15
एकांकी 5 5
सहायक पाठ (कथा- संचयन) 3 2 5 10
व्याकरण 8 7 15
रचना निबंध – 10
अनुवाद – 5
संवाद लेखन
या प्रतिवेदन
– 5
20
कुल योग 90

 

10 नम्बर के प्रश्न अनधिक 300 शब्दों में
7 नम्बर के प्रश्न अनधिक 200 शब्दों में
5 नम्बर के प्रश्न अनधिक 150 शब्दों में
3 नम्बर के प्रश्न अनधिक 60 शब्दों में
1 नम्बर के प्रश्न अधिक 20 शब्दों में

West Bengal Board Class 9 Hindi Book Solutions WBBSE

WBBSE Class 9 Hindi Solutions Question Answer West Bengal Board

Sahitya Sanchayan Class 9 Hindi Solutions WBBSE साहित्य संचयन

WBBSE Class 9 Hindi Guide काव्य-खण्ड

WBBSE Class 9 Hindi Solutions गद्य-खण्ड

West Bengal Board Class 9 Hindi Book Solutions एकांकी

Sahitya Sanchayan Class 9 Hindi Solutions सहायक पाठ

WBBSE Class 9 Hindi व्याकरण

WBBSE Class 9 Hindi रचना

WBBSE Class 9 Solutions

West Bengal Board Class 6 Hindi Book Solutions WBBSE

WBBSE Class 6 Hindi Solutions Question Answer West Bengal Board

Sahitya Mela Class 6 Solutions Hindi Medium

WBBSE Class 6 Hindi Guide Pdf पद्य खण्ड

WBBSE Class 6 Hindi Solutions गद्य खण्ड

Sahitya Mela Class 6 Solutions एकांकी

West Bengal Board Class 6 Hindi Solutions सहायक पाठ

WBBSE Class 6 Solutions

West Bengal Board Class 7 Hindi Book Solutions WBBSE

WBBSE Class 7 Hindi Solutions Question Answer West Bengal Board

Sahitya Mela Class 7 Solutions Hindi Medium

WBBSE Class 7 Hindi Guide Pdf पद्य खण्ड

WBBSE Class 7 Hindi Solutions गद्य खण्ड

Sahitya Mela Class 7 Solutions एकांकी

West Bengal Board Class 7 Hindi Solutions सहायक पाठ

WBBSE Class 7 Solutions

West Bengal Board Class 8 Hindi Book Solutions WBBSE

WBBSE Class 8 Hindi Solutions Question Answer West Bengal Board

Sahitya Mela Class 8 Solutions Hindi Medium

WBBSE Class 8 Hindi Guide Pdf पद्य खण्ड

WBBSE Class 8 Hindi Solutions गद्य खण्ड

Sahitya Mela Class 8 Solutions एकांकी

West Bengal Board Class 8 Hindi Solutions सहायक पाठ

WBBSE Class 8 Solutions

West Bengal Board Class 6 History Book Solution in English WBBSE

WBBSE Class 6 History Question Answer West Bengal Board

WBBSE Class 6 History Book Solutions West Bengal Board in Hindi Medium

WBBSE Class 6 History Book Solutions West Bengal Board in English Medium

  • Chapter 1 The Idea of History
  • Chapter 2 Primitive Man In The Indian Sub Continent
  • Chapter 3 Ancient History of The Indian Sub Continent
  • Chapter 4 Ancient History of The Indian Sub Continent
  • Chapter 5 Indian Sub Continent In The 6th Century BC
  • Chapter 6 Expansion of Empire
  • Chapter 7 Economic Condition And Livelihood
  • Chapter 8 Culture in Ancient India
  • Chapter 9 India And The Contemporary World

WBBSE Class 6 Solutions