West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2017

Group A.

1. Choose the correct option: 20×1=20

Question 1.
The game of football was introduced in india by :
a. English
c. French
b. Dutch
d. Portuguese
Answer:
a. English

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 2.
Bipin Chandra Pal wrote :
a. Sattar Bathsar
b. Jeebon Smriti
c. A Nation in Making
d. Ananda Math
Answer:
a. Sattar Batsar

Question 3.
The editor of Bamabodhini Patrika was :
a. Umesh Chandra Datta
b. Sisir Kumar Ghosh
C Krishnachandra Majumder
d. Dwarakanath Vidyabhushan
Answer:
Umesh Chandra Datta

Question 4.
The General Committee of Public Instruction was formed in :
a. 1713 AD
b. 1913 AD
c 1813 AD
d. 1823 AD
Answer:
d. 1823 AD

Question 5.
‘Naba Bidhan’ was established by :
a. Dayanand Saraswati
b. Keshab Chandra Sen
c. Swami Vivekananda
d. Maharshi DebendranathTagore
Answer:
b. Keshab Chandra Sen

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 6.
Sui Munda was the leader of :
a. Chuar Rebellion
b. Kol Rebellion
c. Santhal Hool
d. Munda Rebellion
Answer:
d. Munda Rebellion

Question 7.
By the Forest Law of 1878 AD forests were divided into :
a. two categories
b. three categories
c. four categories
d. five categories
Ans :
b. Three categories

Question 8.
The Great Revolt of 1857 was described as India’s First War of Independence :
a. Subhas Chandra Bose
b. Jawaharlal Nehru
c. V.D. Savarkar
d. Rashbehari Bose
Answer:
c. V.D. Savarkar

Question 9.
The first political association of India was :
a. Indian Association
b. Indian National Congress
c Bangabhasha Prakashika Sabha
d. Landholders’ Society
Answer:
c. Bangabhasha Prakashika Sabha

Question 10.
‘Bharat Mata’ was painted by :
a. Abanindrannath Tagore
b. Rabindranath Tagore
c. Nandalal Bose
d. Gaganendranath Tagore
Answer:
a. Abanindranath Tagore

Question 11.
The process of half-tone printing was introduced in India by :
a. Upendrakishore Roychowdhury
b. Sukumar Roy
c. Panchanan Karmakar
d. Charles Wilkins
Answer:
a. Upendrakishore Roychowdhury

Question 12.
Vishva-Bharati was founded by :
a. Iswarchandra Vidyasagar
b. Rabindranath Tagore
c. Swami Vivekananda
d. Debendranath Tagore
Answer:
b. Rabindranath Tagore

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 13.
The leader of the ‘Eka’ movement was :
a. Madari Pasi
b. Dr. Ambedkar
c. Mahatma Gandhi
d. Baba Ramchandra
Answer:
a. Madari Pasi

Question 14.
All India Trade Union Congress was founded in :
a. 1917 AD
b. 1920 AD
c. 1927 AD
d. 1929 AD
Answer
b. 1920 AD

Question 15.
The Bardoli Satyagraha was held in :
a. Bombay
b. Punjab
c. Madras
d. Gujarat
Answer:
d. Gujarat

Question 16.
The Anti-Partition Movement in Bengal had taken place in :
a. 1904 AD
b. 1905 AD
c. 1906 AD
d. 1911 AD
Answer:
b. 1905 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 17.
Matangini Hazra was associated with the Quit India Movement in :
a. Tamluk
b. Sutahata
c. Barishal
d. Purulia
Answer:
a. Tamluk

Question 18.
Dipali Sangha was founded by :
a. Kalpana Datta
b. Lila Nag Roy.
c. Basanti Devi
d. Bina Das
Answer:
b. Lila Nag Roy.

Question 19.
‘Iron Man of India’ refers to :
a. Mahatma Gandhi
b. Sardar Vallabhbhai Patel
c. Muhammad Ali Jinnah
d. Rajendra Prasad
Answer:
b. Sardar Vallabhbhai Patel

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 20.
‘A Train to Pakistan’ was written by :
a. Jawaharlal Nehru
b. V. P. Menon
c. Khushwant Singh
d. Salman Rushdie
Answer:
c. Khushwant Singh

Group – B

Answer any Sixteen questions, taking at least one from each segment: 16×1=16

Answer in one sentence :

Question 1.
Who was the editor of ‘Somprakash’?
Answer:
The weekly newspaper ‘Somprakash’ was published in 1858 under the editorship of Iswarchandra Vidyasagar.

Question 2.
Where are government documents preserved?
Answer:
Government records are preserved in National Archives.

Question 3.
Which century is called the century of Renaissance in Bengal ?
Answer:
Nineteenth century is called the century of Renaissance in Bengal.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 4.
What is meant by ‘Ulgulan’?
Answer:
The Santhali term Ulgulan in English means the ‘great revolt’.

State whether True or False :

1. The Ramakrishna Mission was set up by Sri Ramakrishna.
Answer: False

2. Lord Dalhousie was the Governor-General of India during the Great Revolt.
Answer: False

3. Rabindranath Tagore supported the cause of the European community through the novel ‘Gora’.
Answer: False

4. Gandhiji and Dr. Ambedkar jointly fought for the rights of the dalit.
Answer: False

Match column ‘A’ with ‘B’ :

Column – A Column – B
1. Aurobindo Ghosh a. Indian National Army
2. Taraknath Palit b. Bengal National School and College
3. Nabagopal Mitra c. Bengal Technical Institute
3. Nabagopal Mitra d. Hindu Mela

Answer:
1 – b, 2 – c, 3 -d, 4 -a

On the given outline map of India, locate and label the following places :

1. Regions of the Santhal Rebellion
2. A centre of the Indigo Revolt
3. The princely state of Hyderabad
4. The reorganized state of Gujarat
Answer:
See the attached Map of India where the four places have been located
OR
Only for the Visually-Challenged students.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Fill in the blanks :

1. _______ was known as ‘Master-da’.
Answer: Surya Sen

2. Wahabi means _______
Answer:
Path as shown by Muhammad

3. ‘Bartaman Bharat’ was written by _______.
Answer:
Swami Vivekananda

4. Hari Singh was the king of _______.
Answer:
Jammu and Kashmir

Match the statements below with their appropriate explanation :

1. Statement: The ‘Eka’ Movement was organized in Uttar Pradesh

Explanation 1: This was an individual movement
Explanation 2: This was a peasant movement
Explanation 3: This was a workers’ movement
Answer:
Explanation 2: This was a peasant movement

2. Statement: The Government of India framed the Meerut Conspiracy Case in 1929

Explanation 1: To suppress the revolutionaries
Explanation 2: To suppress the Civil Disobedience Movement
Explanation 3: To suppress countrywide Communist activities
Answer:
Explanation 3: To suppress countrywide Communist activities.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

3. Statement: The leftists played an important role in the anti-colonial movement of the 20th century

Explanation 1: The leftists were the supporters of zamindars and industrialists
Explanation 2: They were the supporters of British imperialism
Explanation 3: They were the supporters of the united struggle of peasants and workers against the British rule
Answer:
Explanation 3: They were the supporters of the united struggle of peasants and workers against the British rule.

4. Statement: Indian women participated in the national movement for the first time during the anti-Partition Movement

Explanation 1: because they were inspired by Gandhiji
Explanation 2: because they were inspired by the revolutionary theories of Aurobindo Ghosh
Explanation 3: because they wanted to boycott foreign goods
Answer:
Explanation 3: Because they wanted to boycott foreign goods.

Group – C.

3. Answer the following questions in two or three sentences (any eleven) 11×2=22

Question 1.
What is Social History ?
Answer:
Social history is the history of entire society from socio-historical point of view. During the 1960s and 1970s social history caught the imagination of the young historians.

Question 2.
What is the importance of the newspapers as a source of history ?
Answer:
Newspapers are primary source of history. They reflect the period in which they are created and provide a glimpse into the society at the time. Not only social history, the newspapers are helpful for knowledge about contemporary political and economic history

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 3.
Analyse the role of Raja Radhakanta Deb in promoting women’s education in bengal ?
Answer:
Radhakanta Deb was known to be a full-fledged conservative of the time. At the same time he was a promoter of women education. Making a distinction between girls of poor and wealthy families, Radhakanta favoured only the girls of poor families to go to schools.

Question 4.
Why was there a rift in the Brahmo Samaj of India ?
Answer:
A schism in the Brahmo Samaj became inevitable because Debendranath and Keshab Chandra had different views regaring the reform programme of the Brahmo Samaj. While Keshab Chandra considered reform of social evils was of utmost importance Debendranath did not favour any programme of social reform to be linked up with the propagation of Brahmo faith. Thus there occurred a rift in the Brahmo Samaj on the issue.

Question 5.
Was the Feraizi Movement a movement of religious revival ?
Answer:
Strictly speaking the Feraizi movement was not a revivalist movement. In the name of religion Dudumiyan, leader of the Feraizis made a fervent call to the community to rise against the zamindars, indigo-planters and money-lenders.

Question 6.
Briefly describe how the planters tortured the indigo planters.
Answer:
A vivid description may be had from the Neel Darpan written by Dinabandhu Mitra. The indigo planters forced the peasants to grow indigo though this was not at all profitable for the latter. The indigo planters also forcibly occupied cultivable land and used such land for growing indigo.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 7.
Why is the second half of the nineteenth century called the ‘age of associations’?
Answer:
It was not before the second half of the nineteenth century that associations with political agenda came into existence in India. Beginning with 1836 a number of political associations came to be established across the country which played an important role in moulding the politics of the country. Thus the second half of the nineteenth century called the ‘age of associations’.

Question 8.
How did the novel Ananda Math inspire the spirit of nationalism ?
Answer:
Written in the background of the Sannyasi Rebellion the Anandamath of Bankim Chandra Chatterjee instilled amongst the Indians the spirit of nationalism. The Anandamath offers an illustration of the gospel of Hindu patriotism. The song Bandemataram in Ananda Math gave impetus to various patriotic and national activities.

Question 9.
What was the role of the Indian Association for the cultivation of science in the development of Scientific education in Bengal ?
Answer:
The educated Bengali middle class desireous of cultivating scientific knowledge founded the Indian Association for the Cultivation of Science in 1876. The Association contributed by attracting talented students and post-doctoral researchers from across the country. It also extended the laboratory facility to the undergraduate students of various schools and colleges.

Question 10.
What was the objective of founding the Vishva Bharati ?
Answer:
In Rabindranath’a own words the objective of the institution was ‘not merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge’, but to establish bond of love and friendship between man and man. In a word, Rabindranath’s objective was to strike harmony amongst man, nature and god.

Question 11.
With what objectives was the All India Trade Union Congress founded ?
Answer:
The objectives of the AITUC were many.

  • To co-ordinate the activities of all labour organizations in all trades and all provinces of India.
  • To further the interest of Indian labour in matters economic, social and political.

Question 12.
Why was the Workers’ and Peasants’ Party formed ?
Answer:
The Workers’ and Peasants’ Party was formed by the Communists to generate class consciousness amongst the workers. The Party was also formed to awaken the workers to their legitimate economic and political grievances.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 13.
Why was the Rashid Ali Day observed ?
Answer:
The ‘Rashid Ali Day’ was observed in the background of the students’ movement that was on in Calcutta presently Kolkata. against the British Government’s decision to hold public trial of INA soldiers. Rashid Ali Day was observed on 11 February 1946 when the students of the city of Calcutta raised the demand for the release of Rashid Ali, an ex-INA soldier, from prison.

Question 14.
Who are known as dalits ?
Answer:
The word ‘dalit’originated from the Sanskrit root word ‘dal’, meaning downtrodden or oppressed. The word was first used by Jotiba Phule, the great reformer of Maharashtra. In fact, the dalits represented the most exploited and poorest sections in Hindu society.

Question 15.
What is meant by the Instrument of Accession?
Answer:
It is a legal document executed by Maharaja Hari Singh, ruler of the princely state of Jammu and Kashmir, on 26 October 1947. The document was made a part of the provisions of the Indian Independence Act 1947. By executing the Instrument of Accession Maharaja Hari Singh agreed to accede to the Dominion of India.

Question 16.
Why was the Nehru-Liaqat Pact 1950 signed ?
Answer:
The Nehru Liaqat Pact was signed in New Delhi between the Indian Prime Minister Jawaharlal Nehru and the Prime Minister Liaquat Ali Khan of Pakistan on April 8, 1950. The Pact was the result of six days of talks between the two. The Pact was to guarantee the rights of minorities in both India and Pakistan after the Partition of India and to avert another war between the two.

Group ‘D’

4. Answer any six questions in seven or eight sentences taking at least one from each segment :

Question 1.
Write a brief note on women’s history.
Answer:
Women’s history is a study of the role they have played in history. It includes the study of the history of the growth of different groups and their contributions. Besides, the women’s history constitutes examination how in the traditional recordings how the contributions of womenfolk had been minimized. Women’s study first was started in America.

Since then many universities there nowadays offer courses in the subject. Particularly after globalization women’s history has attracted the attention of scholars and significant researches on feminism have come out in the form of books. In India, particularly at the Jadavpur University of West Bengal opened a vibrant wing of women’s studies and published researches in the area.

Aluwalia’s Rethinking Boundaries of Faminism and Internationalism is a significant study on the subject of women’s history. Professor Sukumari Bhattacharya and Professor Bharati Roy have done a a lot of researches with regard to the position of women. These are some of the important studies on women’s history.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 2.
Explain Swami Vivekananda’s ideals of religious reform.
Answer:
Swami Vivekananda was convinced that the main current in Indian life was religion. Thus his ideal was to make it strong and he tried an upheaval in religion. Vivekananda’s attitude to religion and his description of it were marked by liberalism, humanism and refreshing boldness. His concept of religion was free from dogmatism, racialism, communalism or any other kind of narrowness.

His ideal of Hindu religion was not founded on the explanation offered by Shastric Pundits. In fact, he had fully inherited the synthesis of Sri Ramakrishnadeva and gave a new interpretation of traditional Hinduism. Vivekananda wanted to unify India under the banner of Vedanta, an expression of Hindu spirituality. To him Vedanta must cover the whole ground of Indian religious life.

Question 3.
Why did the Santhals rebel in 1855 ?
Answer:
The Santhal tribal community burst out in rebellion because their peaceful life was disturbed by the various agents of the colonial British rulers.

  • The rent question created a stir amongst the Santhals. The rate of tax levied by the foreign rulers went on increasing to such an extent that they found it difficult to pay.
  • The tax-collectors of the zamindars were in the habit of exacting extra-money besides the tax levied that enraged the Santhals.
  • The Santhals were also subjected to oppression by the money-lenders. Rate of interest demanded at times ranged from 50 to 500 per cent that became unbearable.
  • No less oppressive were the contractors who were mostly Europeans. Complaints made to the court against the oppressions being of no avail the Santhals took up arms against the oppressors

Question 4.
What was the attitude of the educated Bengali society towards the Great Revolt 1857. ?
Answer:
Despite controversy of opinion it may be said that the educated Bengali middle class was apathetic to the Revolt of 1857. The matter may be looked into from various angles.

  • The Revolt of 1857 broke out over the religious question, relating to the greased cartridge in Enfield Rifle. This was quite in line with the orthodox Hindus of Calcutta who had suspected that the British were bent on destroying their religion. Thus the educated society of Bengal had no option but to oppose the Revolt of 1857.
  • The political consciousness of the educated Bengali middle class saw no hope in the Revolt of 1857. Thus they did not lend support to the rebels of 1857. All this explain the attitude of the educated Bengali society towards the Great Revolt of 1857.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 5.
Explain the relation between printed books and the spread of education.
Answer:
Printed books are an important carrier of eduation. New ideas of the time found expression in printed form.

  • Whether rich or poor books help the learners to educate themselves.
  • Children of lesser-educated parents benefit the most from having books in the home.
  • When there was no printing press printed books could not be available. The books on different subjects or topics help the spread of knowledge.
  • Books facilitate health consciousness that has presently been treated as a part of general education.
  • Books in libraries also help in a big way the spread of education. Libraries are particularly important because it is not possible always for individual to purchase or collect books on a particular subject. It is possible to understand from above how books help the spread of education.

Question 6.
What was the role of the Bengal Technical Institute in the development of technical education in Bengal ?
Answer:
The Bengal Technical Institute came to be established on 25 July 1906 under the umbrella of the Society for the Promotion of Technical Education. The institution came into being at a time when the anti-Partition agitation had been going on in full swing. The institute was housed at 92 Upper Circular Road, Calcutta.

The institute had three-level scheme of studies e.g. primary, intermediate and secondary. The primary level was meant for training artisans and skilled labourers. A close link with the contemporary upsurge of economic swadeshi is discernible as emphasis was laid on the course of studies in ceramics, soap-making, deying, tanning and candle and match manufacture. Illustrative swadeshi entrepreneurs joined the institute as instructors. Thus the Bengal Technical Education played an important role in meeting the need of the swadeshi days.

Question 7.
Write a note on the debate between Gandhi and Ambedkar on dalit rights.
Answer:
Despite their awareness of the problem of untouchability both Gandhiji and Ambedkar did not see eye to eye regarding the dalit issue. The difference between the two came in the open during the 30 of the nineteenth century. The difference between the two may be summed up in the following words: Gandhiji refused to view the dalits as a minority and as such there was no point in giving them political safeguard.

According to Gandhiji, the dalit issue essentially was a social problem, and that it should be left with the Hindu community to tackle. Dr. Ambedkar, on the other hand, described the dalits as slaves and advocated in favour of their communal representation. In his view the ‘untouchability’ constituted a definite set of interests which the untouchables alone could speak for.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 8.
How was India reorganized on the basis of language after Independence ?
Answer:
Even before the pre-Independence days the demand for creation of Provinces on lingual basis was fairly loud. After the achievement of Independence the issue of the linguistic principle in the reorganization of Provinces was not taken up lest it encouraged separatist tendencies. But as the people in the South agitated for the creation of Andhra on the linguistic basis the then Congress govt. had to yield. The province of Andhra was the first to be formed on linguistic principle.

Soon after, similar demands were raised by different people almost all over India. This led to the formation of the States Reorganization Commission in 1953 to reorganize the Indian states. On the basis of the report submitted by the Commission the States Reorganization Act was enacted in 1956. Accordingly, the states were reorganized largely on linguistic basis. This, however, did not satisfy all. At present (2017) 29 States and 7 Union Territories constitute the Union of India.

Group – E

5. Answer any one question in fifteen or sixteen sentences: 1×8=8

Question 1.
What was the Anglicist-Orientalist controversy in the field of education ?
Discuss the role of Calcutta University in the spread of higher education. 5+3=7
Answer:
a. By the Charter Act of 1813 the British Government in England directed the East India Company to spend yearly a sum of rupees one lac towards education in India. Despite the directive no initiative could be taken due to the controversy in the official circle as to what type of education was to be introduced in India. The Anglicists were those who favoured the introduction of Western learning while the Orientalists were in favour of disseminating the traditional oriental learning. This was the Anglicist-Orientalist controversy that continued till 1835.

b. Since its foundation the University of Calcutta has been an instrument for the spread of higher education in West Bengal. Besides preparing curriculums for the undergraduate and post-graduate students the University facilitates the scholars to undertake research work on various subjects. The Calcutta University also awards degrees to successful students in different levels of study. It is in this process that the University of Calcutta helps the spread of higher education.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 2.
Briefly discuss the nature of the Great Revolt of 1857.
Answer:
Opinions are sharply divided as regards the character of the Revolt of 1857. While some are of the opinion that it was nothing more than a revolt of the sepoys there are others who call it either a ‘war of independence’ or a popular revolt.

  • The old school of historians found it difficult to call the Revolt of 1857 a ‘war of Independence’ on the ground that there was no plan, no co-ordination among the rebels of different parts of the country.
  • Dr. S.N. Sen argued that the Revolt was not merely a rising of the sepoys. According to him, a national rising does not require participation of all people.
  • Modern historians on the basis of available documents have come to the conclusion that though began with the rising of the sepoys the Revolt soon was joined by common people. As such the Revolt assumed the character of a popular revolt.
  • Moreover, participation of common people with primitive weapons, indeed, speaks in favour of the Revolt of 1857 being a popular revolt.

Question 3.
Analyse the role women in the armed revolutionary struggle.
Answer:
There had been no encouragement from any quarter to enthuse the women to join the revolutionary struggle. In fact, the revolutionary secret societies made no concerted efforts to encourage the participation of women as Mahatma Gandhi had done in regard to the non-violent activities. Despite all this the women revolutionaries played a vital role in the armed revolutionary struggle.

i. The year 1932 was marked by the heroic activities of young revolutionaries of Chittagong under the leadership of Pritilata Waddedar. Under her a daring attack was made upon the Europeans at the Assam-Bengal Railway European Club at the Chittagong hills.

ii. Like Pritilata, Smt. Kalpana Datta, later on Kalpana Joshi. was one of the leading freedom fighters of the contemporary period. She became a member of the Indian Republican Army, Chittagong branch, and was a part of the armed resistance group led by Surya Sen. Thus women did not lag behind in participating in the armed revolutionary struggle.

Answer the following in a single sentence any four.

Question 1.
Who was the editor of Grambarta Prakashika?
Answer:
Grambarta Prakashika was a popular journal of Bengal published in 1863 under the editorship of Kangal Harinath Majumddar.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 2.
In which year was the Sadharan Brahmo Samaj established?
Answer:
The Sadharan Brahmo Samaj was formed in a public meeting of the Brahmos held on 15 May 1878.

Question 3.
Who were known as ‘Serampore Trio’?
Answer:
Joshua Marshman, William Carey and William Ward together were known as ‘Serampore Trio’.

Question 4.
Name a cartoonist.
Answer:
Gaganendranath Tagore was one of the famous cartoonists.

Question 5.
Who wrote Barna Parichay ?
Answer:
Iswarchandra Vidyasagar authored the Barna Parichay.

Question 6.
Who is the founder of Anti-Circular Society ?
Answer:
Sachindra Prasad Bose is the founder of the Anti-Circular Society.

Answer the following questions in two or three sentences any three.

Question 1.
What is meant by ‘local history’?
Answer:
Local history may be defined as the study of history in a geographically local context. Often such history concentrates on local community. It seeks to show how varied the study of local community can be.

Question 2.
Mention any two recommendations of Wood’s Despatch 1854.
Answer:
In his capacity as the President of the Board of Control in London Sir Charles Wood issued his famous Education Despatch in 1854, also known as Wood’s Despatch. Amongst other things, the Despatch recommended imparting education through the medium of Indian languages. The Despatch also recommended in favour of the grants-in-aid system in education and sanctioned the establishment of Universities in Calcutta, Bombay and Madras.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2017

Question 3.
Why is David Hare famous ?
Answer:
David Hare is famous because it was he who devoted time and energy to the welfare of the Indians. He sincerely helped the spread of Western education amongst the Indians. He also took leading part in setting up of English school in Calcutta.

Question 4.
State any two objectives of the Indian Association.
Answer:
Of the many objectives of the Indian Association the two most important were :

  • Uniting the various people of India on the basis of a common political ideal.
  • Promotion of friendly relations between the Hindus and Muslims of the country.

Question 5.
Who founded the Calcutta Science College and when?
Answer:
Calcutta Science College was founded in 1914 by the legendary Sri Asutosh Mukherjee, the then Vice-Chancellor of the University of Calcutta. The College could be established with the financial assistance rendered by Rashbehari Ghosh and Taraknath Palit.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2018

Group A.

1. Choose the correct option : 20×1=20

Question 1.
‘Jibaner Jharapata’ is :
a. A novel
b. A book of poems
c. A biography
d. An autobiography
Answer:
d. An autobiography

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
‘Somprakash’ was :
a. A Daily paper
b. A Weekly paper
c. A Fortnightly paper
d. A Monthly paper
Answer:
b. A Weekly paper

Question 3.
The publisher of English translation of ‘Neeldarpan’ was :
a. Kaliprasanna Singha
b. Michael Madhusudan Dutta
c. Harishchandra Mukhopadhyay
d. Rev. James Long
Answer:
d. Rev. James Long

Question 4.
The practice of Sati was prohibited in :
a. 1828 AD
b. 1829 AD
c. 1830 AD
d. 1826 AD
Answer:
d. 1829 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question5.
The ideal of Sarva Dharma Samannwaya was propagated by :
a. Bijoy Krishna Goswami
b. Swami Vivekananda
c. Sri Ramakrishna
d. Keshab Chandra Sen
Answer:
c. Sri Ramakrishna

Question 6.
The Kol rebellion 1831-32. took place in :
a. Medinipore
b. Jhargram
c. Chhotonagpore
d. Ranchi
Answer:
c. Chhotonagpore

Question 7.
The First Forest Act was passed in India in :
a. 1859 AD
b. 1860 AD
c. 1865 AD
d. 1878 AD
Answer:
c. 1865 AD

Question 8.
The Revolt of 1857 was described as India’s First War of Independence by :
a. Subhas Chandra Bose
b. Jawaharlal Nehru
c. Vinayak Damodar Savarkar
d. Dadabhai Naoraji
Answer:
c. Vinayak Damodar Savarkar

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 9.
The rule of the East India Company in India came to an end in :
a. 1857 AD
b. 1858 AD
c. 1919 AD
d. 1947 AD
Answer:
d. 1858 AD

Question 10.
First President of the Indian Association was :
a. Surendranath Bandyopadhyay
b. Anandamohan Bose
c. Rev. Krishnamohan Bandyopadhyay
d. Sibnath Sastri
Answer:
c. Rev. Krishnamohan Bandyopadhyay

Question 11.
The first printed book in the Bangali language was :
a. Barnaparichay
b. A Grammar of the Bengali Language
c. Bengal Samachar Matier
d. Annadamangal
Answer:
b. A Grammar of the Bengali Language

Question 12.
The scientist of the Indian Association for the Cultivation of Science who was awarded Nobel Prize was :
a. Jagadishchandra Bose
b. C. V. Raman
c. Prafullachandrra Roy
d. Satyendranath Bose
Answer:
b. C. V. Raman

Question 13.
The Boycott movement economically affected :
a. The peasants of Bengal
b. The Middle Class
c. The Zamindars
d. Students
Answer:
a. The peasants of Bengal

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 14
Baba Ramchandra led peasants’ movement in :
a. Bihar
b. United Province
c. Rajasthan
d. Maharashtra
Answer:
b. United Province

Question 15.
The Rampa tribal rebellion was organized in :
a. Malabar region
b. Konkon Coastal area
c. Orissa
d. Godavari Valley
Answer:
d. Godavari Valley

Question 16.
‘Nari Karma Mandir’ was established by :
a. Urmila Devi
b. Basanti Devi
c. Kalpana Datta
d. Leela Roy Nag.
Answer:
b. Basanti Devi

Question 17.
The revolutionary group founded by Surya Sen was known as :
a. Anushilan Samity
b. Gadar Dal
c. Indian Republican Army
d. Bengal Volunteers
Answer:
c. Indian Republican Army

Question 18.
The Dalits were called ‘Harijan’ by :
a. Jyotiba Phule
b. Narayana Guru
c. Gandhiji
d. Dr. Ambedkar
Answer:
c. Gandhiji

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 19.
Separate linguistic state of Andhra Pradesh was formed in the year:
a. 1947 AD
b. 1950 AD
c. 1953 AD
d. 1955 AD
Answer:
c. 1953 AD

Question 20.
Goa became a part of India in :
a. 1947 AD
b. 1956 AD
c. 1961 AD
d. 1971 AD
Answer:
c. 1961 AD

Group B.

2. Answer the following questions: 16×1=16

(Attempt one question from each sub-group; in all answer 16 questions)

Answer each of the following questions in one sentence: 1×4=4

Question 1.
In which historical context was the ‘Bharatmata’ painted?
Answer:
The ‘Bharatmata’ was painted in the historical context of the Swadeshi movement.

Question 2.
Where was founded the All India Trade Union Congress (1920)?
Answer:
The All India Trade Union Congress was founded in Bombay.

Question 3.
In which year was the Forward Bloc founded?
Answer:
The Forward Bloc was founded by Subhas Chandra Bose in 1939.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 4.
Who was the founder of the Mathua community?
Answer:
Harichand Thakur was the founder of the Mathua community.

Identify which of the following is ‘True’ and which is ‘False’ :

1. Uday Shankar encouraged the educated middle class Bengalees in dance.
Answer: True

2. The Indian Association protested against the Ilbert Bill.
Answer: False

3. Faraji is the name of an ancient tribe.
Answer: False

4. Vidyasagar introduced Lino type in Bengali.
Answer: False

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ : 1×4=4

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Aurobindo Ghosh a. Indian National Army
1. Jawaharlal Nehru a. Non Co-operation Movement
2. Birendranath Sashmal b. Poona Pact (1932)
3. Kaliprasanna Singha c. ‘Letters from a Father to his Daughter’
4. Dr. Ambedkar d. Hutum Pyanchar Naksha

Answer:
1- c, 2 -a, 3 -d, 4 – b

On the given outline map of India, locate and label the following places: 1×4=4

1. Areas of the Chuar Rebellion – Bankura and South-West region of Midinipur
2. Region of the Munda Revolt – Chhotonagpur
3. Centre of 1857 Revolt – Jhansi
4. Princely State – Junagarh
Answer:
See the attached Map of India where the four places have been located?

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

(Only For The Visually-Challenged Students)

Fill in the blanks:

1. The Fort William College was established in _____ AD.
Answer: 1800

2. _____ was the leader of Barasat revolt.
Answer: Titumir

3. Prafulla Chandra Roy was a Professor of _____.
Answer: Presidency College

4. _____ was known as ‘Masterda’.
Answer: Surya Sen

Select the correct interpretation of the following statements :

1 Statement: The nineteenth century Bengal Renaissance was limited in scope.

Interpretation 1: Because only rural Bengal experienced it.
Interpretation 2: Because the Renaissance was limited to the field of literature
Interpretation 3: Because the Renaissance was limited to western educated progressive society
Answer:
Interpretation 3: Because the Renaissance was limited to western educated progressive society

2. Statement: The British Government passed the Act III in 1872.

Interpretation 1: Its object was to unite the Hindu, Muslim and Christian communities.
Interpretation 2: Its object was to develop the economic, social and cultural development of the people.
Interpretation 3: Its object was to ban child-marriage and polygamy and also to legalize widow remarriage.
Answer:
Interpretation 3: Its object was to ban child-marriage and polygamy and also to legalize widow remarriage.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

3. Statement: Rabindranath did not like the colonial system of Education.

Interpretation 1: Because this system was expensive
Interpretation 2: Because the medium of instruction was vernacular
Interpretation 3: Because this system did not help the mental development of the student
Answer:
Explanation 3: Because this system did not help the mental development of the student

4. Statement: Sarala Devi Chowdhurani established Lakshmir Bhandar.

Interpretation 1: To sell foreign goods
Interpretation 2: To help women who were engaged in movements
Interpretation 3: To sell indigenous goods
Answer:
Interpretation 3: To sell indigenous goods.

Group C.

3. Answer the following questions in two or three sentences only (any eleven)

Question 1.
What is the importance of history of environment ?
Answer:
The importance of history of environment lies in the fact that it helps to understand the human role in the conservation of nature. It also helps to realize the impact of human beings on pollution and health. It also opens our eyes for the scarcity of resources and their conservation for the future.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
How are memoirs or autobiographies used as sources of modern Indian history?
Answer:
While autobiography tells the story of a life, a memoir often tells a story from life. In the reconstruction of modern Indian history the autobiographies of eminent personalities of contemporary India are of immense value. In this context the Jibamsmriti of Rabindranath, My Experiments with Truth of Mahatma Gandhi, etc. are most important.

Question 3.
What is Macaulay’s Minute?
Answer:
Macaulay’s Minute is a landmark in the history of education in India. In his Minute, known as Education Minute, Macaulay expressed in favour of introducing liberal education on Western lines through the medium of English in India.

Question 4.
What was the role of Young Bengal in social reform ?
Answer:
The students of Derozio, collectively known as the Young Bengal played an important role in social reform of contemporary India. They spoke loudly about the evil effects of idolatry and superstition. So much so that some of them even renounced the sacred thread (paita).

Question 5.
Why is Dudu Miyan remembered ?
Answer:
Dudumiyan, leader of the Ferazi movement, is remembered because he gave a fervent call to the peasants to rise against the oppressive zamindars, indigo-planters and money-lenders. He even declared thet Allah being the real owner of land, the zamindars had no right to levy tax on the peasants.

Question 6.
What was the role of Harishchandra Mukhopadhyay in the Indigo Revolt ?
Answer:
Harishchandra did not hesitate to publicize the grievances of the indigocultivators through the paper Hindoo Patriot of which he was the Editor. The financial help he rendered to the indigo cultivators virtually made him a pauper.

Question 7.
What was the main objective of the Queen’s Proclamation (1858) ?
Answer:
The main objective was to bring an end to the East India Company’s rule in India. Simultaneously, Queen Victoria of England directly assumed the responsibility of the Indian administration in her own hands

Question 8.
With what purposes are cartoons drawn?
Answer:
Cartoons are drawn in order to present a feature or a subject in a humourous way. These are often caricatures signifying disapproval of an incident or an action.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 9.
What was the role of Panchanan Karmakar in the development of printing press in Bengal ?
Answer:
Andrews, a Christian missionary, established a printing press at Hughli. In order to print Nathaniel Brassey Halhed’s A Grammar of the Bengal Language, he needed a Bangla type. Under the supervision of English typographer Charles Wilkins, Panchanan Karmakar created the first Bengali typeface for printing.

Question 10.
What is the importance of the Battala publications in the history of Bengali printing press ?
Answer:
Battala is the name of an area in North Calcutta (Kolkata) where printing and publication began in the 19th century. The Battala printers enriched their printing imitating the European technology of wood-cuts and lithographs. Using such technology they decorated their books with illustrations.

Question 11.
Why was the Eka movement initiated ?
Answer:
The Eka movement was initiated by the peasants of U.P. against the oppression of the British officials. The peasants took a vow that they would pay only the recorded amount of rent.

Question 12.
Why was the Bardoli Satyagraha movement organized?
Answer:
The peasants of Bardoli in Surat district of Gujarat began Satyagraha movement under the leadership of Vallabhbhai Patel. The movement was organized in protest of an unprecedented hike in the land-revenue.

Question 13.
With what objective was the Anti-Circular Society founded ?
Answer:
The Anti-Circular Society was organized by Sachindranath Basu. The objective was to encourage the students to participate in the Swadeshi agitation. The Society also made necessary arrangements for education of the students who were expelled from schools and colleges by the government authorities.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 14.
Why was the Dipali Sangha established ?
Answer:
In 1924 Leela Roy organized the Dipali Sangha. The objective was to spread education amongst the womenfolk. But the real objective of the Sangha was to initiate the members to revolutionary ideal.

Question 15.
Under what circumstances did Hari Singh, the ruler of Kashmir, sign the Instrument of Accession ?
Answer:
In 1947 the Pathan tribesmen, unofficially led by Pakistan army, invaded Kashmir. Hari Singh, the then Maharaja of Kashmir, appealed to India for military help. India agreed to help on condition that the Maharaja would formally accede Kashmir to India. It was under this background that Hari Singh signed the Instrument of Accession.

Question 16.
Why was the States Reorganization Commision (1953) formed ?
Answer:
After Independence from the British rule the Government of India found it necessary to reorganize the state boundaries. Accordingly, the States Reorganization Commission was constituted in 1953 under the chairmanship of Fazl Ali.

Group ‘D’

4. Answer the following questions in seven or eight sentences each :

(Attempt one question from each Sub-group. Answer six questions in all)

Question 1.
What picture of 19th century Bengalee society is revealed in the book ‘Hutom Pyanchar Naksha’?
Answer:
Hutom Pyanchar Naksha, written by Kaliprasanna Singha was first published in 1862. The book occupies a special place in Bengali literature. During the nineteenth century several factors caused some kind of strain within the Bengalee society. The factors included conversion to Christianity, emergence of Brahmoism, sea-voyage, declared irreligious by the orthodox section, etc.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Simultaneously, social reform programme was adopted by the reformers of the time, etc. All this which caused turmoil in the society found expression in the pages of the Hootum Pyanchar Naksha. Hootum was a keen observer. It looked at the changes that had been taking place. He noticed and expressed with irony and humour how the old and the new lived side by side.

Question 2.
What role did the Calcutta Medical College play in the field of medical science in this country?
Answer:
Calcutta Medical College of Bengal founded in 1835 was the first institution in India imparting systematic education in Western medicine. The College that was established by an order of 28 January 1835 ushered in a new era in the history of medical education in India. The stated objective was to train native youths aged between 14 and 20 in the principles and practices of medical science in accordance with the European model.

This marked the end of official patronage of indigenous medical learning. Different sections of the Indian population responded to this newly founded system of education in different ways. The Calcutta Medical College was the first in the country to teach European medicine system. Besides, Madhusudan Gupta stands out as the person who first dissected a corpse at Calcutta Medical College.

Question 3.
With what objectives did the colonial Government enact the Forest Laws ?
Answer:
The objective of the colonial British Government in enacting the Forest Laws was to control the forest resources of the country. In fact, the needs and greed of the colonial rulers dictated them to introduce the Forest Acts. As the colonial rulers needed timber for the mother-country, Britain’s, ship-building and laying of the railway lines, the Government introduced Forest laws restricting the common people’s access to the forest resources.

Another motive of the colonial government was to earn more and more revenue by commercializing the forest resources of India. Total governmental control over the forests through the Forest Acts also aimed at expansion of the state power. This also constituted curtailment of local communities’ free access to the forests and rights over forest resources. The above are some of the objectives of the colonial government in enacting the Forest Acts.

Question 4.
Can the Great Revolt of 1857 be termed as feudal revolt ?
Answer:
Opinions vary regarding the nature of the Revolt of 1857 . Debate over it started from the very moment of its happening. Different opinions have been expressed by renowned litterateurs and historians. Jawaharlal Nehru, for example, emphasized the feudal character of the Revolt of 1857. According to him, there was no plan, no coordination among the rebels of different regions of the country.

Moreover, as some of the zamindars and talukdars (landed magnates) participated in the Revolt would at best give it a feudal character. Modern historians, however, are of the opinion that though began with the uprising of the sepoys it soon assumed the nature of a revolt of the civilian population which gave it the character of a popular upsurge in the form of a revolt. Thus Revolt of 1857 cannot be termed as a ‘feudal revolt’.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 5.
What was the contribution of Ganga Kishore Bhattacharyya in the growth of Bengali printing press?
Answer:
Ganga Kishore Bhattacharya was a versatile genius. He was a writer, editor, printer and publisher at the one and the same time. He was credited with publishing the first Bengali newspaper – Bengal Gazette. Gangakishore was a prolific writer and wrote several books to fulfill the needs of the people.

He wrote A Grammar of English Language in simple Bengali language for the benefit of the students. Besides, he wrote several books in Bengali on business and economics. He also wrote books on medicine and chemistry in Bengali. As an editor Gangakishore Bhattacharya attempted to utilize the press for social reform.

Question 6.
How did the Serampore Mission Press develop into a front ranking printing press?
Answer:
With the foundation of the Serampore Mission in 1800 began a new era in the history of missionary activities in India. But no less important was the activity of the mission in the field of printing. In his mission to translate Christian scripture in vernacular languages of India William Carey translated almost the entire Bible in Bengali.

Carey also brought with him an old press machinery and set up a printing press. This was the Serampore Mission Press that published the first New Testament in Bengali in 1801. Not only that, the Serampore Mission Press developed into the biggest type-foundry in contemporary Asia. Greatest contribution of the Serampore Mission Press was that it printed and published the Bible translated into forty Indian languages. In the process of translation the Serampore Mission Press contributed to the growth of numerous Indian languages.

Question 7.
Write a short note on the Refugee problem in India after Partition (1947).
Answer:
Partition resulted in killing of several thousands of people. A few times more than that people were displaced and uprooted from their homeland were to find their way to the Indian side of Bengal (West Bengal) and Punjab. People having some money at their disposal could reconstruct their lives in West Bengal with relative ease. But for most people it was not possible.

Some went to the refugee camps set up by the Government in West Bengal while others settled in the squatters’ colonies (refugee colony as they were called in Bengali language). At the initial stage the Government of India was primarily concerned about the rehabilitation of the refugees from West Pakistan. The national leadership was undecided regarding the responsibilities towards the Hindu refugees who migrated in huge numbers to West Bengal from East Pakistan.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 8.
How was the princely state of Hyderabad incorporated into India?
Answer:
Hyderabad was the largest of the princely states, and was surrounded by Indian territory. At the time the British left India Mir Osman Ali Khan Asaf Jah VII was the ruling Nizam of Hyderabad. He refused to join either India or Pakistan, and preferred to remain as the ruler of an independent kingdom. The prevailing internal chaos and confusion in Hyderabad which was a cause of alarm to the Government of India further complicated the situation.

In fact, a reign of terror was let loose in Hyderabad by the Razakars under the leadership of Qasim Rizvi. When repeated protests and attempts at peaceful solution seemed to be of no avail and the danger to people and their life and property continued unabated the Government of India decided upon ‘police action’ in Hyderabad.

Indian military forces under the command of General J.N. Chaudhuri entered Hyderabad 13 September (1949) and by 16th Nizam surrendered. In November, the Nizam formally joined the Indian Union. This was how Hyderabad was annexed to India.

Group ‘E’

Answer any one question in fifteen or sixteen sentences: 1×8=8

Question 1.
What was the role of the various Brahmo Samajas in the movement for social reform in the nineteenth century Bengal ?
Answer:
The Brahma Samaj founded by Rammohan Roy was destined to become a dynamic force for progressive movements in Bengal. Under Rammohan the Brahmo Samaj worked hard for a classless society and regeneration of womenfolk. Under Debendranath Tagore the Brahmo Samaj aimed at social reform like promoting female education, abolition of child marriage.

With the joining of Keshab Chandra Sen the Brahmo Samaj took up a large scale programme of social reform. After Keshab Chandra Sen broke away from the Brahmo Samaj and formed the Brahmo Samaj of India in 1865 the later created an enthusiasm for social reform amongst the youths of Bengal. A further division in the Brahmo movement became inevitable when most of the followers of Keshab Chandra Sen renounced his leadership. Such people formed the Sadharan Brahmo Samaj in 1878.

The social reform carried out by Sadharan Brahmo Samaj caused much uplift in the position of women. There was no distinction in the point of education between boys and girls. Yet another splinter group of the Brahmo Samaj was the Nababidhan formed by Keshab Chandra Sen. Nababidhan was purely a religious organization practicing amity friendly relationship between the Islam Christianity and Shivism (Hinduism).

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
Briefly discuss the ideas of Rabindranath Tagore on the synthesis between Nature, Man and Education,
Answer:
Elaborating his own ideas about the aims of education Rabindranath said that the fundamental purpose of education was not “….merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge…”. Rather he believed that the purpose also was to establish bond of love and friendship between man and man. Thus it may be said that Rabindranath’s approach to education was humanistic.

He believed in an inner harmony amongst man, nature and god. In Rabindranath’s idea of education teachers had to be imaginative. The teachers should understand the child, and help the child to develop curiosity in them. Tagore further felt that the creative learning could be encouraged only within natural environment. Living in harmony with nature, children would be able to cultivate their natural creativity

Question 3.
Discuss the role of the Leftists in the Anti-Colonial Movements of the 20th century.
Answer:
Attracted by the Leftist ideas Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose jointly formed the Indian Independence League in 1928. Apart from the Congressite ‘Leftists’ like Nehru and Bose there were many other Congress workers who were wedded to the leftist ideal. Such leftists of the Congress fold established the Congress Socialist Party.

The members of the Party demanded: All powers to the people who are associated with production; Socialization of industries and all other productive organizations; State control over foreign trade; State to recognize the right to work, etc. After formation of the Communist Party of India in 1925 the Communists set up unions and organized strikes in India’s cotton, textile, jute and other mills including railway workshops. Initially, the Communists participated in the Congress programme against the British misrule. But they refrained from participating in the Quit India Movement of 1942. This, however, discredited the Communists as a result of which they were isolated from the peasants and workers.

6. Answer the following in a single sentence (any four) 4×1=4

Question 1.
Who established the Atmiya Sabha?
Answer:
It was Rammohan Roy who established the Atmiya Sabha in 1815.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
What is the meaning of ‘Hul’ ?
Answer:
In the Santhali language ‘Hul’ means rebellion.

Question 3.
Name one of the founders of the Indian Association.
Answer:
Surendranath Banerjee was one of the founders of the Indian Association.

Question 4.
Who established the Basu Bigyan Mandir?
Answer:
In 1917 Acharya Jagadish Chandra Bose founded the Basu Bigyan Mandir

Question 5.
Who earned the epithet ‘Sardar’?
Answer:
Ballabhbhai Patel earned the epithet ‘Sardar’.

Question 6.
Who was known as ‘Gandhiburi’?
Answer:
Matangini Hazra of Medinipur was known as ‘Gandhiburi’.

Answer the following questions in two or three sentences (any three) 2×3=6

Question 1.
Why is Madhuusudan Gupta remembered’?
Answer:
Madhusudan Gupta is remembered as the person who for the first time dissected a corpse at Calcutta Medical College. He broke the taboo prevalent amongst the Hindus concerning the pollution in touching human corpse.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2018

Question 2.
What were the causes of Kol Rebellion (1831-32) ?
Answer:
The Kols grew restive over the increasing encroachment on their tribal territories by the non-tribals like the Sikhs and Muslims. Moreover, the new non-tribal landlords compelled people to forced labour, fines and often ‘took away their cattle’. All this led the tribal Kols to burst out in rebellion.

Question 3.
Write two objectives of the Hindu Mela.
Answer:
One of the objectives of the Hindu Mela was to foster the spirit of self-help which, was considered essential for the progress and welfare of the nation. Another objective was to help building up of the Indian economy. There were of course many other objectives of the Hindu Mela for the progress of the nation.

Question 4.
Why did the Moplah Revolt take place?
Answer:
Moplas were Muslim peasants who settled in the coast of Kerala and Maharashtra. The Moplah rebellion was basically a struggle between peasants and landlords. Though the landlords, incidentally, were mostly Hindus and the rebel peasants Muslims, yet the rebellion was not affected by communal frenzy.

Question 5.
Why is Pritilata Waddedar remembered?
Answer:
Pritilata Waddedar is remembered because of her heroic feat in leading seven young revolutionaries to attack the Europeans at the European Club of Chittagong. Pritilata was dressed as a soldier and others dressed as coachmen. During the attack Pritilata suddenly got a bullet injury and fell down. She brought an end to her life by taking poison.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2019

Group A

1. Choose the correct option : 20×1=20

Question 1.
Mohan Bagan Club won the I.F.A. Shield in the year :
a. 1890 AD
b. 1905 AD
c. 1911 AD
d. 1917 AD
Answer:
c. 1911 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 2.
‘Dadasaheb Phalke was associated with :
a. Films
b. Sports
c. Local History
d. Environmental History
Answer:
a. Films

Question 3.
The ‘Grambarta Prakashika’ was published from :
a. Jessore
b. Ranaghat
c. Kusthia
d. Barasat
Answer:
c. Kusthia

Question 4.
The first BA Examination of the Calcutta University was held in :
a. 1857 AD
b. 1858 AD
c. 1859 AD
d. 1860 AD
Answer:
d. 1858 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 5.
The first Principal of the Calcutta Medical College was :
a. Dr. M. J. Bramley
b. Dr. H. H. Goodeve
c. Dr. N. Wallich
d. Dr. J. Grant
Answer:
a. Dr. M. J. Bramley

Question 6.
Titu Mir’s real name was :
a. Chirag Ali
b. Hyder Ali
c. Mir Nisar Ali
d. Torap Ali
Answer:
c. Mir Nisar Ali

Question 7.
One of the leaders of the Sannyasi-Fakir rebellion was :
a. Rani Karnabati
b. Rani Shiromoni
c. Devi Chaudhurani
d. Rani Durgabati
Answer:
c. Devi Chaudhurani

Question 8.
The song “Bande Mataram” was composed in the year :
a. 1870 AD
b. 1872 AD
c. 1875 AD
d. 1876 AD
Answer:
c. 1875 AD

Question 9.
The ‘Bartaman Bharat’ was written by :
a. Akshay Kumar Datta
b. Rajnarayan Bose
c. Swami Vivekananda
d. 1947 AD
Answer:
c. Swami Vivekananda

Question 10.
Gaganendra Nath Tagore was a :
a. Musician
b. Dramatist
c. Poet
d. Cartoonist
Answer:
d. Cartoonist

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 11.
‘Barnaparichay’ was published in :
a. 1845 AD
b. 1850 AD
c. 1855 AD
d. 1860 AD
Answer:
c. 1855

Question 12.
The Bengal Technical Institute was founded in :
a. 1905 AD
b. 1906 AD
b. 1911 AD
d. 1912 AD
Answer:
b. 1906 AD

Question 13.
The first President of the All India Kisan Sabha was :
a. N.G Ranga
b. Swami Sahajananda
c. Baba Ramchandra
d. Lala Lajpat Rai
Answer:
b. Swami Sahajanand

Question 14.
The Congress Socialist Party was formed in :
a. Calcutta
b. Delhi
c. Bombay
d. Madras
Answer:
c. Bombay

Question 15.
The Workers’ and Peasants’ Party was associated with :
a. The Rowlatt Satyagraha
b. The Non-Cooperation Movement
c. The Bardoli Satyagraha
d. The movement against the Simon Commission
Answer:
d. The movement against the Simon Commission

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 16.
An attempt to assassinate Stanley Jackson, the Governor of Bengal was made by :
a. Bina Das
b. Kalpana Datta
c. Pritilata Waddedar
d. Suniti Choudhury
Answer:
a. Bina Das

Question 17.
The Secretary of the Anti-Circular Society was :
a. Sachindra Prasad Bose
b. Krishna Kumar Mitra
c. Chittaranjan Das
d. Anandamohan Bose
Answer:
a. Sachindra Prasad Bose

Question 18.
The Vykom satyagraha took place in :
a. Malabar
b. Madras
c. Maharashtra
d. Godavari Valley
Answer:
a. Malabar

Question 19.
The princely state which joined the Indian Union through a plebiscite was :
a. Kashmir
b. Hyderabad
c. Junagadh
d. Jaipur
Answer:
c. Junagadh

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 20.
The linguistic state of Gujarat was formed in :
a. 1953 AD
b. 1965 AD
c. 1960 AD
d. 1965 AD
Answer:
c. 1960 AD

Group B

2. Answer any sixteen questions taking at least one from each Segment: 16×1=16

Answer in one sentence :

Question 1.
Who wrote the novel ‘Gora’?
Answer:
The novel ‘Gora’ was written by Rabindranath Tagore.

Question 2.
Write the name of the first illustrated book published in Bengali.
Answer:
Annada Mangal is the first pictorial Bengali book published in 1816.

Question 3.
In which year was the Serampore Mission Press founded ?
Answer:
In 1801 was founded the Serampore Mission Press.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 4.
With which movement was Usha Mehta associated ?
Answer:
Usha Mmehta was associated with Quit India Movement of 1942.

State whether ‘True’ or ‘False’ :

1.The Editor of the ‘Somprakash’ was Dwaraka Nath Vidyabhusan.
Answer: True

2. Kadambini Bose (Ganguli) was the first lady to be awarded the M.A. degree by Calcutta University.
Answer: False

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

3. One of the leaders of the armed revolutionary movement in Bengal was Basanti Devi.
Answer: False

4. Dipali Sangha was founded by Kalpana Datta.
Answer: False

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ :

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Bankim Chandra Chattopadhyay (a) Hindu Balika Vidyalaya
2. Nabagopal Mitra (b) Peasant movement
3. Birendrranath Sasmal (c) Hindu Mela
4 Drinkwater Bethune (d) Bangadarshan

Answer:
1-d, 2-c, 3-b, 4-a

On the given outline map of India, locate and label the following places: 1×4=4

1. Areas of the Santal Rebellion (1855)
2. Area of Barasat Rebellion
3. A centre of Indigo Rebellion: Jessore
4. Princely State of Hyderabad
Answer:
See the attached Map of India where the four places have been located
West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

OR
(Only For The Visually-Challenged Students)

Fill in the blanks :

1. The name of Sarala Devi Chaudhurani’s autobiography is ——-
Answer: Jibaner Jhara Pata.

2. The Calcutta Medical College was established in ——-
Answer: 1835

3. Sui Munda was one of the leaders of ——- rebellion.
Answer: Santhal

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

4. The Indian Association was founded in ——-
Answer: 1876

Select the correct interpretation of the following statements: 1X4=4

1. Statement: Rammohan Roy wrote a letter to Lord Amherst (1823 AD)
Explanation 1: AppealIng to abolish the practice of Sali.
Explanation 2: Appealing to spread western education In India.
Explanation 3: Appealing to develop Sanskritic education In
India.
Answer:
Explanation 2: Appealing to spread western education In India.

2. Statement : Swami Vivekananda wrote the book ‘Bartaman Bharat’
Explanation 1: His aim was to write a history of modern India.
Explanation 2: His aim was to propagate Neo-Hinduism.
Explanation 3: His aim was to spread patriotism.
Answer:
Explanation 1: His aim was to write a history of modern India.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

3. Statement: The anti-Partition movement in Bengal did not enunciate any programme for the peasants and working class.
Explanation 1: The peasants and workers were opposed to this movement
Explanation 2: British government issued prohibitory orders on the peasant-working class agitations
Explanation 3: Anti-Partition movement in Bengal was basically a middle-class movement
Answer:
Explanation 3: Anti-Partition movement in Bengal was basically a middle-class movement

4. Statement: Gandhiji did not support peasant movement against the zamindars
Explanation 1: Gandhiji was a representative of the zamindar class
Explanation 2: Gandhiji was against violent movements.
Explanation 3: Gandhiji believed in the synthesis of classes as against class struggle
Answer:
Explanation 3: Gandhiji believed in the synthesis of classes as against class struggle

Group C.

3. Answer the following questions in two or three sentences only (any eleven)

Question 1.
What is the importance of the study of local history ?
Answer:
Local history is an important area of socio-historical studies. Importance of the local history lies in the fact that it focuses on place names and seeks to uncover historical episodes behind them.

Question 2.
What are the ‘government document’?
Answer:
Government documents may be of various types such as reports, narratives, diary entries of police, intelligence reports and such other things. These are regarded as the primary source materials for the reconstruction of history. The government documents nowadays are preserved in the archives.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 3.
What is the difference between newspapers and periodicals ?
Answer:
‘Newspapers’ may be described as the collection of articles about current events published generally on a daily basis. ‘Periodicals’, on the other hand are magazines, journals, newsletters, etc. that are published in regular intervals. Despite difference both are important source of information for reconstruction of the history of modern India.

Question 4.
Who was Madhusudan Gupta?
Answer:
In the history of medical education in India the name of Madhusudan Gupta standa out as the person who first dissected a corpse at the Calcutta Medical College. The Hindus were under taboo concerning pollution in touching human corpses. Madhusudan Gupta, being a Hindu, was the first to overcome such prejudices and dissected dead bodies in the Medical College in 1836.

Question 5.
Why did the Sannyasi-Fakir rebellion fail ?
Answer:
The Sannyasi-Fakir rebellion failed at the first instance because of the changes in the objective factors. Internal feud between the Sannyasis and Fakirs was another cause that made failure of the rebellion inevitable. Repressive measures adopted by the British against the insurgents were another cause that led to the failure.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 6.
What was the role of the Christian Missionaries in the Indigo rebellion ?
Answer:
The missionaries stationed in the rural Bengal were aware of the inhuman atrocities committed by the indigo planters on the peasantry. For example, the British missionary Reverend James Long was the one who championed the cause of the indigo cultivators. The English version of the Neel Darpan was published in the name of James Long. The actual translation, however, had been done by Michael Madhusudan Datta. James Long also played an important role in the appointment of the Indigo Commission by the then British government.

Question 7.
State two differences between the Landholders’ Association and the Indian Association.
Answer:
As the name suggests the Landholders’ Society (Association ?) was an organization of the zamindars and advocated for the interests of the zamindars. The Indian Association, however, sought to unite various people of India on the basis of a common political ideal. Another difference between the two was that the Landholders’ Society showed the way how the Indian people could work in close association with the British. The Indian Association, however, encouraged the poor villagers to participate in the political movement.

Question 8.
What was the role of the painting ‘Bharatmata’ in the awakening of nationalism in the nineteenth century?
Answer:
Bharatmata painted in 1905 is the artistic visualization of the Swadeshi spirit done by Abanindranath Tagore. Bharatmata as a four-armed Hindu goddess has profound significance. Through the painting a call is given to the countrymen to participate in the national struggle.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 9.
Who was Charles Wilkins ?
Answer:
In 1785 for the first time in the world the Bhagwat Geeta was translated into English by Charles Wilkins. He was a founding member of the Asiatic Society of Bengal. Also Wilkins invented the shape of the modern Bengali and French typefaces.

Question 10.
What was the importance of the introduction of linotype printing in Bengali ?
Answer:
The typephase – Linotype Bengali was invented by Dr. Fiona Ross in 1982. After the invention of linotype Bengali the printing in Bengali language, be it newspapers or books, became faster.

Question 11.
What was the role of Baba Ramchandra in the peasant movement ?
Answer:
After returning from Fiji Baba Ramchandra started organizing the peasants of Oudh. He organized a rebellion of the peasants against the zamindars who used to demand high revenue from the peasants.

Question 12.
Who was Madari Pasi ?
Answer:
Towards the end of the Non Co-operation Movement discontent of the peasants surfaced in some districts of U.P. The insurgent peasants were active under the name ‘Ekta’ or ‘Eka’, and were under the leadership of Madari Pasi (or Pasi Madari).

Question 13.
Why is Matangini Hazra remembered?
Answer:
Matangini Hazra is remembered because of her heroic feat during the Quit India Movement at Tamluk, in Medinipur district of West Bengal. It was she who led a large number of freedom fighters in capturing the Court and Police Station of Tamluk.

Question 14.
Who are known as Dalits?
Answer:
The word dalit originated from the Sanskrit root word dal, meaning downtrodden or oppressed. The word was first used by Jotiba Phule, the great social reformer of Maharashtra. In fact, the dalits represented the most exploited and poorest sectors in society. Of late, the term dalit is popularly used, though Mahatma Gandhi preferred to call them Harijan (children of God).

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 15.
Why was the Dhar (Dar sic) Commission (1948) formed ?
Answer:
Immediately after Independence demand was raised from different regions of the country for the reorganization of States on linguistic basis. Consequently, the Government of India appointed the Linguistic Provinces Commission in 1948. As S.K. Dhar was the Chairman of the Commission it also came to be as the Dhar (Dar sic) Commission.

Question 16.
Who was Patti Sriramalu?
Answer:
A strong movement was launched in Andhra in favour of separation of Andhra from Madras Presidency. The movement was spearheaded by Patti Sriramalu, who was a great freedom fighter. He undertook a fast unto death over the demand. Andhra emerged as a separate Telegu linguistic State in 1957.

Group D.

4. Answer the following questions in seven or eight sentences each :4×6=24

(Attempt one question from each Sub-group. Answer six questions in all)

Question 1.
What reflections of nineteenth century Bengali society do we get from the drama ‘Nildarpan’ ?
Answer:
‘Neel Darpan’ (literally meaning An Indigo Mirror) is a Bengali play authored by Dinabandhu Mitra. The play was written in the background of the Indigo Revolt (1859-1860). Staying in Jessore Dinabandhu had the first-hand knowledge how the peasantry was treated by the indigo planters. In the play Neel Darpan Dinabandhu exposed the grim picture of inhuman villainy and torture perpetrated by the indigo planters most of whom were Europeans.

It was largely due to the efforts of Dinabandhu’s neel Darpan that the Bengalee middle class for the first time came out in open support to the indigo rebels. Though the main theme of the Neel Darpan was the plight of the indigo cultivators the play also highlighted the oppressive machinery of the colonial rulers that suppressed the resistance of the natives in local levels.

Question 2.
What role did Drinkwater Bethune play in spreading women’s education in the nineteenth century ?
Answer:
The name of Mr. John Elliot Drinkwater Bethune will be forever remembered in Bengal as a great patron of female education. He came to realize that unless elite people could be encouraged to send their girls to schools female education could not flourish. A humble beginning in this direction was made by Bethune when with the help of people like Ramgopal Ghosh, Iswar Chandra Vidyasagar and others he set up Hindu Female School in 1849.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Bethune donated all his movable and immovable property to the school. This was the first such effort in Kolkata which had a major impact in the contemporary society of Bengal. Later on, in 1862-1863, the Hindu Female School was renamed as the Bethune School. Such was the role of Bethune spreading women’s education

Question 3.
What were the objectives behind the foundation of Hindu Mela ?
Answer:
Being inspired by a write-up of Rajnarayan Bose (Prospectus) Nabagopal Mitra established the Jatiya Mela, later renamed Hindu Mela in 1867. Ganendranath Tagore was the Secretary and Nabagopal Mitra the Assistant Secretary of the Hindu Mela. The objectives of the Hindu Mela were

  • To foster the spirit of self-help,which was considered essential for the progress and welfare of the nation.
  • Manohohon Bose, the great orator of the time, emphasized that national progress, national unity and practice of self-sufficiency must be the sacred goal of the Mela.
  • Another objective of the Mela was to help building up of Indian economy.
  • Propagation of the motto self-dependency throughout the country was another major objective of the Hindu Mela.

Question 4.
Why is the ‘Bangabhasha Prasikha Sabha’ regarded as the first political organization?
Answer:
In the early 19th century the politically conscious people of Bengal felt that for political movement it was necessary to set up a permanent association. In 1836 a humble attempt was made in Bengal to organize discussions on political matters by the foundation of the Bangabhasa Prakashika Sabha. The Sabha of Bengal is regarded as the first political association of India.

Details about the activities of the association are not available. But whatever little is known from its reference in different contemporary newspapers it may be said that the Bangabhasha Prakashika Sabha was the first political organization of India. In terms of the Rule 10 of the Sabha the members agreed to discuss only matters that adversely affected the country. For example, the members of the Sabha discussed imposition of tax on rent-free lands by the British administrators in India.

Question 5.
Explain the relation between printed books and the spread of education.
Answer:
Like many Western countries in India, too, copyists multiplied manuscripts of books by hand. Books made by copying was a lengthy process and consumed much time. With the introduction of printing press books could be produced in huge number and that even in short time. In fact, printed books became a medium for the dissemination of knowledge.

This may be explained by a few examples. The elementary Bengali text book that helped learning Bengali language for the beginners was the Barna Parichay published in 1855 . The middle class of the towns who were keen on educating themselves needed the help of study materials or books. The printing press fulfilled their need. Thus it may be said that printing press helped the spread of education.

Question 6.
What was the contribution of Dr. Mahendralal Sarkar in the cultivation of science?
Answer:
1. Mahendralal Sircar, who was a doctor, thought of doing something about the future of the country. The Calcutta Medical College and the Presidency College were basically teaching institutions. These could hardly offer facilities for conducting original investigations in science by the advanced students. Dr Sircar thought that for the country to make progress it was necessary for the students to take up science in a big way.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

2. Dr. Sircar was encouraged in this idea by Father Eugene Lafont who was also in favour of promoting research and instructions in science in the country. Leading educationists and prominent citizens of Calcutta also came forward in this venture. These people not only helped Dr. Sircar with counsel but offered financial help so that an institution could be set up.

3. It was in this manner that India’s first non-official (non-government) scientific research institution, the Indian Association for the Cultivation of Science (IACS) came into being. With the foundation of the Indian Association for the Cultivation of Science (IACS) began the scientific movement in the country under Indian initiative.

Question 7.
How did the Government of India tackle the question of integrating the princely states into the Indian Union ?
Answer:
It was Vallabhbhai Patel who with great skill and diplomacy successfully completed the accession of the princely states with the Indian Union. Sardar Patel followed the dual policy of carrot and stick.

  • First, he tried to convince the princes the advantages they would derive being acceded to India.
  • In the cases where the appeal was not responded to he did not hesitate to get those acceded through the application of force.

Response of the Princely States : Of the princely states that responded to the call of Sardar Patel mention may be made of Bhopal, Coochbehar, Tripura, Manipur, etc. There were also a number of states that merged with the neighbouring provinces.

These were : The princely state of Myurbhanj merged with Orissa (present Odisa), Kolhapur joined with Bombay, and Benaras with Uttar Pradesh. In a similar manner many other small states acceded to India. By 15 August 1947 excepting the states of Junagadh, JammuKashmir and Hyderabad all the princely states joined India.

Question 8.
How did the Kashmir problem originate ?
Answer:
The state of Kashmir bordered on both India and Pakistan. Its ruler Maharaja Hari Singh was a Hindu while it was a Muslim-dominated state, about 70 % of its population being Muslim. Pakistan demanded the inclusion of Kashmir in its dominion on the ground of Muslim majority. This was contrary to the joint declaration made earlier by both India and Pakistan.

In the declaration it was agreed by the both sides that the secession of a state would depend on the decision of the respective rulers of the princely states. It is interesting to note that Pakistan refused to accept the principle of plebiscite for deciding the issue of accession in the case of Junagadh. Sometime in October 1947 Pathan tribesmen led unofficially by Pakistan army invaded Kashmir and proceeded towards Srinagar, the capital of Kashmir. The Maharaja forthwith appealed to India for military assistance.

India, on her side, agreed to render military assistance only after the Maharaja formally acceded Kashmir to India on 26 October (1947). Simultaneously a popular government headed by Sheikh Abdullah replaced the monarchy in Kashmir. Maharaja Hari Singh abdicated voluntarily.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Pakistan, however, could not reconcile itself to the accession of Kashmir to the Indian Union. The Government of Pakistan also refused to vacate the part of Kashmir that it had occupied forcibly (since then known as POK, Pak-occupied Kashmir). After Pakistan’s defeat in a number of the Indo-Pak wars it has been systematically engaged in shadow war against India across the border.

Group E.

5. Answer any one question in fifteen or sixteen sentences: 1×8=8

Question 1.
Give a brief account of the Widow Remarriage Movement led by Vidyasagar. What was the extent of success of Vidyasagar in this field ?
Answer:
It was Iswarchandra Vidyasagar who began a campaign for widow remarriage during the mid-nineteenth century. He waged a long struggle in favour of widow remarriage. However, he realized that the campaign for widow remarriage would have an appeal to the general people if it was backed by reference to Shastric instructions. Thus Iswarchandra began studying sacred books.

i. Evidence of shastras : Vidyasagar finally found what he wanted in a verse of the Parasara Samhita. In one of the Slokas it has been categorically stated that a second marriage is sanctioned for women under certain conditions, and one of the conditions referred to is the death of husband of a married woman.

ii. Publication of Pamphlet : In 1855 Vidyasagar published a pamphlet on the issue of remarriage of Hindu widow. In the pamphlet he strongly refuted the argument advanced by the orthodox people imposing disability on widow for a remarriage.

iii. Success of Vidyasagar : Despite opposition from the conservative section of the Bengali Hindu society Vidyasagar was indeed successful in doing away with the unjustified practice of not allowing Hindu widows’ remarriage. Strengthened by the movement inaugurated by Vidyasagar for legalizing the remarriage of Hindu widows the British Government in India finally passed in 1856 the Hindu Widow Remarriage Act (Act XV). The legalized the remarriage of Hindu widows.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 2.
Give a brief description of the development of Technical Education in Bengal.
Answer:
Nineteenth century was a turning point in the history of the cultivation of scientific knowledge in Bengal. Bengal being the seat of the British government in India various sorts of activities of the British had its beginning in Bengal. In Bengal the British experimented with various technologies that they had imported.

The educated Bengalee middle class also desired that they should also be at the forefront of scientific knowledge and discoveries. It was in this background that the first non-official scientific research institution, the Indian Association for the Cultivation of Science came to be established in 1876.

i. It was Mahendralal Sircar who was a doctor, thought of doing something about the future of the country. The Calcutta Medical College and the Presidency College were basically teaching institutions. These could hardly offer facilities for conductiig original investigations in science by the advanced students. Dr Sircar thought that for the country to make progress it was necessary for the students to take up science in a big way.

ii. Dr. Sircar was encouraged in this idea by Father Eugene Lafont who was also in favour of promoting research and instructions in science in the country. Leading educationists and prominent citizens of Calcutta also came forward in this venture. These people not only helped Dr. Sircar with counsel but offered financial help so that an institution could be set up.

iii. It was in this manner that India’s first non-official (non-government) scientific research institution, the Indian Association for the Cultivation of Science (IACS) came into being. With the foundation of the IACS began the scientific movement in the country under Indian initiative.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 3.
How did women participate in the anti-Parttion movement of Bengal ? What were the limitations of their movement ?
Answer:
a. One of the remarkable features of the Swadeshi, an integral part of the anti-partition movement, was the participation of women.

  • Saraladebi spread the gospel of nationalism in Punjab and maintained close links with the Suhrid Samiti of Mymensingh (in present Bangladesh), a secret revolutionary society.
  • Recent researches, however, revealed that apart from Saraladebi there were many other women who were drawn into the political struggle during the anti-partition agitation. Srimati Hemantakumari Choudhury was the one who edited the journal Antahpur between 1901 and 1904.
  • The day of Partition (16 October 1905) was observed by the women folk throughout Bengal as the day of protest. About five hundred women gathered on the day of Partition in North Calcutta to watch the foundation of the Federation Hall, which was a symbol of unity of the Bengali people.
  • In Dacca, an eleven-year old little girl, Ashalata Sen, under the inspiration of her grandmother, Nabashashi Sen, went visiting house after house encouraging women to join the Swadeshi cause.

b. However, a limitation in the participation of women in the anti-Partition movement was also very obvious. It has been pointed out by historian Professor Sumit Sarkar that with the exception of Sarala Devi no other girl could be induced to work as Swadeshi volunteer. Besides, inequality in sexes in those days also prevented participation of women in political movement. For that the country had to wait for Gandhiji.

6. Answer the following in a single sentence (any four) 1×4=4

1. Who wrote the drama ‘Nildarpan’?
Answer: The drama ‘Nildarpan’ was authored by Dinabandhu Mitra.

2. In which year was the Hindu College established ?
Answer: The Hindu College was established in 1817 AD.

3. Who wrote the ‘Anandamath’?
Answer: The ‘Anandamath’ was written by Bankim Chandra Chattopadhyay.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

4. In which year was the Viswabharati founded?
Answer: Viswabharati was founded in the year 1921.

5. Who was known as Masterda?
Answer: Surya Sen, a famous revolutionary was known as ‘Masterda’.

6. Who was the first President of the All India Trade Union Congress ?
Answer: Lala Lajpat Rai was the first elected President of the All India Trade Union Congress.

2. Answer the following questions in two or three sentences (any three) 2×3=6

Question 1.
Why is David Hare remembered ?
Answer:
David Hare is remembered as he was specially interested in spread of Western education in India. He took a leading part in establishing an English School in Calcutta. It was also due to his efforts that the Hindu College was opened in 1817. Next year he founded the School Book Society for printing and publishing English and Bengali books. He also worked hard for the freedom of Press.

Question 2.
What is meant by revolution?
Answer:
Revolution is one that brings about fundamental change. It may be a political event which may take place through violence. It may also take place peacefully.

Question 3.
Why was the ‘Rashid Ali Day’ observed ?
Answer:
The students community of Calcutta played an important role during the popular upsurge between 1945 and 1947. On 11 February 1946 a massive students’ agitation was organized demanding release of Captain Rashid Ali, an officer of the Azad Hind Fauz. The British police opened fire upon the procession killing 84 people. The incident was observed as the ‘Rashid Ali Day’.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2019

Question 4.
What is meant by the ‘Instrument of Accession’?
Answer:
The Instrument of Accession is an agreement by which a state decides to join (accede to) another state. This is a legal document first introduced in 1935 by the Government of India Act. This was used in 1947 by the Government of India to enable the rulers of the princely states to join Indian Union.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2020

Group A:

1. Choose the correct option :

Question 1.
World Environment Day is observed on :
a. 8th January
b. 24th February
c. 8th March
d. 5th June
Answer:
d. 5th June

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 2.
Indians learnt about the use of potato from :
a. Portuguese
b. The English
c. The Mughals
d. The Dutch
Answer:
a. Portuguese

Question 3.
The first official Education Commission Hunter Commission was formed in :
a. 1872 AD
b. 1878 AD
c. 1882 AD
d. 1890 AD
Answer:
c. 1882 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 4.
Debendranath Tagore joined the Brahmo Samaj in :
a. 1830 AD
b. 1833 AD
c. 1843 AD
d. 1850 AD
Answer:
d. 1843 AD

Question 5.
The Renaissance in Bengal was :
a. Individual centric
b. Institution centric
c. Calcutta based
d. Village based
Answer:
a. Calcutta based

Question 6.
The beneficiaries of the Second Forest Law 1878 were :
a. Tribal communities
b. The British Government
c. The merchant class
d. Both the British Government and the tribal communities
Answer:
b. The British Government

Question 7.
The word ‘hool’ denoted :
a. God
b. Freedom
c. Weapons
d. Revolt
Answer:
d. Revolt

Question 8.
The main objective of the Queen’s Proclamation 1858 was :
a. To gain obedience of the Indian people
b. To give the British the right of monopoly of trade in India
c. To grant the right of self-determination to the Indian subjects
d. To release the Indian prisoners of the Great Revolt of 1857
Answer:
a. To gain obedience of the Indian people

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 9.
The President of the Landholders’ Society was :
a. Raja Radhakanta Dev
b. Prasanta Kumar Tagore
c. Raja Rammohan Roy
d. Dwaraka Nath Tagore
Answer:
d. Dwaraka Nath Tagore

Question 10.
The Secretary of the Hindu Mela was :
a. Nabagopal Mitra
b. Ganendranath Tagore
c. Rajnarain Bose
d. Ganendranath Tagore
Answer:
b. Ganendranath Tagore

Question 11.
The year in which the first Bengali book was printed was :
a. 1556 AD
b. 1778 AD
c. 1785 AD
d. 1800
Answer:
b. 1778 AD

Question 12.
The first Principal of the Bengal Technical Institute was :
a. Aurobindo Ghosh
b. Satish Chandra Bose
c. Jogesh Chandra Ghosh
d. Pramathanath Bose
Answer:
a. Aurobindo Ghosh

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 13.
The person known as ‘Deshapran’ was :
a. Satish Chandra Samanta
b. Aswini Kumar Dutta
c. Birendranath Sasmal
d. Jatindra Mohan Sengupta
Answer:
c. Birendranath Sasmal

Question 14.
The Moplah Revolt 1921. took place in :
a. The Malabal Coast
b. The Konkan Coast
c. The Godavari Basin
d. The Telengana region
Answer:
a. The Malabar Coast

Question 15.
The Meerut Conspiracy Case 1929 was instituted against :
a. The Indian National Congress
b. The revolutionaries
c. The Trade union leaders
d. The Peasant leaders
Answer:
c. The Trade Union leaders

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 16.
The Nari Satyagraha Samiti was founded during :
a. The Anti-Partition Movement in Bengal
b. The Non-Cooperation Movement
c. The Civil Disobedience Movement
d. The Quit India Movement
Answer:
c. The Civil Disobedience Movement

Question 17.
The person known as ‘Master-da’ was
a. Beni Madhav Das
b. Surya Sen
c. Krishna Kumar Mitra
d. Hem Chandra Ghosh
Answer:
b. Surya Sen

Question 18.
The Self-Respect Movement in Mmadras was started by :
a. Ramaswami Naicker
b. Narayan Guru
c. Bhim Rao Ambedkar
d. Gandhiji
Answer:
a. Ramaswami Naicker

Question 19.
The largest Princely State in India on the eve of Independence was :
a. Kashmir
b. Junagarh
c. Hyderabad
d. Jaipur
Answer:
c. Hyderabad

Question 20.
The reorganized State of Kerala is situated in :
a. The Godavari Basin
b. Southern Orissa
c. The Kathiawad peninsula
d. The Malabar Coast
Answer:
d. The Malabar Coast

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 21.
The person known as ‘Deshapran’ was :
a. Satish Chandra Samanta
b. Aswini Kumar Dutta
c. Birendranath Sasmal
d. Jatindra Mohan Sengupta
Answer:
c. Birendranath Sasmal

Group B:

2. Answer the following questions (attempt one question from each sub-group. In all Answer 16 Questions): 16×1=16

Answer in one sentence :

Question 1.
What is the name of the autobiography of Bipin Chandra Pal?
Answer:
Sattar Batsar Seventy Years.

Question 2.
Who was the first Indian Vice-Chancellor of Calcutta University
Answer:
Gooroodas Banerjee was the first Indian to be appointed as the Vice-Chancellor of the University of Calcutta.

Question 3.
In which year was the Indigo Commission formed?
Answer:
In 1860 31 March. the British Government of India formed the Indigo Commission.

Question 4.
Who wrote the ‘Barna Parichay’?
Answer:
I swarchandra Vidyasagar

State whether ‘True’ or ‘False’ :

1. The book ‘Nadiya Kahini’ belongs to Urban History.
Answer: False [The book belongs to the category of Local History]

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

2. Baba Ramchandra was a leader of the Brahmo Samaj.
Answer: False [Baba Ramchandra was a peasant leader]

3. Subhas Chandra Bose founded the Forward Block…….
Answer: True

4. ‘Lakshmir Bhandar’ was founded by Basanti Devi
Answer:
False [Lakshmir Bhadar was formed by Sarala Devi Choudhurani in 1903]

Match Column ‘A’ with Column ‘B’: 1×4= 4

Column A Column B
1. Thomas Babington Macaulay a. Landholders’ Society
2. Keshab Chandra Sen b. Bartaman Bharat
3. Raja Radhakanta Deb c. Western education
4. Swami Vivekananda d. Nababidhan

Answer:
1-c,  2-d,  3-a,  4-b

On the given outline map of India, locate and label the following places: 1×4=4

1. A centre of Wahabi Movement in Bengal – Barasat
2. A centre of the Indigo Revolt – Jessore, Nadia
3. One of the centres of the Great Revolt of 1857 – Meerut
4. The reorganized State of Maharashtra
Answer:
See the attached Map of India where the four places have been located

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

OR
(Only For The Visually-Challenged Students)

Fill in the blanks :

1. A leader of the Sannyasi Revolt was —–
Answer: Bhwani Pathak

2. A centre of the Indigo Rebellion was —–
Answer: Nadia

3. The Governor-General of India at the time of Great Revolt (1857) was —–
Answer: Nadia

4. The Princely State of Hyderabad was incorporated into the Indian Union in —– AD
Answer: 1949

Select the correct interpretation of the following statements: 1×4=4

1. Statement: Halhed wrote his Bengali Grammar to teach the Bengali language to the British officials.

Explanation 1: As the British officials in India liked Bengali language and literature.
Explanation 2: As knowledge of Bengali language was essential for their promotion.
Explanation 3: As it was essential for the British officials to know the Bengali language in order to carry out commerce and administration in this country.
Answer:
Explanation 3: As it was essential for the British officials to know the Bengali language in order to carry out commerce and administration in this country.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

2. Statement: The Bardoli Satyagraha was instituted in 1928 AD.

Explanation 1: It was a movement of the landless agricultural labourers against the exploitation of rich landed peasantry.
Explanation 2: It was a movement against the increased revenue demand of the Government by the rich landed peasantry.
Explanation 3: It was a joint movement of both the rich landed peasantry and the landless agricultural labourers against the revenue hike by the Government.
Answer:
Explanation 3: It was a joint movement of both the rich landed peasantry and the landless agricultural labourers against the revenue hike by the Government.

3. Statement : Bhogeshwari Phukonani was killed in Police firing during the Quit India Movement (1942).

Explanation 1: Bhogeswari Phukonani was killed in an armed encounter with the Police.
Explanation 2: The fugitive Bhogeswari Phukonani was shot dead by the Police when she refused to surrender.
Explanation 3: Bhogeswari Phukonani was shot dead by the Police while trying to hoist national flag at the Police station in the Nowgong District of Assam.
Answer:
Explanation 3: Bhogeswari Phukonani was shot dead by the Police while trying to hoist national flag at the Police station in Nowgong District of Assam.

4. Statement: Gandhiji began a fast unto death in protest against the Provision of separate electorate for the Depressed Classes Granted in the Communal Award (1932)

Explanation 1: Gandhiji was opposed to the electoral rights of the Depressed Classes.
Explanation 2: Gandhiji began his fast to oppose the attempt to create a division within the Hindu community.
Explanation 3: Gandhiji believed in the synthesis of classes as against class struggle
Answer:
Explanation 3: Gandhiji believed in the synthesis of classes as against class struggle

Group C:

3. Answer the following questions in two or three sentences only (any eleven) 2×11=22

Question 1.
What are the limitations of government document as sources of modern Indian history?
Answer:
Government documents, particularly those belonging to the colonial government suffer from certain limitations. For example, genuine public grievances were viewed as riots or as breach of law and order. In such a situation it is necessary to view the government records objectively.

Question 2.
What is meant by Autobiography and Memoir?
Answer:
Autobiography tells the story of a life. In the reconstruction of history the autobiographies of eminent personalities are of immense value. Memoir often tells a story from life. Memoir may also be described as a historical event written from personal knowledge.

Question 3.
What was the principal objective of the Christian missionaries in introducing Western education in India?
Answer:
The Christian missionaries were like torch-bearers of Western education in India. In charity schools where they taught English language they preached Christianity. Their principal objective was to spread Christianity in India.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 4.
What is meant by ‘Navavidhan’?
Answer:
On 25 January 1880 Keshabchandra Sen announced his Navavidhan or New Dispensation. Through this he declared ‘Harmony of Religions’. Two cardinal principles of Navavidhhan were – All religions are true, and Pilgrimage to the prophets and saints (Sadhusangam) are essential.

Question 5.
What was the significance of the Chuar Revolt (1798-1799)?
Answer:
Significance of the Chuar Revolt was that the Chuar tribals of Bankura and Medinipur burst into rebellion against the oppressions of the British rulers and their agents like the money-lenders, contractors, etc. Another significance of the Revolt was that the small zaminders of Bankura and Medinipur also aligned themselves with the Chuar rebels. Further, the Revolt forced the British to stop immediately the take-over of the rent-free Paikan land.

Question 6.
Was the Feraizi Rebellion simply a religious movement?
Answer:
Under Haji Shhariatullah, the founder of the Feraizi brotherhood, the Rebellion remained strictly confined to a religious movement. Later on, under the leadership of Dudumiyan the movement assumed the character of a peasant revolt. Of course even under Dudumiyan the Ferazis could not completely come out of the influence of religion.

Question 7.
With what objective was the Landholders’ Society founded?
Answer:
As the name suggests the Landholders’ Society was an organization of the landholders or zamindars and advocated for their interests only, not of cultivators or tenants. Another object of the Society was to set up branch societies across the British Indian Empire so that regular communication could be made with people connected with the object of the Society.

Question 8.
What was the contribution of the novel ‘Anandamath’ to the rise of national awakening in the nineteenth century?
Answer:
Written (in 1882) in the background of the Sannyasi Rebellion the Anandamath of Bankim Chandra Chatterjee has significant contributions to inspire the youth. The novel also contained the Bande Mataram which was the inspirational song for youths in the freedom movement of the country. Anandamath encouraged an idea and principle of nationalism in the late eighteenth century.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 9.
What was the impact of the development of printing press on the cultural life of Bengal?
Answer:
The print media has useful contribution to the development of culture. Starting from the standardization of Bengali language to the fashion designing the newspapers, books, etc. played a key role in contemporary Bengal. Moreover, the articles published on the contemporary social abuses also made people conscious about these and helped to create a mindset for their eradication.

Question 10.
Why was the colonial system of education defective?
Answer:
The colonial system of education in India was defective on many a count.

  • As a result of giving too much importance to English learning the native language were neglected.
  • Under the system of education, it remained confined to some privileged class of people. It cloud not reach the people near the soil of native villages.
  • It created class distinction in the field of education which was a barrier to national solidarity. Hence the colonial system of education was defective.

Question 11.
What were the causes of the Moplah Revolt (1921)?
Answer:
The Moplah peasants had various grievences which forced them to raise the banner of rebellion. They complained against the hike in revenue demand. Their very existence was at stake as the landlords could evict them any time they liked. All this forced the Moplahs to burst out in rebellion.

Question 12.
With what objective was the Congress Socialist Party founded?
Answer:
In the 30s of the 20th century, some Congressmen having faith in the socialist ideal formed the Congress Socialist Party in 1934. Their objective was to establish socialism in India. But, in their opinion, the immediate task was to free the country from foreign rule.

Question 13.
Why did the women of Bengal observe Arandhan (non-cooking) on 16th October 1905?
Answer:
16 October 1905 was the Partition Day as determined by the British Government. On the suggestion of Ramendrasundar Trivedi, the day was observed as Arandhan (non-cooking). The call to women not to light the home fires for the day as a protest against the proposed Partition of Bengal.

Question 14.
Why is Nanibala Devi remembered?
Answer:
Nanibala Devi (1888-1967) was a freedom fighter. At an age of 15 she was widowed. She took shelter with her nephew Amarendranath Chattopadhyay. Nanibala joined the Jugantar party and acted as the housekeeper of the revolutionaries. Occassionally she posed as the wife of a revolutionary to smuggle letters to him in jail. For all such activities Nanibala is remembered as a freedom fighter.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 15.
Why is Sardar Patel called the ‘Iron Man of India’?
Answer:
Sardar Vallabhbhai Patel is called the ‘Iron Man of India’ on many a count. But primarily his strong determination and the manner in which he integrated 565 Princely States into the Indian Union that he is called the Iron Man of India.

Question 16.
Under what circumstances was the States Reorganization Commission (1953) constituted?
Answer:
After the reorganization of Andhra as a linguistic state the demand was raised for similar linguistic states. Agitation for reorganization of boundaries of the States on linguistic basis became rampant. Under the circumstances Jawaharlal Nehru, the then Prime Minister of India appointed the States Reorganization Commission (SRC) in August 1953.

Group-D.

4. Answer any six questions in seven or eight sentences each taking at least one from each sub-group :

Question 1.
Why is Wood’s Despatch (1854) called the Magna Carta of the spread of education in India?
Answer:
The ‘Magna Carta’ is acknowledged as the ancient origin of Parliament in Britain. Since then in the English language it is understood as the law guaranteeing the rights and liberties. In a similar manner the Wood’s Despatch is considered the beginning of systemetic education in India under the Government initiative.

In fact, a comprehensive plan for improvement of education system in India was recommended by Charles Wood in his Despatch of 1854. In the despatch a systemetic plan was suggested from the lowest to the highest stage. Emphasis was laid on the need of mass education, women’s education and patronage of vernaculars. For higher education the recommendation was for setting up of University in each Presidency town of Calcutta, Bombay and Madras on the model of the University of London.

Question 2.
Explain Sri Ramakrishna’s ideas of Sarva Dharma Sammanwaya (religious harmony).
Answer:
Ramakrishna Paramahansadeva of the temple of goddess Kali at Dakshineswar (near Kolkata) is a spiritual miracle. He had no formal education, but his spiritual realizations were stupendous.

  • Ramakrishna recognized differences among religion. But at the same time he was convinced that all religions lead to the same goal. Thus he concluded that all the religions are valid and true.
  • Regarding the religious harmony or sarva dharma samannay Ramakrishna had to say that he had practiced all religions – Hinduism, Islam and Christianity – as also the different paths of the Hindu sects. After the exercise he found that it was the same god towards whom all were directing their steps.
  • Thus the message of religious harmony or Sarva Dharma Samammay of Ramakrishna is first of all the recognition of differences among religions. At the same time the differences are to be overcome and harmony of religions established.

Question 3.
What was the attitude of the educated Bengali society towards the Great Revolt ?
Answer:
The Bengali intelligentsia was apathetic to the Revolt of 1857. This is such a ticklish problem that none has been able to offer any satisfactory explanation.

i. One thing that may be relevant to note that the Bengali intellectuals, in the mid-eighteenth century, were very much conscious of their own interest. As such it will not be fair to say that they merely echoed the sentiments of the British rulers in taking a negative attitude towards the rebels of 1857. In any case their hostile attitude towards the Revolt of 1857 needs an explanation.

ii. In Bengal Barrackpore, near Calcutta, was the centre of the initial spark of the Revolt of 1857. The revolt broke out over the religious question that there was a conspiracy to destroy religions of the sepoys (over the Enfield Rifle issue).

This was in tune with the cry of the orthodox Hindus of the city of Calcutta who had long suspected that the British were bent on destroying their religion and caste and converting them into Christianity. The intellectuals of Bengal, who were against orthodoxy and fanaticism, considered the rebel sepoys as the allies of social reaction. Under the circumstances the Bengali intelligentsia had no option but oppose the rebellion.

iii. There were also socio-economic reasons for which the Bengali intelligentsia opposed the Revolt of 1857.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 4.
Analyse the role of Surendranath Banerjee in the foundation and development of the Indian Association.
Answer:
The Indian Association was organized on the 26 July, 1876. In the inaugural meeting Kalicharan Banerjee, the best speaker of the time, opposed the proposal of forming the Association. His argument was that only a month before a similar body named the Indian League had come into existence.

Surendranath gave a fitting reply to the objection, and the Resolution creating the Indian Association was passed. Sometime later when protest meeting against lowering of the age of the candidates for ICS examination was being held Surendranath wanted to make it an occasion for carrying on an agitation all over India. Surendranath’s propaganda tour was the first of its kind. His tour on behalf of the Indian Association prepared the ground for a unifying movement which culminated in the formation of the Indian National Congress.

Question 5.
What was the attitude of the Indian National Congress towards the Bardoli Satyagraha?
Answer:
The no-tax movement that was launched at Bardoli of Surat, in Gujarat in 1928 was the Bardoli Satyagraha. This was in a sense the child of the Non-Cooperation movement. For in 1922 Bardoli had been selected by Gandhiji as the place to launch his civil disobedience. But the plan never took off due to the events at Chauri Chaura.

However, after the withdrawal of the Non-Cooperation Movement, the Congressmen of Bardoli busied themselves in intense constructive work. They worked for the uplift of the tribals. All this did much to lift Bardoli from demoralization that had set in after 1922.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 6.
What was the role of the working class during the Anti-Partition Movement of Bengal ?
Answer:
Swadeshi and Boycott, the two weapons of the anti-partition movement were together a landmark in the history of labour movement.

  • Contemporary official survey has described the ‘industrial unrest’ during the period as a marked feature.
  • The number of strikes broke out sharply.
  • Many of the leaders of the Swadeshi encouraged the labourers to unite and organize themselves into unions.
  • With the growth of the labour force a section of the nationalist leaders felt the need to talk with the British authorities and to urge upon them taking measures for the protection of labourers’ interest against the exploitation of the capitalists. Aswinikumar Banerjee, Premtosh Bose, Apurba Kumar Ghosh, etc. were some of the labour leaders of the Swadeshi movement who were active in a large number of strikes.

Question 7.
How was the State of Junagadh integrated into the Indian Union ?
Answer:
Situated on the coast of Saurashtra and surrounded by Indian territory Junagadh created some problem in its accession to India. Muhammad Muhabat Khanji III, the ruling Nawab of Junagadh, despite the wishes of the people declared the accession of the state to Pakistan. As a protest against this the people of Junagadh launched a movement. Unable to resist this Nawab fled to Pakistan.

In November 1947 the Government of India took over the administration at the express desire of the people of Junagadh. Later on Junagadh was merged into Saurashtra according to the desire of the people. However, Muhammad Muhabat Khanji III was the last Nawab of the princely state of Junagadh.

Question 8.
What steps did the government of India take to solve the refugee problem ?
Answer:
The Government of India’s initiative in rehabilitating the refugees was not beyond controversy. In fact, the sincere efforts the government had taken in settling and rehabilitating the refugees from West Pakistan was found missing in case of the refugees who had to leave their homeland in East Pakistan.

The Hindu and Sikh refugees moving from West Pakistan occupied deserted houses or fallow land in Punjab, Rajasthan and Uttar Pradesh. In Punjab itself, about two hundred camps or tenements were raised for rehabilitating the refugees. Besides, as many as nineteen suburban towns were built for rehabilitation of the refugees. But in the case of rehabilitating the refugees in West Bengal a step motherly attitude of the Government of India was noticeable.

The refugees were shifted from the platforms of Sealdah station to hastily improvised government camps. The only difference between the migration in Punjab and that of West Bengal was that the former was a one-time affair while the influx of refugees from East Pakistan continued in waves for several years.

Group-E.

5. Answer any one question in fifteen or sixteen sentences: 1×8=8

Question 1.
Give an idea of the various protests against the practice of Sati in the first half of the 19th century. How did Rammohan Roy achieve success in the movement against Sati ?
Answer:
i. Introduction: It was Raja Rammohan Roy who launched a strong movement against the practice of Sati. On the authority of the Hindu shastras Rammohan proved that there is no religious sanction for the evil practice of Sati. He organized a fiery campaign against the practice through signature campaign. He also sent a petition to the British Parliament.

ii. Attitude of the Orthodox People: When the anti-Sati Movement was gathering momentum the orthodox section of Bengalee people did not sit quiet. Some newspapers also lent support to the orthodox view regarding the practice of Sati. Samachar Chandrika, for example, came out openly in support of the practice of Sati and favoured its continuance. Evidently, the Bengali public opinion came to be sharply divided into two opposing groups.

iii. Arguments of Rammohan: Rammohan Roy, however, was not in favour of abolishing the practice in one go. Rather he advocated imposing checks on it and use of police. This caused misgivings because Rammohan was the leader of the agitation for the abolition of the practice and in the same breadth he opposed its immediate abolition. It is highly probable, as pointed out by Professor Bose that Rammohan opposed immediate abolition on the ground that it would violate the British government’s professed policy of religious neutrality.

iv. The Act Passed: Lord Bentinck, however, went ahead with his plan and the practice of Sati was declared ‘illegal and punishable by the criminal courts’ by the Regulation XVII.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 2.
Give a brief description of Rabindranath Tagore’s ideas on education and Santiniketan.
Answer:
a. Rabindranath’s Ideas on Education: Elaborating his own ideas about the aims of education Rabindranath said that the fundamental purpose of education was not “… merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge…”. Rather he believed that the purpose also was to establish bond of love and friendship between man and man.

Thus it may be said that Rabindranath’s approach to education was humanistic. He believed in an inner harmony amongst man, nature and god. In Rabindranath’s idea of education teachers had to be imaginative. The teachers should understand the child, and help the child to develop curiosity in them.

Tagore further felt that the creative learning could be encouraged only within natural environment. Living in harmony with nature, children would be able to cultivate their natural creativity

b. Rabindranath and Santiniketan: Rabindranath founded his own school based on his ideas of education at Santiniketan in 1901. The school was established following the model of the ancient (Vedic period) forest schools in India. The idea that impelled him to start the school has been wonderfully expressed in a letter written by Rabindranath to Acharya Jagadish Chandra Bose.

He wrote that the school that he was trying to start would be conducted just on the lines of residential institutions of ancient times. Further, he expressed that “There shall not be the least trace of luxury. We should not be able to become true Hindu if we do not learn rigid Brahmacharya (italics mine).

Frivolity and luxury are degenerating to us. Wants of all descriptions are over-powering as only because we are failing to accept poverty with equanimity” (Sabuj Patra Vol. II : p30). Santiniketan school, called Brahmacharyasram was inaugurated on 22 December 1901. It was started on a small scale. The aims were :

  • To ensure that the students are taught the importance of Indian heritage.
  • To give it a universal humanist outlook.
  • To provide all round development of the students.

The students had no fixed curriculum. They were expected to grow through their own experiences. The goal of education was to ‘synthesize knowledge and feeling’.

Question 3.
Give a brief description of the Namashudra Movement in Bengal.
Answer:
i. Introduction: An important feature of the Bengalee Hindu caste system was the two broad divisions of society, namely, Brahmanas and Sudras. The Sudras were, again, sub-divided into three categories of which the third one was the Adhama Sankara. The Chandalas (or untouchables) belonged to the Adhama Sankara. In Bengal the Chandalas and Namasudras are synonymous.

The word Namasudra, however, is not mentioned in any of the pre-nineteenth Bengali literature. Yet the Namasudras constituted the second largest Hindu caste group in Bengal under the British rule. They lived in the rural areas of the districts of Faridpur, Bakherganj, Jessore, Khulna, etc. (all these are now under the territorial limits of Bangladesh), and Nadia, North 24-Parganas, etc. of West Bengal.

ii. Devoid of Social Dignity: In the Bengali Hindu society the Namasudras were looked down upon. They had no social dignity nor did they have any religious rights. As untouchables they had no right even to enter religious places. Also they were not allowed to live in a village that had a Brahmin majority. Thus the Namasudras were exploited and suffered from all sorts of social disabilities. It was in this context that a movement was launched in 1872 by Harichand Thakur.

iii. Influence of the Bhakti Movement: What inspired the Namasudras to hold their heads high was the influence of the Bhakti movement. The movement had been started in Bengal by Sri Chaitanya and his disciples during the 15-16th centuries. The avowed goal was the social and spiritual uplift of the down trodden. Another major influence on the Namasudras was that of a sect that developed around Sahlal Pir in rural East Bengal. The Sahlal sect challenged the hierarchy of caste. All these profoundly impacted the Namasudras.

iv. Harichand Thakur: Harichand Thakur tried to unite the Namasudras in the struggle against the exploitation of the Brahmin priests as also the Brahmin zamindars. Harichand also introduced the Mathua religion through which the Namasudras emerged as a united power. Behind the movement’s superficial religiosity the emphasis was essentially secular. The primary aims of the movement were :

  • Attainment of perfect peace of mind
  • Eradication of social inequality, and
  • To uplift the downtrodden. Harichand also gave as many as twelve instructions to his followers. After the death of Harichand the leadership of the Mathuas passed on to his son, Guruchand Thakur.

v. Guruchand Thakur: Under the leadership of Guruchand Thakur the Mathua Movement progressed a lot. It was he who was responsible for the spread of educational institutions for the Namasudras. Besides, Uttaloni Sabha (uplift meeting) and Harisabhas were organized for social uplift of the Namasudras.

According to Professor Debi Chatterjee, Guruchand Thakur may well be regarded as the ‘father of the Namasudra renaissance’. He was able to inspire among the Namasudras a sense of urgency regarding the spread of education. In 1907 under the leadership of Guruchand Thakur a delegation met the Governor of Bengal and Assam and appraised him about the plight of the Namasudras.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

vi. The Namasudra or Mathua movement did not ultimately remain confined to social uplift and educational progress of the community. During the early period of the twentieth century the movement acquired political dimension as well.

6. Answer the following in a single sentence (any four) 4×1=4

Question 1.
Who was the Editor of the Somprakash Weekly paper?
Answer:
First editor was Vidyasaggar followed by Dwarakanath Vidyabhusan.

Question 2.
Who translated the drama Neel Darpan into English ?
Answer:
It was Michael Madhusudan Dutta who translated Neel Darpan into English.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 3.
In which year was the Asiatic Society founded ?
Answer:
The Asiatic Society was founded in Calcutta in 1784.

Question 4.
Who was the first Vice-Chancellor of Visva-Bharati University ?
Answer:
The First Vice-Chancellor of Visva-Bharati was Rathindranath Tagore.

Question 5.
Who was the founder of ‘Dipali Sangha’?
Answer:
Founder of Dipali Sangha was Lila Nag.

Question 6.
Between whom was the Poona Pact (1932) signed ?
Answer:
Poona Pact was signed between the Caste Hindu represented by Rajendra Prasad and Bhim Rao Ambedkar on behalf of the Hindu Depressed Classes.

Answer the following questions in two or three sentences (any three)

Question 1.
What is Macaulay’s Minute ?
Answer:
Macaulay’s Minute was the enunciation of educational policy of the East India Company’s Government in India. The Minute stated that the object of the Government ought to be the promotion of Europan literature and science amongst the natives of India and all funds be spent on English education alone.

Question 2.
Why is Titumr remembered ?
Answer:
Titumir of North 24-Parganas of West Bengal is remembered as he organized an armed rebellion against the oppressive zamindars. As the Company’s government employed military to suppress Titumir the latter with his followers hurriedly constructed a fortress with bamboo and mud, famous by the name Banser Kella at Narkelberia, near Baduria (in North 24-Parganas). The resistance Titumir with his followers offered to the British troops from the bamboo fortress is famous in history as the ‘Barasat Uprising’ of 1831 AD

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2020

Question 3.
Who was Panchanan Karmakar?
Answer:
Panchanan Karmakar was a printing technician and an inventor of Bengali type. The invention was occasioned by the printing of Brassey Halhed’s A Grammar of the Bengali Language. Father Andrews who set up a printing press at Hooghly felt the need for Bengali type as it was in his press that Halhed’s book was being printed. However, apart from invention of the Bengali type Parchanan Karmakar also invented types in as many as fourteen languages.

Question 4.
What is the importance of the picture Bharatmata?
Answer:
Abanindranath Tagore portrayed Bharatmata during the Swadeshi movement. The image was an icon to create nationalist feeling amongst the Indians during the freedom movement. Sister Nivedita pointed out that Bharatmata standing on green earth and blue sky behind her, feet with four lotuses, four arms meaning divine power and gifts of Siksha-Diksha-Anna-Bastra of motherland to her children.

Question 5.
Why was ‘Nehru-Liaqat Ali Pact’ signed ?
Answer:
Nehru-Liaqat Ali Pact was signed in 1950 between Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India and Liaqat Ali, the Prime Minister of Pakistan. The Pact was signed in order to guarantee the rights of minorities in both the countries afer the Partition of India. The Pact signed also to avoid another spell of war between the two countries.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

WBBSE Class 10 History Question Paper 2022

Group A:

1. Choose the correct option: 20×1=20

Question 1.
Satyajit Roy was associated with :
a. History of Sports
b. Urban History
c. Women’s History
d. History of Performing Arts
Answer:
d. History of Performing Arts

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 2.
Silk was invented in ancient :
a. India
b. Rome
c. Persia
d. China
Answer:
d. China

Question 3.
The city known as the ‘forbidden city’ is :
a. Lasha
b. Beijing
c. Rome
d. Constantinople
Answer:
a. Lasha

Question 4.
The periodical ‘Bangadarshan’ was a :
a. Weekly
b. Fortnightly
c. Monthly
d. Yearly
Answer:
c. Monthly

Question 5.
The drama ‘Nildarpan’ was printed at :
a. Nadiya
b. Dacca
c. Serampore
d. Calcutta
Answer:
d. Dacca

Question 6.
The person who managed the affairs of the Brahmo Samaj after Rammohan Roy was :
a. Akshoy Kumar Datta
b. Devendranath Tagore
c. Ramchandra Vidyavagish
d. Tarachand Chakrabarty
Answer:
b. Devendranath Tagore

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 7.
The first Bengali newspaper owned by a Bengali was :
a. Samachar Darpan
b. Sambad Pravakar
c. Brahman Sebadhi
d. Bengal Gazette
Answer:
d. Bengal Gazette

Question 8.
The first Muslim graduate of the Calcutta University was :
a. Syed Amir Ali
b. Abdul Latif
c. Delwar Hossein Ahmed
d. Syed Ahmed
Answer:
c. Delwar Hossein Ahmed

Question 9.
A revolt organized by the Adivasi people against Colonial Forest Law was :
a. Sannyasi-Fakir Rebellion
b. Chuar Rebellion
c. Kol Rebellion
d. Rampa Revolt
Answer:
d. Rampa Revolt

Question 10.
The term ‘Sannyasi Revolt’ was first used by :
a. Vincent Smith
b. James Mill
c. Warren Hastings
d. Lord Cornwallis
Answer:
b. James Mill

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 11.
The peasant rebellion which lasted for the longest period was :
a. Chuar Rebellion
b. Ferazi Movement
c. Sannyasi-Fakir Rebellion
d. Santhal Rebellion
Answer:
c. Sannyasi-Fakir Rebellion

Question 12.
Mir Nisar Ali was the leader of :
a. Wahabi Movement in Bengal
b. Farazi Movement
c. Sannyasi Fakir Rebellion
d. Indigo Revolt
Answer:
a. Wahabi Movement of Bengal

Question 13.
The person known as ‘Rashtraguru’ was :
a. Rammohan Roy
b. Rajnarain Bose
c. Nabagopal Mitra
d. Surendranath Banerjee
Answer:
d. Surendranath Banerjee

Question 14.
The Great Revolt 1857. was termed as ‘Peasant Revolt’ by :
a. Surendranath Sen
b. Ramesh Chandra Majumdar
c. Shashibhushan Choudhury
d. Vinayak Damodar Savarkar
Answer:
c. Shashibhushan Choudhury

Question 15.
Anandamohan Bose was the of the Indian Association
a. Founder
b. President
c. Vice-President
d. Secretary
Answer:
d. Secretary

Question 16.
The ‘Bande Mataram’ song was composed by :
a. Rabindranath Tagore
b. Satyendranath Tagore
c. Bankim Chandra Chattopadhyay
d. Swami Vivekananda
Answer:
c. Bankim Chandra Chattopadhyay

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 17.
Jagadish Chandra Bose, founder of the Bose Institute, was the Professor of :
a. Mathematics
b. Chemisry
c. Physics
d. Botany
Answer:
Physicist also was a Botanist.

Question 18.
The Bengal Engineering College was founded in :
a. 1833 AD
b. 1856 AD
c. 1880 AD
d. 1903 AD
Answer:
d. 1903 AD

Question 19.
The first President of the National Council of Education was :
a. Rashbehari Ghosh
b. Aurobindo Ghosh
c. Taraknath Palit
d. Satish Chandra Mukhopadhyay
Answer:
a. Rashbehari Ghosh

Question 20.
Editor of the ‘Digdarshan’ was :
a. William Carey
b. Joshua Marshman
c. Felix Carey
d. John Clerk Marshman
Answer:
a. William Carey

Group B:

Answer the following questions (attempt one question from each Sub-group. In all answer 16 questions): 1×16=16

Answer each of the following questions in one sentence: 1×4=4

Question 1.
In which year was suspended publication of the Somprakash, temporarily?
Answer:
Publication of Somprakash was temporarily suspended in 1878.

Question 2.
Give an example of the colonial architecture of Calcutta.
Answer:
One of the many examples of the colonial architecture of Calcutta was the Indian Museum.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 3.
In which offence was convicted Rev. James Long ?
Answer:
Reverend James Long was prosecuted for allegedly publishing a defamatory statement that whatever he had presented in the play was ‘plain but true’.

Question 4.
Who composed the book ‘Vidyaharabali’?
Answer:
The first printed book in Bengal on Science ‘Vidyaharabali’ was published by Felix Carey who was a son of William Carey.

Identify which of the following is True or False: 1×4=4

1. In India, artillery was first used in the Battle of Plassey.
Answer: False

2. Mohan Bagan Club won the IFA shield in 1911.
Answer: True

3. The first groom to marry a widow was Shrischandra Nayaratna.
Answer: True

4. One of the secretaries of the Landholders’ Society was Prasanna Kumar Tagore.
Answer: True

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ : 

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Lord Ripon (a) Zamindar Sabha
2. Rammohan Roy (b) Hunter Commission
3. Dwarkanath Tagore (c) Bengal Technical Institute
4. Taraknath Palit (d) Anglo-Hindu School

Answer:
1 – b, 2 – d, 3 – a, 4 – c

On the given outline map of India, locate and label the following places:

1. A centre of the Indigo Revolt — Nadiya
Answer: See the Map attached

2. Area of Kol Rebellion — Chotonagpur
Answer: See the Map attached

3. A Centre of Great Revolt — Delhi
Answer: See the Map attached

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

4. A Centre of Great Revolt — Kanpur
Answer: See the Map attached

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022
OR
(Only for Visually-Challenged Candidates)

Fill in the blanks : 1×4=4

1 ‘Hool’ means
Answer: Uprising or Rebellion

2. The drama ‘Nildarpan’ was composed by _____
Answer: Dinabandhu Mitra

3. The first Viceroy of India was _____
Answer: Lord Canning

4 The Serampore Mission Press was founded in _____ AD.
Answer: 1800 AD

Select the correct interpretation of the following sentences : 1×4=4

1. Statement: The Hindu College was founded in 1817 for the spread of western Education.
Interpretation 1: Only Hindu students were eligible for admission in this College.
Interpretation 2: Both Hindu and Brahmo students were eligible for admission in this College.
Interpretation 3: Students of all creed were eligible for admission in this College.
Answer:
Interpretation 3: Students of all creed were eligible for admission in this College.

2. Statement: The colonial government created a separate region called South West Frontier Agency for the Tribals.
Interpretation 1: It was created after the Chuar Rebellion.
Interpretation 2: It was created after the Kol Rebellion.
Interpretation 3: It was created after the Munda Rebellion.
Answer:
Interpretation 2: It was created after the Kol Rebellion.

3. Statement: Jagadish Chandra Bose founded the Bose Institute in 1917 AD.
Interpretation 1: It was founded for the development of Botanical research.
Interpretation 2: It was founded for the spread of scientific education.
Interpretation 3: It was founded for the development of scientific research.
Answer:
Interpretation 3: It was founded for the development of scientific research.

4. Statement: In the nineteenth century the publishers of Bengal depended on peddlers to sell their books.
Interpretation 1: Because book shops were very limite.
Interpretation 2: Because selling of books was regarded as a mean profession.
Interpretation 3: Because it was the cheapest and easiest way to reach prospective buyers.
Answer:
Interpretation 3: Because it was the cheapest and easiest way to reach prospective buyers.

Group C:

Answer the following questions in two or three sentences (any eleven) : 2x11x22

Question 1.
What is the importance of the study of Military History?
Answer:

  • Studying the past military history enables to understand how the winners won the battles.
  • The military history also points to the strength and weaknesses of the contending parties.
  • The military history gives a direction how technological improvement, if any, was necessary in the defense arrangement in order to resist aggressors.
  • Studying military history also helps to understand the overall impact of war on people’s day-to-day life.

Question 2.
What are the ‘Government documents’?
Answer:
Government documents may be described as the government orders, reports, written instructions given to the officials, diary entries of police, intelligence reports, etc. These are regarded as the primary source materials for the reconstruction of modern history. Use of government documents as source materials of history of the colonial period, however, requires impartial analysis.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 3.
Why was founded the School Book Society ?
Answer:
It was David Hare who was primarily responsible for founding the School Book Society in 1817 AD. The Society was founded with the objective of printing and publishing text-books in English and Bengali. The Society’s another objective was to distribute the books to the poor students at free of cost.

Question 4.
Why is Madhusudan Gupta remembered?
Answer:
Madhusudan Gupta is remembered as he was the first person to dissect a corpse (dead body of human being) at the Calcutta Medical College. This he had done disregarding the prevalent taboo amongst the Hindus concerning the pollution in touching human dead body.

Question 5.
Why is the ‘educational despatch’ of Lord Hardinge important ?
Answer:
After Lord Bentinck had promoted English education, Lord Hardinge, in 1844, gave further stimulus to the spread of English education in India. In fact, his linking up knowledge of English education with government employment by the ‘education despatch’ made English education more popular with Bengali middle class in particular.

Question 6.
What is meant by the ‘Bengal Renaissance’?
Answer:
The intellectual awakening of Bengal in the nineteenth century is commonly known as the ‘Bengal Renaissance’. The scholarly activities in the form of spread of western education and ideas, socio-religious reforms, diverse scientific enquiry, etc. made a new awakening in Bengal. The role played by Bengal in the modern awakening of India is comparable to the position of Italy in the story of the Italian Renaissance.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 7.
Why did the Ferazi movement fail ?
Answer:

  • The Ferazi movement was unsuccessful primarily because the rebels had no political training.
  • Secondly, the Ferazis could not come out of the narrow limits of religion.
  • Thirdly, because of their religious fanaticism, the Ferazis were not liked by their brotherhood, the Wahabis. As a result of all this the Ferazi movement came to an end without achieving anything.

Question 8.
Why is Titumir remembered ?
Answer:

  • Titumir is remembered as from the very beginning he had directed his energies organizing the peasants against the oppressive zamindars, money-lenders, indigoplanters, etc.
  • More importantly Titumir is remembered because of his fight against the British soldiers from a hurriedly made fortress made of mud and bamboo (Banser Kella).
  • Titumir’s fight against the colonial British government was a definite proof of the determination of the rural society to lodge protest against the oppressions of the agencies of the British.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 9.
Why did a section of the educated Bengali society oppose the Great Revolt (1857) ?
Answer:
A section of the educated Bengali society opposed the Great Revolt for a variety of reasons.

  • Their apprehension was that with the success of the rebels would there be a restoration of the Mughal rule.
  • The middle class Bengali intelligentsia who were against orthodoxy and fanaticism considered the rebel sepoys as the allies of social reaction. Thus they were opposed to the Revolt.

Question 10.
Why cartoons are drawn?
Answer:
Cartoons are drawn with the purpose of satirizing or ridiculing its subject. Presently, however, cartoons are drawn primarily conveying political commentary in newspapers, magazines and other print media.

Question 11.
Who was Nabagopal Mitra?
Answer:
It was Nabagopal Mitra who made the word ‘national’ popular among the educated people of Bengal. Nabagopal Mitra became famous as the founder of the ‘Jatiya Mela’, later on renamed ‘Hindu Mela’ in 1867. Nabagopal Mitra was the Assistant Secretary of the Hindu Mela while Gaganendranath Tagore was the Secretary.

Question 12.
Mention the role of Bankim Chandra in awakening nationalism in the nineteenth century Bengal.
Answer:
Bankim Chandra was the father of Indian nationalism. He composed the most popular and the greatest national song, Bande Mataram. His novel Anandamath was the Bible for the secret revolutionaries. Bankim Chandra was a jealous Hindu. But it will be untrue to say that he did not regard Indian Muslims as children of the same soil.

Question 13.
Why was founded the National Council of Education?
Answer:
The National Council of Education was set up in 1906 AD. The purpose of it was stated to be to organize a system of education on “national lines and national control.” To some nationalists the National Council of Education was to be an alternative to the Calcutta University which had been a centre of English education.

Question 14.
What is meant by the ‘Vidyasagar Font’?
Answer:
It is well-known that Iswarchandra Vidyasagar rationalized and simplified the Bengali alphabet. At the same time he is credited with introducing Bengali typeface (font) that simplified printing of Bengali manuscripts (documents written by hands).

Question 15.
What is the importance of the introduction of the linotype in the development of Bengali printing (press ?)
Answer:
Simply speaking linotype machine operators compose a line instead of the previous method of letter-by-letter typesetting. Importance of invention of the linotype made possible composing hand-written matters very fast. It is known that the linotype was first introduced in the Bengali press in Dhaka (capital of present Bangladeh) in 1935 by Surendranath Banerjee.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 16.
What is the contribution of Rabindranath in the spread of rural industry and vocational education?
Answer:
Through the establishment of centre for rural construction at Sriniketan in 1912 Rabindranath Tagore encouraged crafts and cottage industry. This included pottery, leather work, batik print, wooden work, etc. All this activities got an organizational framework in the name of Institute of Rural Reconstruction (IRR).

Group D:

Answer the following questions in seven or eight sentences each. Attempt at least two questions from each sub-group. Answer six questions in all. 4×6=24

Question 1.
What role did Raja Radhakanta Deb play in spreading women’s education in the nineteenth century Bengal ?
Answer:

  • Raja Radhakanta Deb was a conservative to the core of his heart.
  • Yet he had realized that without the education of women progress of society in Bengal would not be possible.
  • In an attempt to educate Bengali women he himself established female schools. He also encouraged others who helped women education in any way.
  • Radhakanta Deb founded the Calcutta Female Juvenile Society in 1819. Radhakanta Deb also encouraged Gaurmohan Vidyalankar who published books for study in the female schools.

Question 2.
Can Lord Macaulay be regarded as the introducer of Western education in this country?
Answer:

  • Lord William Bentinck was in favour of introducing Western education in India. But he was unable to take a final decision in the matter because of the controversy of opinion in the official circle.
  • Lord Macaulay, the Law Member of the GovernorGeneral’s Council, in his famous Educational Minute of 1835 recommended strongly for the introduction of English education in India through the medium of English.
  • Armed with the support of Macaulay, Lord Bentinck finally announced the government decision to introduce English education through the medium of English amongst the natives of India.
  • Thus it may be said that Macaulay was really the introducer of the Western education in India.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 3.
With what objectives did the colonial British government enact the Forest Laws ?
Answer:
The colonial British government of India established the imperial Forest Department in 1864. The very next year the first Forest Law was enacted. Following this a good number of Forest Acts were framed. The objectives of enacting the Forest Laws were as follows:

  • The Forest laws in India were enacted as a part of the global control of resources of the colonies.
  • Another purpose of enacting the Forest Laws was the acquisition of the forest areas of the country.
  • Another purpose of enacting the Forest Laws was to ensure the supply of timber. Huge quantity of timber was required for laying the railway line as the British government started building network of railways in India in the 50 of the nineteenth century.

Question 4.
Analyse the role of newspapers in the Indigo Revolt.
Answer:
The Indigo Revolt was a mass upheaval unprecedented in the history of the country.

  • The Indigo Revolt was the first of its kind that received the support of the Bengali middle class as also the support of the newspapers.
  • Harishchandra Mukherjee, who was the editor of the ‘Hindu Patriot’ published articles describing the oppressions of the indigo planters that attracted attention of the British administration.
  • Sisirkumar Ghosh in his ‘Amrita Bazar Patrika’ wrote vividly about the misery of the indigo cultivators.
  • Somprakash, edited by Vidyasagar also stood by the side of the indigo cultivators.
  • Besides, ‘Sambad Prabhakar’ and ‘Tatwabodhini Patrika’ also played important role in the Indigo Revolt.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 5.
Analyse the role of Hindu Mela in spreading nationalism.
Answer:
Prior to the emergence of political associations the idea of nationalism was preached by some educated individuals of Bengal.

  • Rajnarain Bose was one of the few who started campaign to promote national feeling amongst the educated middle class of Bengal.
  • A practical shape of Rajnarain’s idea, however, was given by Nabagopal Mitra through the publication of periodical ‘National Paper’ and organizing an annual gathering.
  • The annual gathering named ‘Hindu Mela’ used to be organized every year on the last day of the Bengali year (Nabavarsha).
  • In the Hindu Mela such entertainments were performed as singing of patriotic songs, recitation of Bengali poems, lectures, etc.
  • The Hindu Mela had an all-India outlook as in the gathering a detailed review was made of the contemporary socio-economic, political and religious condition of India.

Question 6.
Analyse the nationalist ideas of Rabindranath as revealed in his novel ‘Gora’.
Answer:
Though not actively involved in politics Rabindranath did not remain indifferent to the contemporary politics either. In the novel Gora Rabindranath has referred to the inherent strength of the traditional religion. Gora, once a follower of the Brahmo Samaj suddenly became a practicing Brahmin.

This shift of Gora was because he felt that the conventional religion gave him a sense of belongingness to his land. The religious conversion of Gora came when he felt bad about the humiliation of his motherland by the British. The shift is noticeable – not the religion alone but the idea of a united nation that motivated him to go for Hinduism. Gora found the traditional customs and rituals as means of national unity.

Question 7.
What changes were introduced by the printing press in the sphere of education in Bengal ?
Answer:
During the 18-19 centuries people in India were largely illiterate and would remain so for many centuries. But some educated enlightened Indians and a small number of professional people who lived and worked in towns, however, felt the need of books. In India in the past, like many Western countries, copyists multiplied books by hand.

But with the introduction of printing text books of all sorts, English and vernacular, grammars, elementary books were published that catered to the needs of the people. In fact, printed books became a medium for the dissemination of knowledge. The elementary Bengali text book that deserves mention for the learning of Bengali language is that of Varna Parichay by Iswarchandra Vidyasagar.

Question 8.
Analyse the role of Gangakishore Bhattacharya in the development of printing press in Bengal.
Answer:
Ganga Kishore Bhattacharya was a versatile genius. He was a writer, editor, printer and publisher at the one and the same time. He is credited with publishing the first Bengali newspaper – Bengal Gazettie. Gangakishore was a prolific writer who wrote several books to fulfill the needs of the people.

He wrote A Grammar of English Language in simple Bengali for the benefit of students. Besides he wrote several books in Bengali on business and economics. He also wrote books on medicine and chemistry in Bengali. As an editor Gangakishore attempted to utilize the press for social reform.

Group E:

Answer any one question in fifteen or sixteen sentences : 8×1=8

Question 1.
Briefly describe the role of Ramakrishna in the religious reform movement of nineteenth century Bengal. (8)
Answer:
Ramakrishna Paramhansadeva of the temple of goddess Kali at Dakshineswar (near Kolkata) is a spiritual miracle. He appeared at a time when there was degeneracy of Hindus due to superstition and other socio-religious abuses.

i. Ramakrishna preached that all religions lead to the same goal. He said that in different names people worship the same God. Thus he concluded that all religions are valid and true.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

ii. Ramakrishna found people quarrelling in the name of religion without realizing that He who is called Krishna is also called Siva and bears the name of Jesus and Allah as well. Thus the message of religious harmony or Sarva Dharma Samannay of Ramakrishna is first of all recognition of differences among religions.

iii. Ramakrishna further taught that all that a man can and should do is to try to serve a fellow man in a spirit of humility, for in serving a human being he serves God. It may thus be said that Ramakrishna gave a new dimension to Hindu religion.

Question 2.
What is the historical significance of the Sannyasi-Fakir rebellion? Why did the rebellion fail ? 5+3=8
Answer:
a. Significance : Historical significance of the Sannyasi and Fakir rebellion lay in the fact that they broke out in rebellion as the East India Company’s government imposed restrictions on their movement. Imposition of tax on the rent-free land that the Sannyasi and Fakirs had been enjoying was another issue that created resentment leading to the outbreak of rebellion. That the rebellion centred round the economic grievances is more than proved when the rebels attacked the government revenue-officials and houses of the money-lenders.

b. Failure : In short, the Sannyasi and Fakirs burst out in rebellion because of the oppressive measures of the officials of the East India Company. The rebellion was a failure as the rebels could not get their grievances redressed.

  • Repressive measures of the British forced the rebels to surrender.
  • The rebels could not give fight because of their lack of modern arms and ammunitions. They also lacked in leadership.
  • Internal feud between Sannyasi and the Fakirs was another factor responsible for the failure of the rebels.

Question 3.
What is the importance of Halhed’s A Grammar of the Bengali Language? Analyse the role of Charles Wilkins in the development of printing in Bengali language ? 3+5=8
Answer:
amportance : Halhed was a scholarly person who came to Bengal as a civilian of the East India Company. In India he devoted himself to the study of the Bengali language. But the most important contribution of Halhed was his A Grammar of the Bengali Language published in 1778 AD.

The book was one of the earliest efforts to study the language in a scientific manner. The publication of the book made the beginning of an era in the history of Bengali language because it was connected with the history of printing in Bengali.

b. Charles Wilkins : The art of printing was introduced into the country by Sir Charles Wilkins. This was a revolutionary change. For, without the facility of printing, rapid development in Bengali language and culture was not possible. In course of the development of printing difficulty arose with Bengali font (type of one similar size), Charles Wilkins undertook the task of making Bengali font. The first Bengali press was set up at Hoogly and the work of creating the typeface (font) was done by Panchanan Karmakar uder the supervision of Wilkins.

Group F.

Answer the following in a single sentence (any four) : 1×4=4

Question 1.
In which year was published the ‘Bangadarshan’?
Answer:
‘Bangadarshan’ was published in the year 1872.

Question 2.
In which year was formed the Indigo Commission?
Answer:
The Indigo Commission was appointed in 1860.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 3.
In which year was founded the Hindu College ?
Answer:
The Hindu College was founded in 1817.

Question 4.
Which revolt was initiated at Bhagnadihi ?
Answer:
The Santal Hool or rebellion was primarily organized by a Santal family of the village Bhagnadihi in present Jharkhand.

Question 5.
Who painted the picture of ‘Bharatmata’?
Answer:
The picture of ‘Bharatmata’ was drawn by Abanindranath Tagore.

Question 6.
Who founded the ‘Bose Institute’?
Answer:
Acharya Jagadish Chandra Bose was the founder of the Basu Bigyan Mandir, also known as the ‘Bose Institute’.

Answer the following questions in two or three sentences (any three): 2×6=6

Question 1.
Why is David Hare famous ?
Answer:
David Hare was one of the few Englishmen who devoted his energy to the welfare of the Indians. He was especially interested in the spread of Western education in India. It was largely due to his efforts that the Hindu College (later Presidency College) was opened in 1817.

Question 2.
What is meant by a ‘revolution’?
Answer:
Revolution brings about fundamental change. Drawing a comparison between rebellion and revolution it may be said that a rebellion takes place on local issues which does not aim at any fundamental change. Revolution on the other hand bring about changes that impacts the total system be it political, social or economic.

Question 3.
State two objectives of founding the Indian Association.
Answer:
Of the two objectives of the Indian Association one was the creation of a strong body of public opinion in India. Another objective of the Indian Association was to organize and express Indian public opinion on political questions that confronted the country. The Association was started by Surendranath Banerjee.

West Bengal Board Class 10 History Question Paper 2022

Question 4.
Why is Panchanan Karmakar remembered ?
Answer:
Panchanan Karmakar was the first to invent Bengali typeface for printing. In his effort he had been assisted by Wilkins. Panchanan Karmakar also developed a set of Devnagari script which was the first of its kind in India.

Question 5.
With what objectives was founded the ‘Sriniketan’?
Answer:
Sriniketan not far away from Shantiniketan was established in 1920 with the objective of rural development.
Specifically, its objectives were :

  • To increase knowledge about the rural people.
  • To encourage and help the rural people establishing cottage industry.
  • To encourage rural people to adopt new indigenous technology.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

West Bengal Board Class 10 History Model Question Paper Set 1

Group A.

1. Choose the correct answers to the following: 1×20=20

Question 1.
Of the following which constitutes ‘Social History’?
a. History of the ancient people
b. Accounts of the daily life of the people
c. History of environment
d. History of science
Answer:
b. Accounts of the daily life of the people

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 2.
Of the following which is the earliest text on Indian food habits ?
a. Indian Food: A Historical Companion
b. Indian Food
c. The Charyapada
d. The Indian Food Habits and Cuisine
Answer:
c. The Charyapada

Question 3.
Of the following who was the author of ‘A Handbook of Indian Art’?
a. Ernest Binfield Havell
b. Jamini Roy
c. Nandalal Bose
d. Sarasikumar Saraswati
Answer:
a. Ernest Binfield Havell

Question 4.
Which of the following started publishing features on science?
a. Bijnan Rahasya
b. Banga Darshan
c. Bijnan Sadhana
d. Bangaduta
Answer:
b. Banga Darshan

Question 5.
Of the following who was not associated with the foundation of the Hindu College?
a. David Hare
b. Radhakanta Dev
c. Iswarchandra Vidyasagar
d. Lord Hastings
Answer:
c. Iswarchandra Vidyasagar

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 6.
Who conferred the title of ‘Brahmananda’ to Keshab Chandra Sen?
a. Sivnath Shastri
b. Debendranath Tagore
c. Tarachand Datta
d. Radhakanta Deb
Answer:
b. Debendranath Tagore

Question 7.
Of the following who was the earliest champion of women’s rights?
a. Vidyasagar
b. Maharaja Srischandra
c. Rammohan Roy
d. Motilal Seal
Answer:
c. Rammohan Roy

Question 8.
Of the following who lay the foundation of practical Vedanta?
a. Sri Ramakrishna
b. Bijay Krishna Goswamee
c. Swami Vivekananda
d. Lalan Faqir
Answer:
c. Swami Vivekananda

Question 9.
In which of the following places did the Rangpur Revolt take place 1783?
a. Chotonagpur
b. Rangpur in present Bangladesh
c. Bengal
d. Bhagalpur, in Bihar
Answer:
b. Rangpur in present Bangladesh

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 10.
With whom did the Chuars align themselves to raise the banner of rebellion?
a. Local zamindars
b. Debi Singh
c. Buddhu Bhagat
d. Madara Mahato
Answer:
a. Local zamindars

Question 11.
Of the following who built the Banser Kella Bamboo fortress. in a fight against the British soldiers?
a. Dudu Mian
b. Titu Mir
c. Joa Bhagat
d. Durjan Singh
Answer:
b. Titu Mir

Question 12.
Of the following who was associated with the Indian Association?
a. Surendranath Banerjee
b. Surendranath Banerjee
c. Debendranath Tagore
b. Harish Chandra Mukherjee
Answer:
d. Rammohan Roy

Question 13.
In which of the following background was the novel Gora composed ?
a. Santhal Rebellion
b. Revolt of 1857
c. Indigo Rebellion
d. Partition of Bengal
Answer:
d. Partition of Bengal

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 14.
Of the following find the one that is incompatible :
a. Bartaman Bharat
b. Gora
c. Bharatmata
d. Anandamath
Answer:
c. Bharatmata

Question 15.
U.Ray was famous for which of the following ?
a. Spread of science education
b. Spread of Western education
c. Advanced printing technology
d. Spread of medical education
Answer:
c. Advanced printing technology

Question 16.
Of the following who was one of the founders of the Indian Association for the Cultivation of Science?
a. Jagadish Chandra Bose
b. Mahendralal Sircar
c. Taraknath Palit
b. Mahendralal Sircar
Answer:
d. Satyendranath Bose

Question 17.
Of the following which was ‘in many ways the child of the Non-Cooperation Movement’?
a. Eka Movement
b. Anti-Partition Movement
c. Bardoli Satyagraha
d. Home Rule Movement
Answer:
d. Home Rule Movement

Question 18.
Which of the following Trade Unions was established in 1920 on an all-India basis ?
a. All India Trade Union Congress
b. Girni Kamgar Union
c. Centre of Indian Trade Unions
d. Workers’ and Peasants’ Party
Answer:
a. All India Trade Union Congress

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 19.
Of the following who was associated with the Civil Disobedience Movement?
a. Pritilata Waddedar
b. Bina Das
c. Kalpana Datta
d. Kamaladevi Chattopadhyay
Answer:
d. Kamaladevi Chattopadhyay

Question 20.
Under whose leadership did the Chittagong armoury raid take place ?
a. Badal Gupta
b. Bina Das
c. Surya Sen
d. Bhagat Singh
Answer:
c. Surya Sen

Group B.

2. Answer the following Questions

(Attempt one question from each sub-group: In all 16 questions 1×16=16

Answer each of the following questions in one sentence :

Question 1.
Who edited the journal Antahpur?
Answer:
Srimati Hemantakumari Choudhury was the editor of the journal Antahpur

Question 2.
Who was associated with the Chhatri Sangha, a female students’ organization of Calcutta?
Answer:
Kalpana Dutta was associated with the organization called Chhatri Sangha.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 3.
What was the name of the autobiography of Bipin Chandra Pal ?
Answer:
Sattar Batsar (Seventy Years) was the name of the autobiography of Bipin Chandra Pal.

Question 4.
Who organized the Dipali Sangha in Dhaka for the spread of women education?
Answer:
Dipali Sangha was organized by Leela Roy in Dhaka (capital of Bangladesh)

Identify which of the following is ‘True’ or ‘False’ :

1. Vivekananda founded the Ramakrishna Mission.
Answer: True

2. Anandamath was written by Rabindranath Tagore
Answer: False

3. Birsa Munda was the leader of the Santhal Rebellion (1855)
Answer: False

4. Matangini Hazra was the leader of the Non-Cooperation Movement
Answer: False

Match column ‘A’ with column ‘B’

A B
1. Rammohan Roy a. Banser Kella
2. Radhakanta Deb b. Bardoli Movement
3. Vallabhbhai Patel c. Hindu College
4. Titumir d. Brahmo Samaj

Answer:
1 – (d), 2 – (c), 3 – (b), 4 – (a)

Identify the following places in the given map of India :

1. The region of Santhal Rebellion.
2. Areas of the Indigo Revolt of Bengal.
3. Centre of the Peasants’ Revolt in Pabna (Bangladesh).
4. Centre of the Eka Movement.
Answer:
See the map attached
Or
(Only for blind students)

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

1. One of the leaders of the Brahmo Movement was _________
Answer: Rammohan Roy

2. The play Neel Darpan was composed by _________
Answer: Dinabandhu Mitra

3. The Nababidhan was formed by _________
Answer: Keshab Chandra Sen

4. One of the centres of the Indigo Rebellion was _________
Answer: Barasat

Select the correct interpretation of the following statements :

1. Statement: Jibansmriti is an autobiography written by Rabindranath.

Interpretation 1: It was the story of his life
Interpretation 2: It was a collection of ‘memory pictures’
Interpretation 3: It was a narrative of the contemporary Bengali society
Answer:
Interpretation 2: It was a collection of ‘memory pictures’

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

2. Statement: Bangadarshan was published under the editorship of Bankin Chandra Chatterjee.

Interpretation 1: This was a news journal meant for the elites of the society.
Interpretation 2: This was the first literary journal of its kind.
Interpretation 3: This published articles on economic issues
Answer:
Interpretation 2: This was the first literary journal of its kind.

3. The Calcutta Medical College was founded in 1835.

Interpretation 1: This ushered in a new era in medical education.
Interpretation 2: This was meant for treatment of the poor people.
Interpretation 3: This was a College established with official patronage.
Answer:
Interpretation 1: This ushered in a new era in medical education.

4. The Quit India Movement was launched in 1942.

Interpretation 1: Gandhiji personally led the volunteers.
Interpretation 2: The peasantry participated in the movement in a big way.
Interpretation 3: Working class participated in it in a big way.
Answer:
Interpretation 3: Working class participated in it in a big way.

Group C.

Answer the following questions in 2 or 3 sentences (any 11)

Question 1.
Do you think that autobiography can be used as a source of history ?
Answer:
Autobiography tells the story of life of the person writing the autobiography. This is an important source of information of the contemporary period. Hence autobiography may be treated as an important source of the construction of history.

Question 2.
Why was the literary journal Bangadarshan importantant ?
Answer:
Bangadarshan was a literary journal in which contributors used to write articles on different topics. The articles clearly show that the common people of the country were the object of the journal. The articles published included subjects like history, politics, philosophy and so on.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 3.
Who came to be called ‘Young Bengal’?
Answer:
Derozio as the teacher of the Hindu College moulded the minds of a number of brilliant students. Derozio taught his students about the evil effects of idolatry and superstition. Such students together came to be known in the contemporary period as ‘Young Bengal’

Question 4.
What programme of welfare measure was introduced by Keshab Chandra Sen after he joined the Brahmo Samaj ?
Answer:
Keshab Chandra’s great achievement was to introduce welfare measures. One such measure was to help the people in distress. Also he organized a volunteer party called Sangat Sabha for famine relief.

Question 5.
How did the Forest Acts cause hardship to the tribal people?
Answer:
The Forest Acts introduced by the British Government caused immense hardship to the tribal people. The tribal women were unable to cook food using fuel-wood which was banned. Moreover, with a ban on shifting cultivation the tribal people were deprived of their basic right of cultivation.

Question 6.
What was the importance of the Rangpur Revolt ?
Answer:
Though the Rangpur Revolt was unsuccessful it clearly brought to the fore the weakness of the prevalent system of farming out of revenue. Besides, the revolt paved the way for the formulation of revenue on a permanent basis.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 7.
What was the characteristic feature of the risings prior to the Revolt of 1857 ?
Answer:
The characteristic feature of the pre-1857 revolts was that they were essentially local in character. Besides, the British armed forces also found these revolts easy to suppress. The revolts could not seriously disturb the British colonial rulers.

Question 8.
What did Gaganendranath Tagore express in his cartoon ‘University Machine’?
Answer:
One of the famous cartoons of Gaganendranath was the ‘University Machine’. Through satire Gaganendranath has ridiculed the English education. Through picture he made out the point that after the courses are done, the students come out flattened and crippled.

Question 9.
Why did the British Government close Hicky’s newspaper?
Answer:
James Augustus Hicky set up his printing press in 1780 and in the same year brought out the first newspaper of India. In 1782 the then Company’s government closed the press. The action was due to the fact that Hicky exposed many scandals of the Europeans at that time in his paper.

Question 10.
What ideas Rabindranath had on education?
Answer:
Rabindranath himself had once said that the fundamental purpose of education was not merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge. Rather to him the purpose of education was to establish bond of love and friendship between man and man.

Question 11.
Why was Titumir important?
Answer:
Titumir is important because it was he along with his followers offered armed resistance to the oppressive zamindar of Pura. As Titumir’s rebellion assumed an anti government character military was deployed to suppress the rebels. Titumir fought the military from a hurriedly built fortress with bamboos and mud.

Question 12.
Who were Passi Madari and Sahreb ?
Answer:
The insurgent peasants of Hardoi, Sitapur,etc. were active under the name Ekta (or Eka). Passi Madari and Sahreb were the two leaders of the Eka movement.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 13.
What was the ‘Rashid Ali Day’?
Answer:
The student community of Bengal staged demonstrations against the government decision of public trial of the INA officers. Rashid Ali was a Captain of the INA who was imprisoned on the charge of sedition. 11 February 1946 was observed as the ‘Rashid Ali Day’ by the students demanding the release of Rashid Ali.

Question 14.
What picture of the refugee problem is revealed in memoirs?
Answer:
Plight of the refugees both from East and West Pakistan to India may be realized from the memoirs of those who struggled for reconstructing their life in an alien land. Recollecting his memories Himangsu Mazumder stated at length how the refugees suffered and struggled making a marshy land liveable.

Question 15.
Why was Uttaloni Sabha founded?
Answer:
Under the leadership of Guruchand Thakur the Mathua movement progressed a lot. He was responsible for the spread of education amongst the Namasudras. Besides, he organized Uttaloni Sabha or uplift meeting for the social uplift of the Namasudras.

Group D.

4. Answer the following questions in 7/8 sentences :

(Attempt one question from each sub-group: in all 6 questions)

Question 1.
Write about the contributions of Raja Rammohan Roy to the Brahmo Movement.
Answer:
It was Rammohan Roy who first analyzed Indian religions and social system to show how idolatry and caste system had created division amongst the Indians. As a reform measure he founded Atmiya Sabha in 1815 which later on was renamed Brahmo Samaj (1828). The Sabha was founded with the purpose of promoting among different religious groups a faith in the unity of the divine and of man.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

He attacked the caste system and protested vehemently against the inhuman practice of sati. It was Rammohan’s movement that influenced William Bentinck, the then Governor-General of India to declare the practice of sati illegal. By Regulation XVII of 1829 sati was declared a punishable offence. As a part of the Brahmo Movement it was felt that no real improvement of society was possible without the progress of the womenfolk.

Question 2.
How did Iswarchandra Vidyasagar help the spread of women education ?
Answer:
Iswarchandra Vidyasagar firmly believed that the regeneration of India was possible only through education. Particularly, he emphasized on women education. Having spent his early life in village Iswarchandra could realize the sorrowful condition of the womenfolk. He rightly believed that the emancipation of women was not possible as long as they remained ignorant.

He, therefore, took upon himself the task of promoting the cause of female education. Noticing the British Government’s indifference towards female education Iswarchandra himself started a few model schools for girls. He also collaborated with John Elliot Drinkwater Bethune in establishing the Hindu Female School (present Bethune School and College of Kolkata) in 1849.

Question 3.
What was the importance of the Queen’s Proclamation?
Answer:
Queen Victoria by a Proclamation announced on 1 November 1858 directly assumed the responsibility of the Indian administration in her own hands. Importance of the Proclamation lies in a number of changes that followed it.

  • It was in accordance with the Queen’s Proclamation that the honourific title of Viceroy was added to the designation of ‘Governor-General of India’.
  • Lord Canning, so far known as the Governor-General of India became the first Viceroy of India.
  • In her Proclamation Queen Victoria also announced certain changes in the governmental policy henceforth to be pursued by the British Government in India.
  • She made it clear that the British Government had no desire for further territorial expansion in India.
  • The Queen also categorically stated that the British Government in India would in no way interfere with the established customs or religion of the Indian people.

Question 4.
What were the objectives of the Hindu Mela?
Answer:
In 1867 the Hindu Mela was started. Debendranath Tagore was its inspirer. The objectives of the Hindu Mela were :

  • To foster the spirit of self-help, which was considered essential for the progress and welfare of the nation.
  • Manohohon Bose, the great orator of the time, emphasized that national progress, national unity and practice of self-sufficiency must be the sacred goal of the Mela.
  • Another objective of the Mela was to help building up of Indian economy.
  • Propagation of the motto self-dependency throughout the country was another major objective of the Hindu Mela.

Question 5.
How did Upendrakishor Roy Chowdhury contribute to the development of printing press in Bengal ?
Answer:
Upendrakishor spearheaded the cultural rejuvenation of Bengal. He pioneered the art of engraving in the country. Also he was the first to attempt colour printing.

  • Upendrakishor was the man who first introduced the art of modern block-making no only in India but in the whole region of South Asia.
  • He learnt the process of block making in stages. While reproducing some illustrations using woodcut line blocks in his book Chheleder Ramayana Upendrakishor found that these were very poor. This encouraged him to learn modern technology in block-making.
  • In his endeavour to learn the modern technique Upendrakishor imported books, chemicals and other equipments necessary in block-making from Britain.
  • After attaining mastery over the technique Upendrakishor successfully introduced modern block-making, including half-tone and colour blocks.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 6.
Write about Rabindranath’s ideas on education.
Answer:
Elaborating his own ideas about the aims of education Rabindranath said that the fundamental purpose of education was not “….merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge…”.

  • Rather Rabindranath believed that the purpose also was to establish bond of love and friendship between man and man.
  • Thus it may be said that Rabindranath’s approach to education was humanistic. He believed in an inner harmony amongst man, nature and god.
  • In Rabindranath’s idea of education teachers had to be imaginative. The teachers should understand the child, and help the child to develop curiosity in them.
  • Tagore further felt that the creative learning could be encouraged only within natural environment. Living in harmony with nature, children would be able to cultivate their natural creativity.

Question 7.
How did the women revolutionaries participate in the national movement ?
Answer:
The call of Bankim Chandra to save the Motherland from the clutches of the fact, from the emotional hymn Bandemataram touched the womenfolk of the country. In of the nation Partition of Bengal down to the Quit India Movement a remarkable feature is that in the movement was the participation of women. What is all the more important –

  • One revolutionary struggle participation of women presented a different picture. the important feature of the women participation was that they got involved in
  • The armed struggle on their own initiative. of women
  • Another important aspect of the participation of women in the revolutionary movement was that a number of association emerged which initiated the members to revolutionary ideal.

Question 8.
What was the main point of difference between Gandhiji and Ambedkar regarding the Dalits ?
Answer:
There is little doubt that both Gandhiji and Ambedkar were very much aware of the problem of untouchability or the dalits. Yet there was sharp difference between the two regarding the dalit issue.

  • That there was little in common in the perception between the two came to the forefront in the early 30 of the nineteenth century.
  • Gandhiji refused to view the dalits as a minority who should be given political safeguards. Rather he considered it essentially a social problem, and that was to be tackled by the Hindu community itself.
  • Contrarily, Ambedkar describing the dalits as ‘slaves’ advocated for communal representation of the dalits on the ground that ‘untouchability constitutes a definite set of interests which the untouchables alone can speak for.’
  • The real break between the two surfaced during the events of the Round Table Conference of 1932.
  • In the two Round Table Conferences Ambedkar ended up supporting separate electorate for the untouchables (dalits). But this proved to be too much for Gandhiji. For him the untouchables were a part of Hinduism, and a separate electorate for them would create a division in Hinduism. In his own words ‘it

Group E.

5. Answer any one question in 15/16 sentences :

Question 1.
What led to the peasants’ revolt in Pabna?
Answer:
Peasants’ Revolt in Pabna (presently in Bangladesh) is an ideal example of how the question of rent (khazna) created bitter relationship between the zamindars and the ryots.

a. The Tenancy Act of 1859 was put into force to safeguard the interests of rich peasants and the landed peasantry (jotedar).

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

b. It was expected that the two classes of people would act as precursor to the development of agriculture. In reality, however, this did not happen.

c. The zamindars did never follow the provisions of the Act. While the Tenancy Act did not allow occupancy right to the peasants, allowed the zamindars to enhance rent at their sweet-will.

d. Official records show that enhancement of rent proceeded after 1859. The peasants were forced to pay increased rent failing which they we evicted.

e. In such a condition the discontent of the peasants found expression in locally organizing resistance to the zamindars. The resistance finally took the shape of a revolt in 1870 when an agrarian league was formed at Esafshahi in the Pabna district of present Bangladesh.

f. Thus all evidences show that the revolt was due to enhancement of rent by the zamindars.

  • The characteristic feature of the revolt was that the Muslim peasants of Pubna fought hand in hand with the Hindus.
  • The revolt took the form of a rent-strike as the peasants refused to pay rent to the zamindars.
  • Leaders of the movement came from the rich peasants, jotedar, village headmen and others. They moved from village to village organizing the league. Khoodi Mollah, a Muslim jotedar, also organized the peasants against the zamindar.

e. As the Act of 1859 had failed to ensure security of the ryots the Bengal Tenanacy Act was passed in 1885. The Act sought to protect the interests of the ryots.

Question 2.
What was the attitude of the educated Bengali society towards the Revolt of 1857?
Answer:
The Bengali intelligentsia was apathetic to the Revolt of 1857. This is such a ticklish problem that none has been able to offer any satisfactory explanation.

1. One thing that may be relevant to note that the Bengali intellectuals, in the mid eighteenth century, were very much conscious of their own interest. As such it will not be fare to say that they merely echoed the sentiments of the British rulers in taking a negative attitude towards the rebels of 1857. In any case their hostile attitude towards the Revolt of 1857 needs an explanation.

2. In Bengal Barrackpore, near Calcutta was the centre of the initial spark of the Revolt of 1857. The revolt broke out over the religious question that there was a conspiracy to destroy religions of the sepoys (over the Enfield Rifle issue). This was in tune with the cry of the orthodox Hindus of the city of Calcutta who had long suspected that the British were bent on destroying their religion and caste and converting them into Christianity. The intellectuals of Bengal, who were against orthodoxy and fanaticism, considered the rebel sepoys as the allies of social reaction. Under the circumstances the Bengali intelligentsia had no option but oppose the rebellion.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

3. There were also socio-economic reasons for which the Bengali intelligentsia opposed the Revolt of 1857. Their economic status raised because of the trade and commerce, and the intellectual position was due to their English education. In the success of the Revolt of 1857 they apprehended the return of old social order with all the reactionary principles and ideals. Hence the Bengali intelligentsia did not sympathize with the rebels of 1857.

4. It has been pointed out by Sri Benoy Ghose that the varepsilon Jwing political consciousness of the English educated Bengali middle class also shaped their hostility towards the Revolt of 1857. The educated Bengali middle class saw no hope in the Revolt of 1857. Thus they condemned the rebels of 1857.

Question 3.
What was the role of the peasantry in the Civil Disobedience Movement? Write in short about the Workers’ and Peasants’ Party. 5+3=8
Answer:
A. Peasantry and the Civil Disobedience: Indication for a new mass movement was clear from the demand for Complete Independence raised at the Lahore Session of the Congress. With the violation of the Salt Law on 6 April 1930 at Dandee (in Gujarat) began the Civil Disobedience Movement under the leadership of Gandhiji. People irrespective of their class, creed, sex and religion joined the movement. Peasants were also not lagging behind.

i. Though Gandhiji was unhappy over the peasants’ plight and protested against the zamindars’ oppressions on them, the Congress as an organization, till 1929 at least, was not tactically prepared to take the side of the peasants and thereby come into open conflict with the zamindars. However, the Indian peasantry during the 1930s really built up organization relying upon own strength.

ii. The Great Depression of 1929 adversely affected the Indian peasantry. Increase in the revenue demand also pressed them very hard. Bardoli Satyagraha created a new enthusiasm amongst the peasantry. All this gave a new impetus to the Indian peasants.

iii. Economically ruined peasants of Bihar were organized into Bihar Provincial Kisan Sabha (BPKS) under the initiative of Sahajanand Saraswati in 1929.

iv. In course of time Kisan Sabhas were established in other parts of the country as well. For instance, in Bengal such initiative was taken by Muzaffar Ahmed and Bankim Mukherjee both of them were believers in Communist ideology.

v. The Civil Disobedience Movement by Congress, under the leadership of Gandhiji, served as an encouragement to peasants’ movement. During the Civil Disobedience years the peasants of U.P. (United Province at that time, later on Uttar Pradesh) began a new type of movement. It was a ‘no-revenue and no-rent’ campaign. Under the initiative of Jawaharlal Nehru the U.P. Congress Committee lent its full support to the no-rent campaign of the peasants.

vi. The second phase of the Civil Disobedience Movement lasted in U.P. until mid1932. This time the people of the countryside were drawn into the Congress agitation. According to one estimate more than 10,000 Congress volunteers and agitators were convicted in U.P. alone.

B. Workers’ and Peasants’ Party: The first Left-wing peasant organization in India was not conceived as an exclusively peasant body, it was bracketed with ‘workers’. Thus the Workers’ and Peasants’ Party (WPP) came into existence by early 1927, under the leadership of the people like S.A. Dange, Muzaffar Ahmed, P.C. Joshi and others. Initially it functioned as a left-wing within the Congress. It rapidly gained strength within the Congress in the provincial and national levels. It was, however, not before 1929 that the WPP emerged as a genuine peasant organization.

Group F.

6. Answer the questions in a complete sentence :

Question 1.
Who was the Governor-General of India when the practice of sati was abolished?
Answer:
It was under the Governor-Generalship of Lord William Bentinck that the practice of sati was declared a punishable offence.

Question 2.
Name one of the women participants in the Swadeshi Movement in Bengal.
Answer:
Ashalata Sen, a little girl of 11 years participated in the Swadeshi Movement in Bengal.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 3.
Who was the founder of the Bose Institute?
Answer:
Acharya Jagadish Chandra Bose was the founder of the Bose Institute.

Question 4.
By what name was Surya Sen popular?
Answer:
Surya Sen was popular by the name ‘masterda’.

Question 5.
Who was the chairperson of the States Reorganization Commission ?
Answer:
Fazl Ali was the chairperson of the States Reorganization Committee.

7. Answer the following questions in 2/3 sentences :

Question 1.
What do understand by the term ‘Social History’?
Answer:
‘Social History’ or ‘New Social History’ is a broad branch of history that studies the experience of common people. This branch emerged through the writings of such British historians as Edward Thomson, Eric Hobsbawm, etc.

Question 2.
What was said about education in the Charter Act 1813?
Answer:
The Charter Act of 1813 was a landmark in the history of education in India. The Act directed the East India Company’s government to spend yearly one lakh of rupees for the spread of education in India.

Question 3.
Why was Anti-Circular Society formed ?
Answer:
As a punitive measure against the students who would join political agitation the British Government issued the Carlyle Circular (1905). Immediately Sachindra Prasad Basu organized the Anti-Circular Society in order to encourage the students to participate in the political movement.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 1

Question 4.
Why is Pritilata Waddedar remembered ?
Answer:
Pritilata Waddedar is remembered because she made a daring attack upon the Europeans in a club at Chittagong. She died a martyr’s death consuming poison when she was about to be apprehended by the British police.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Well structured WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century can serve as a valuable review tool before exams.

Post Colonial India: Second Half of the 20th Century Class 10 WBBSE MCQ Questions

Multiple Choice Questions (Tick off the correct ones)

Question 1.
Of the following the British Premiers who announced that the British Government had no intention to hand over paramountcy to either India or Pakistan was :
a. Winston Churchill
b. Clement Atlee
c. Lord Mountbatten
d. Radcliffe
Answer:
b. Clement Atlee

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 2.
Of the following who successfully completed the accession of the Princely States with the Indian Union?
a. Jawaharlal Nehru
b. Govind Ballav Pant
c. Vallabhbhai Patel
d. J.N. Chaudhuri
Answer:
c. Vallabhbhai Patel

Question 3.
Of the following who was the last Nawab of the Princely State of Junagadh ?
a. Mohammad Mohabat Khanji Il
b. Mohammad Hamid Khanji I
c. Mohammad Bahadur Khanji II
d. Mohammad Muhabat Khanji III
Answer:
d. Mohammad Muhabat Khanji III

Question 4.
What was the total number of the Princely States in India at the time of India’s Independence?
a. 550
b. 560
c. 565
d. 570
Answer:
c. 565

Question 5.
Of the following which was the largest Princely States of India before Independence?
a. Jammu-Kashmir
b. Junagadh
c. Coochbehar
d. Hyderabad
Answer:
d. Hyderabad

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 6.
Of the following Princely States the one acceded to the Indian Union in accordance with the express desire of its people was :
a. Hyderabad
b. Jamme-Kashmir
c. Jnagadh
d. Baroda
Answer:
c. Junagadh

Question 7.
Of the following who was the Maharaja of Kashmir at the time of its accession to the Indian Union?
a. Gulab Singh
b. Hari Singh
c Ranbir Singh
d. Pratap Singh
Answer:
b. Hari Singh

Question 8.
Into how many categories did the government authorities of West Bengal divide the refugees from East Pakistan ?
a. Two categories
b. Three categories
c. Four categories
d. Five categories
Answer:
b. Three categories

Question 9.
Which of the following became the first linguistic state of India ?
a. Hyderabad
b. West Bengal
c. Andhra Pradesh
d. Mysore
Answer:
c. Andhra Pradesh

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 10.
Who was the leader of the movement for the separation of Andhra from Madras Presidency?
a. Sitaram Raju
b. Patti Sriramalu
c. Veersalingam Pantulu
d. None of the above
Answer:
b Patti Sriramalu

Question 11.
Of the following the journalist who has given a graphic description of the movement of refugees from Pakistan in an article was :
a. Barun Sengupta
b. Sunanda Datta Roy
c. Kuldip Nayar
d. None of the above
Answer:
c. Kuldip Nayar

Question 12.
Which of the following refugee organizations for the first time began agitation politics?
a. Refugee Rehabilitation Committee
b. All Bengal Refugee Council for Action
c. Refugee Central Rehabilitation Council
d. Refugee Eviction Resistance Committee
Answer:
b. All Bengal Refugee Council for Action

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 13.
Which of the following organizations was formed in the wake of the movement against the Eviction Bill?
a. Refugee Rehabilitation Committee
b. All Bengal Refugee Council for Action
c. United Central Refugee Council
d. Refugee Eviction Resistance Committee
Answer:
c. United Central Refugee Council

Question 14.
Of the following who was the Chairman of the States Reorganization Committee?
a. Fazl Ali
b. Fazlul Haq
c. Kiran Sankar Roy
d. Bidhan Chandra Roy
Answer:
a Fazl Ali

Tick off True or False

1. The British Government had the intention to handover paramountcy either to India or Pakistan.
Answer: False

2. The Princes of the native states got encouragement from the open statement made by Muhammad Ali Jinnah to secede from Indian Union.
Answer: True

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

3. Vallabhbhai Patel completed the accession of the Princely States to India following a policy of ‘carrot and stick’.
Answer: True

4. As a protest against Junagadh Nawab’s declaration of the accession of the state to Pakistan the people launched a vigorous movement.
Answer: True

5. In 1947 the Pathan tribesmen led officially by Pakistan army invaded Kashmir and proceeded towards Srinagar, the capital.
Answer: False

6. Hyderabad was the largest of the Princely States, and was surrounded on all sides by the Indian territories.
Answer : True

7. As regards the accession of Hyderabad the Nizam fell under the influence of a fanatical group called Razakars who were opposed to India.
Answer: True

8. In the partition of Punjab and Bengal there was the exchange of population.
Answer: False

9. The refugees from East Pakistan formed the All Bengal Refugee Council for Action and thus began agitation politics for the first time.
Answer: True

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

10. The difference between the migration in Punjab and that in Bengal is while the former was a one-time affair the latter continued in waves for several years.
Answer: True

11. After the accession of the princely states to India the question of their integration did not appear to be a difficult task.
Answer: False

12. The movement in Andhra in favour of its separation from Madras Presidency was led by Patti Sriramalu.
Answer: True

13. Bowing to the demand of the Nagas, Nagaland was curved out of Assam in 1963.
Answer: True

14. The twenty-two languages mentioned in the Eighth Schedule of the Indian Constitution are the official languages of India.
Answer: True

Fill in the gaps by choosing the correct words

1. The Princely States were all _______ occupying 4 % of the total territorial area of the Indian subcontinent.
Answer:
Independent

2. There were as many as _______ Princely States in India prior to their accession in the Indian Union.
Answer:  565

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

3. The open statement made by _______ that the Princely States would be sovereign States on the termination of paramountcy, encouraged the Princes to retain their independence.
Answer:
Muhammad AH Jinnah

4. with great skill and diplomacy successfully completed the accession of the Princely States with the Indian Union.
Answer:
Vallabhbhai Patel

5. ____ the ruling Nawab of Junagadh, despite the wishes of the people declared the accession of the State to Pakistan.
Answer:
Mohammad Muhabat Khanji III

6. Kashmir, a Muslim-dominated State had ____ a Hindu as its ruler.
Answer:
Hari Singh

7. Proposal for the reorganization of states on the basis of was generally accepted.
Answer:
Uniformity

8. ____ was the first state of India that had been reorganized linguistically.
Answer:
Andhra

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

9. One of the members of the States Reorganization Commission (SRC) was –
Answer:
K.M. Panikkar

Statement and Assertion

Question 1.
Statement : The Princes who wanted to retain their independence were encouraged by the open statement of Muhammad Ali Jinnah
Assertion :
(a) The statement of Jinnah complicated the situation as several Princes claimed to remain independent as soon as the British rule came to an end.
(b) The Princely States of Coochbehar, Bhopal, etc. responded to the call of Vallabhbhai Patel and acceded to the Indian Union.
(c) Nawab of Junagadh declared the accession of the state to Pakistan.
(d) Hyderabad was annexed to India by the ‘police action’ of J.N. Chaudhuri
Answer:
(a) The statement of Jinnah complicated the situation as several Princes claimed to remain independent as soon as the British rule came to an end.

Question 2.
Statement : The ruling Nawab of Junagadh, going against the wishes of the people, declared the accession of the state to Pakistan.
Assertion :
(a) As a protest against the Nawab’s decision the people of Junagadh launched a movement.
(b) Muhammad Muhabat Khanji III decision was against the wishes of the people of Junagadh.
(c) Unable to resist the people’s upsurge the Nawab fled to Pakistan.
(d) In November 1947 the Government of India took over the administration of Junagadh at the express desire of the people.
Answer :
(d) In November 1947 the Government of India took over the administration of Junagadh at the express desire of the people.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 3.
Statement : Hari Singh, the Maharaja of Kashmir, appealed to India for military assistance. India agreed to such assistance after the Maharaja had acceded Kashmir to India.
Assertion :
(a) Maharaja Hari Singh appealed to India for military assistance as the Pathan army backed by Pakistan army invaded Kashmir.
(b) Monarchy in Kashmir came to an end with the voluntary resignation of Hari Singh.
(c) A popular government headed by Sheikh Abdullah replaced the monarchy in Kashmir.
(d) Pakistan could not reconcile itself to the accession of Kashmir to the Indian Union.
Answer :
(a) Maharaja Hari Singh appealed to India for military assistance as the Pathan army backed by Pakistan army invaded Kashmir.

Question 4.
Statement : The ruling Nizam of Hyderabad refused to join either India or Pakistan and desired to remain as an independent ruler.
Assertion :
(a) The prevailing internal chaos and confusion in Hyderababd was a cause of concern to the Government of India.
(b) Nizam fell under the influence of a fanatical group called Razakar.
(c) An independent Hyderabad kingdom was, as it were, a dagger pointed to the heart of India, and thus its inclusion in the Indian Union was inevitable.
(d) The Razakars even carried on depredations on the boarders of Indian provinces.
Answer :
(c) An independent Hyderabad kingdom was, as it were, a dagger pointed to the heart of India, and thus its inclusion in the Indian Union was inevitable.

Question 5.
Statemant : In the partition of Punjab there was exchange of population, but in the case of the partition of Bengal the situation was completely different.
Assertion :
(a) The exchange of population in Punjab, however, was not at all peaceful.
(b) Partition, both of Punjab and Bengal, resulted in killing of several thousands of people.
(c) The discriminatory nature of the Government of India’s policy of refugee rehabilitation gave rise to controversies.
(d) The transfer of population in Punjab was a onetime affair, but in case of Bengal there had been influx of refugees from East Pakistan was a continuing process.
Answer :
(d) The transfer of population in Punjab was a onetime affair, but in case of Bengal the influx of refugees from East Pakistan was a continuing process.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 6.
Statement : Proposal for the reorganization of states on the basis of uniformity was generally accepted, yet the opinion in favour of linguistic reorganization received the greatest support.
Assertion :
(a) Agitation for the reorganization of boundaries of the states on linguistic basis became rampant.
(b) Andhra was the first state of India that was reorganized linguistically.
(c) States Reorganization Commission was appointed in 1953
(d) On the basis of the recommendations of the States Reorganization Commission the States Reorganization Act was passed in 1956.
Answer :
(b) Andhra was the first state of India that was reorganized linguistically.

Match List I with List II

Question 1.
Match the following:

List I List II
(a) The issue of accession complicated (i) Muhammad Muhabat Khanji III
(b) The British Prime Minister (ii) Muhammad Ali Jinnah
(c) Accession of Princely States (iii) Clement Atlee
(d) The last Nawab of Junagadh (iv) Vallabhbhai Patel

Answer:
(a) – (ii), (b) – (iii), (c) – (iv), (d) – (iii)

Question 2.
Match the following:

List I List II
(a) By 15 August 1947 Kolhapur (i) Hyderabad
(b) Junagadh merged with (ii) Hari Singh
(c) Princely State of Kashmir (iii) Bombay
(d) Razakars (iv) Saurashtra

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (iii), (d) – (i)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Exchange of population (i) Vallabhbhai Patel
(b) Eye-witness account of refugee (ii) Eviction Bill
(c) United Central Refugee Council (iii) Punjab
(d) Integration of states (iv) Kuldip Nayar

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 8 Post Colonial India: Second Half of the 20th Century

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) The first linguistic state of India (i) Fazl Ali
(b) States Reorganization Act (ii) Andhra
(c) Chairman of States Reorganization Commission (iii) 22
(d) Official languages (iv) States Reorganization Commission

Answer:
(a) – (ii), (b) – (iv), (c) – (i), (d) – (iii)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Well structured WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India can serve as a valuable review tool before exams.

Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India Class 10 WBBSE MCQ Questions

Multiple Choice Questions (Tick off the correct ones)

Question 1.
In which of the following novels appears the emotional hymn. Bande Mataram?
a. Rajsingha
b. Durgeshnandini
c. Anandamath
d. Kapalakundala
Answer:
c. Anandamath

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 2.
Of the following who spread the gospel of nationalism in Punjab?
a. Sarojini Naidu
b. Saraladebi Choudhurani
c. Basanti Devi
d. Ashalata Sen
Answer:
b. Saraladebi Choudhurani

Question 3.
Of the following who edited the journal Antahpur between 1901 and 1904 ?
a. Saraladebi Choudhurani
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Ashalata Sen
Answer:
c. Hemantakumari Choudhury

Question 4.
Foundation of which of the following was laid in Calcutta on the day of the Partition of Bengal ?
a. Federation Hall
b. Mahajati Sadan
c. Town Hall
d. None of the above
Answer:
a. Federation Hall

Question 5.
Of the following who became the first lady President of the Indian National Congress?
a. Saraladebi Choudhurani
b. Neli Sengupta
c. Hemantakumari Choudhury
d. Annie Besant
Answer:
d Annie Besant

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 6.
One of the women who led the Bengali women in the Non Cooperation Movement was :
a. Neli Sengupta
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Ashalata Sen
Answer:
b. Basanti Debi

Question 7.
Of the following who was the first Indian women to become the President of the Indian National Congress?
a. Urmila Debi
b. Basanti Debi
c. Sarojini Naidu
d. Padmaja Naidu
Answer:
c. Sarojini Naidu

Question 8.
Of the following one of the women leaders who promoted women’s welfare and training in some useful crafts during the Civil Disobedience Movement was :
a. Nabashashi Sen
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury d Ashalata Sen
Answer:
c. Hemantakumari Choudhury

Question 9.
Of the following who gave the lead to capture the court and police station of Tamluk ?
a. Nabashashi Sen
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Matangini Hazra
Answer:
d Matangini Hazra

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 10.
Of the following who set up a radio transmitter, known as the Voice of Freedom during the Quit India Movement?
a. Swarup Rani Nehru
b. Sarojini Naidu
c. Usha Mehta
d None of the above
Answer:
c. Usha Mehta

Question 11.
Of the following who organized the Dipali Sangha during the Non Co-operation Movement ?
a. Nabashashi Sen
b. Pritilata Waddedar
c. Leela Roy
d. Ashalata Sen
Answer:
c. Leela Roy

Question 12.
Which of the following aimed at inculcating self-reliance among women and guide them to sort out their own problem?
a. Dipali Sangha
b. Suhrid Samiti
c. Bamabodhini
d. Anushilan Samiti
Answer:
a. Dipali Sangha

Question 13.
Of the following who led seven boy-revolutionaries to make a daring attack upon the Europeans at Assam-Bengal Railway European Club at Chittagong?
a. Matangini Hazra
b. Pritilata Waddedar
c. Bina Das
d. Ashalata Sen
Answer:
b. Pritilata Waddedar

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 14.
Of the following who became associated with the Chhatri Sangha, a female students’ association, from her very youth days?
a. Bina Das
b. Pritilata Waddedar
c. Kalpana Datta
d Matangini Hazra
Answer:
c. Kalpana Datta

Question 15.
Of the following who was the leader of the Chittagong Armoury raid?
a. Pritilata Waddedar
b. Surya Sen
c. Loknath Bal
d Ashalata Sen
Answer:
b. Surya Sen

Question 16.
Of the following who was the commander of the women regiment of the Azad Hind Fauj ?
a. Lakshmi Sehgal
b. Pritilata Waddedar
c. Kalpana Das
d. Shanti of Comilla
Answer:
a. Lakshmi Sehgal

Question 17.
Of the following who became the first student martyr durin? the Non Co-operation Movement when he was arresied ‘ by the British police?
a. Birendranath Sasmal
b. Gunadhar Hazra
c. Surya Sen
d. Matangini Hazra
Answer:
b Gunadhar Hazra

Question 18.
Of the following who organized the Anti-Circular Society ?
a. Surendranath Banerjee
c. Sachindra Prasad Basu
b Sachindra Prasad Mukherjee
d. Dinabandhu Mitra
Answer:
c. Sachindra Prasad Basu

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 19.
In Calcutta who was instrumental in organizing women students for participation in the Civil Disobedience Movement?
a. Nabashashi Sen
b. Basanti Debi
c. Hemantakumari Choudhury
d. Bina Das
Answer:
d. Bina Das

Question 20.
To which of the following revolutionary a organization belonged Benoy-Badal-Dinesh?
a. Suhrid Samiti
b. Anushilan Samiti
c. Bengal Volunteers
d. Brati Samiti
Answer:
c. Bengal Volunteers

Question 21.
Of the following who was a great social reformer of Maharashtra?
a. Jyotiba Phule
b. Rammohan Roy
c. Saraladebi Choudhurani
d. Ashalata Sen
Answer:
a. Jyotiba Phule

Question 22.
Of the following who organized the Mahad Satyagraha?
a. Jyotiba Phule
b. Bhim Rao Ambedkar
c. Veersalingam Pantulu
d. Keshab Chandra Sen
Answer:
b. Bhim Rao Ambedkar

Question 23.
Of the following what inspired the Namasudras to hold their heads high?
a. Buddhism
b. Jainism
c. Bhakti Movement
d. Sufism
Answer:
c. Bhakti Movement

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 24.
Of the following who is regarded as the Father of Namasudra Renaissance?
a. Bhim Rao Ambedkar
b. Harichand Thakur
c. Sri Chaitanya
d. Guruchand Thakur
Answer:
d. Guruchand Thakur

Tick off True or False

1. Womenfolk of India played an insignificant role in the freedom movement.
Answer: False

2. Recent researches revealed that apart from Saraladebi Choudhurani there were many other women who were drawn into the political struggle during the anti-Partition agitation.
Answer: True

3. There are several instances where even the housewives came out in the open and led processions on streets during the anti-partition Movement.
Answer: True

4. Under the leadership of Basanti Debi demonstration of women was organized in front of the shops selling Indian goods.
Answer: False

5. Women’s participation in the Civil Disobedience Movement took various forms. For example, the Parsee women a Bombay advocated for female education.
Answer: True

6. In setting up of a radio transmitter Usha Mehta’s intention was to circulate the information of war of freedom amongst the people all over the world.
Answer: False

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

7. During the period of armed revolutionary struggle women were allowed by their male relatives to join revolutionary secret societies.
Answer: False

8. Remarkable was the Dipali Sangha’s work in the field of women’s rights.
Answer: True

9. Kalpana Datta became a member of the Chittagong branch of the Indian Republican Army led by Jatindranath Mukherjee.
Answer: False

10. The Rani of Jhansi, the women regiment of the Azad Hind Fauj was trained as an infantry regiment.
Answer: True

11. The day of the Calcutta visit of the Prince of Wales was marked by a complete strike in all the schools and colleges.
Answer: True

12. During the Civil Disobedience Movement a remarkable role was played by the students of the then Midnapur district of West Bengal
Answer: True

13. In 1905 Sachindranath Mukherjee organized the Anti-Circular Society.
Answer: False

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

14. The encounter that took place between the police and the members of the Bengal Volunteers at Writers’ Buildings came to be known as the Corridor Warfare.
Answer: True

15. The word dalit originated from the Sanskrit root word dal, meaning downtrodden or oppressed.
Answer: True

16. The Mahad Satyagraha was organized by Mahatma Gandhi.
Answer: False

17. The word Namasudra is not mentioned in any of the prenineteenth century Bengali social history or literature.
Answer: True

18. Guruchand Thakur may well be regarded as the ‘Father of the Namasudra renaissance’.
Answer: True

Fill in the gaps by choosing the correct words

1. A good number of women of Khulna (in Bangladesh) attended a meeting, during the Anti-Partition agitation, addressed by ______ in which the women broke their glass-bangles.
Answer: Kaliprasanna

2. During the Non Co-operation Movement the Bengali women were led by ______
Answer: Basanti Debi

3. ______ was the first Indian women to become the Congress President.
Answer: Sarojini Naidu

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

4. During the Civil Disobedience Movement the ______ women residing in Bombay advocated for female education.
Answer: Parsee

5. Usha Mehta, a patriot to the very core of her heart, set up a radio transmitter named ______
Answer: Voice of Freedom

6. The year 1932 was marked by the heroic activities of young revolutionaries of ______
Answer: Chattagram

7. ______ organized the Anti-Circular Society (1905) during the Anti-Partition Movement.
Answer: Sachindra Prasad Basu

8. ______ categorically said that he had no hesitation in saying that the ‘students of Bengal would give the lead in our sustained struggle for freedom’.
Answer: Gandhiji

9. In the ______ Patrika it was reported that many students laid down their lives in the ‘ 42 Movement.
Answer: Amritabazar

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

10. In organizing the raid on Chittagong Armoury on 18 April 1930 ______ was assisted by many other revolutionaries.
Answer: Surya Sen

11. Benoy-Badal-Dinesh, the three revolutionaries of Bengal Volunteers, were involved in killing ______ by a revolutionary attack at the Writers’ Buildings.
Answer: Simpson

12. ______ Satyagraha organized by Ambedkar was a great and most sensational struggle.
Answer: Mahad

13. What inspired the Namasudras to hold their heads high was the influence of the Bhakti movement by ______
Answer: Chaitanya
WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India 1

Statement and Assertion

Question 1.
Statement : Apart from Saraladebi Chowdhurani there were many other women drawn into the political struggle during the antiPartition agitation.
Assertion :
(a) Saraladevi spread the gospel of nationalism in Punjab.
(b) Saraladebi maintained close links with Suhrid Samiti which was a revolutionary secret society.
(c) Ashalata Sen, an eleven-year old girl of Dacca, went visiting house after house encouraging women to join the Swadeshi cause.
(d) No one except Saraladebi dreamt of including womenfolk in the antiPartition agitation.
Answer:
(c) Ashalata Sen, an eleven-year old girl of Dacca, went visiting house after house encouraging women to join the Swadeshi cause.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 2.
Statement : Mrs. Annie Besant was to become the first lady President of the Indian National Congress.
Assertion :
(a) Mrs. Besant’s involvement in politics inspired many Indian women to join politics.
(b) During the Non Co-operation Movement the Bengali women were led by Basanti Debi
(c) Basanti Debi became the President of the Bengal Provincial Congress in 1921.
(d) Urmila Debi took an active part in the Non Co-operation Movement.
Answer:
(a) Mrs. Besant’s involvement in politics inspired many Indian women to join politics.

Question 3.
Statement : Women’s participation in the Civil Disobedience Movement took various forms.
Assertion :
(a) The Non Co-operation was followed by the Civil Disobedience Movement in 1930.
(b) The Gujrati women, under the influence of Gandhiji, aimed at attainment of Swaraj and women’s freedom.
(c) Suspension of the Non-Cooperation Movement found its stronger follow-up in the Civil Disobedience Movement.
(d) Between 1930 and 1932 women in many places played an important role as they participated in the Civil Disobedience Movement.

Question 4.
Statement : During the Quit India Movement the peasant women attacked the police stations, even the communication net work was disrupted.
Assertion :
(a) Peasant women joined the men in lodging protest against the hike in land-revenue.
(b) Usha Mehta, a patriot to the very core of her heart, set up a radio transmitter.
(c) In rural areas peasant women protested against the landholders’ rights.
(d) In Midnapore, Matangini Hazra, a 73-year-old widow, led a group of people in capturing the Police Station of Tamluk.
Answer:
(d) In Midnapore Matangini Hazra, a 73-year old widow, led a group of people in capturing the Police Station of Tamluk.

Question 5.
Statement : Direct participation of women in the revolutionary movement was not feasible.
Assertion :
(a) Women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies.
(b) Indirect participation of women helped the revolutionaries silently from the background.
(c) No concerted efforts made to encourage participation of women as Mahatma Gandhi had done in regard to non-violent activities.
(d) Kalpana Datta and Pritilata Waddedar were two women revolutionaries of Bengal.
Answer:
(a) Women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 6.
Statement : Kalpana Datta played a very important role in the revolutionary upsurge.
Assertion :
(a) Kalpana became associated with Chhatri Sangha.
(b) Kalpana became a member of the Indian Republican Army.
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.
(d) At a point of time Kalpana was detained again, and was sentenced to life term imprisonment.
Answer:
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.

Question 7.
Statement : As regards the nature of the students’ role in the armed revolutionary struggle it is to be admitted that the young revolutionaries did not try to plan a violent revolution involving the masses.
Assertion :
(a) The idea of young revolutionaries was to strike terror in the hearts of the alien rulers.
(b) The immediate goal to put an end to the British rule could not be achieved.
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.
(d) The young revolutionaries could not set forth any alternative plan of government that would take over immediately after the British withdrawal.
Answer:
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.

Question 8.
Statement : Satischandra Mukherjee and his Dawn Society also made useful contributions in providing education to the expelled students.
Assertion :
(a) The Dawn Society formed by Satischandra aimed at making the Bengali youth real men through all-round development.
(b) Many described the University of Calcutta as the Goldighir Golamkhana.
(c) No concerted efforts made to encourage participation of women as Mahatma Gandhi had done in regard to non-violent activities.
(d) Kalpana Datta and Pritilata Waddedar were two women revolutionaries of Bengal.
Answer:
(a) Women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 9.
Statement : Kalpana Datta played a very important role in the revolutionary upsurge.
Assertion :
(a) Kalpana became associated with Chhatri Sangha.
(b) Kalpana became a member of the Indian Republican Army.
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.
(d) At a point of time Kalpana was detained again, and was sentenced to life term imprisonment.
Answer:
(c) Kalpana was to accompany Pritilata in the European Club raid, but was arrested a few days before when she was going to meet Surya Sen.

Question 10.
Statement : As regards the nature of the students’ role in the armed revolutionary struggle it is to be admitted that the young revolutionaries did not try to plan a violent revolution involving the masses.
Assertion :
(a) The idea of young revolutionaries was to strike terror in the hearts of the alien rulers.
(b) The immediate goal to put an end to the British rule could not be achieved.
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.
(d) The young revolutionaries could not set forth any alternative plan of government that would take over immediately after the British withdrawal.
Answer:
(c) The student revolutionaries mostly belonged to the middle class and as such vast majority of common people remained outside its purview.

Question 11.
Statement : Satischandra Mukherjee and his Dawn Society also made useful contributions in providing education to the expelled students.
Assertion :
(a) The Dawn Society formed by Satischandra aimed at making the Bengali youth real men through all-round development.
(b) Many described the University of Calcutta as the Goldighir Golamkhana.

Match List I with List II

Question 1.
Match the following:

List I List II
(a) The first occasion when womenfolk of India came forward to play an active role in politics (i) Journal named Antahpur
(b) Bande Mataram (ii) Saraladebi Choudhurani
(c) Spread the gospel of nationalism in Punjab (iii) Bankim Chandra Chatterjee
(d) Hemantakumari Choudhury (iv) Anti-Partition Agitation

Answer:
(a) – (iv), (b) – (iii), (c) – (ii), (d) – (i)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 2.
Match the following:

List I List II
(a) The day of Partition (i) Bamabodhini Patrika
(b) Womenfolk taking Swadeshi vows (ii) Federation Hall
(c) First lady President of the Congress (iii) Basanti Debi
(d) Bengali women in the Co-operation Movement (iv) Annie Besant

Answer:
(a) – (ii), (b) – (i), (c) – (iv), (d) – (iii)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Non Co-operation called off (i) Attainment of Swaraj
(b) Gujarati women (ii) Chauri Chaura Incident
(c) Usha Mehta (iii) Spreading education among women
(d) Dipali Sangha (iv) Voice of Freedom

Answer:
(a) – (ii), (b) – (i), (c) – (iv), (d) – (iii)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Chhatri Sangha (i) Chittaranjan Guha
(b) Chittagong Armoury Raid (ii) Ms Lakshmi Sehgal
(c) Azad Hind Fauj (iii) Kalpana Datta
(d) A student ‘almost beaten to death’ (iv) Surya Sen

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Anti-Circular Society (i) Satishchandra Mukherjee
(b) Dawn Society (ii) Sachindra Prasad Basu
(c) Benoy-Badal-Dinesh (iii) Simpson
(d) ‘Corridor Warfare’ (iv) Bengal Volunteers

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 7 Movements Organized by Women, Students, and Marginal People in 20th Century India

Question 5.
Match the following:

List I List II
(a) Release of an officer of INA (i) Guruchand Thakur
(b) Mahad Satyagraha (ii) Mathua Movement
(c) Namasudra Movement in Bengal (iii) Rashid Ali Day
(d) ‘Father of Namasudra Renaissance’ (iv) Ambedkar

Answer:
(a) – (iii), (b) – (iv), (c) – (ii), (d) – (i)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India

Well structured WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India can serve as a valuable review tool before exams.

Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India Class 10 WBBSE MCQ Questions

Multiple Choice Questions (Tick off the correct ones)

Question 1.
When was the Partition of Bengal announced by the British Government ?
a. 1 January 1905
b. 20 July 1905
c. 20 August 1905
d. None of the above
Answer:
b. 20 July 1905

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India

Question 2.
When was the Partition of Bengal given effect to ?
a. 20 July 1905
b. 20 August 1905 .
c. 16 October 1905
d. 16 November 1905
Answer:
c. 16 October 1905

Question 3.
The anti-Partition agitation was largely confined to which of the following classes?
a. Working class
b. Peasantry
c. Different classes
d Middle class
Answer:
d. Middle class

Question 4.
The Viceroy under whose tenure of office the Partition of Bengal was given effect to was :
a. Lord Cornwallis
b. Lord Curzon
c. Lord Hastings
d. Lord Wellesley
Answer:
b. Lord Curzon

Question 5.
Of the following who led the peasants of Barisal in present Bangladesh. during the Partition of Bengal ?
a. Aswini Kumar Datta
b. Bhupendra Chandra Datta
c. Bipin Chandra Pal
d Basanta Kumar Das
Answer:
a. Aswini Kumar Datta

Question 6.
Where did the widespread resistance of the peasants develop between 1905 and 1908 ?
a. Bengal
b. Bihar
c. Orissa
d. Andhra
Answer:
b. Bihar

Question 7.
Which of the following places in North-East India was a centre of peasants’ disturbances?
a. Arunachal
b. Nagaland
c. Assam
d. Shillong
Answer:
c. Assam

Question 8.
With the support of which of the following Congress leaders did the movement of the peasantry become a part of the national struggle during the Non Co-operation Movement?
a Madan Mohan Malviya
b. Chittaranjan Das
c. Surendranath Banerjee
d. Annie Besant
Answer:
a. Madan Mohan Malviya

Question 9.
Of the following where was the Kisan Sabha formed first ?
a. Gujarat
b U.P. United Province.
c. Orissa
d Bihar
Answer:
b. U.P. United Province.

Question 10.
Initiative of which of the following led to the formation of the Kisan Sabha in 1918 ?
a. Vallabhbhai Patel
b. Jawaharlal Nehru
c. Madan Mohan Malviya
d. Gaurisankar Misra and Indra Narayan Dwivedi
Answer:
d. Gaurisankar Misra and Indra Narayan Dwivedi

Question 11.
Of the following who was the first President of the All India Kisan Sabha?
a. N.G. Ranga
b Swami Darshanananda
c. Swami Sahajananda
d Swami Kripananda
Answer:
c. Swami Sahajananda

Question 12.
With which of the following did the communists work for the peasants prior to the formation of the Communist Party in 1925 ?
a. Home Rule League
b. Theosophical Society
c. Girni Kamgar
d. Indian National Congress
Answer:
d. Indian National Congress

Question 13.
Of the following where did the Ekta Eka. movement begin ?
a. Bengal
b. Orissa
c. Maharashtra
d U.P. United Province.
Answer:
d. U.P. United Province.

Question 14.
Of the following one of the leaders of the Eka Movement was:
a. Ram Chandra
b. Passi Madari
c. Moideen
d Gopala
Answer:
b Passi Madari

Question 15.
The first civil disobedience of peasants of which place was, it is said ‘in many ways a child of the Non Co-operation days’?
a. Bardoli
b. Kerala
c. Manjeri
d. U.P. United Province.
Answer:
a. Bardoli

Question 16.
The peasant mobilization of which taluq ‘confirmed the Indian people were indeed on the way to becoming a nation’?
a Bengal
b Orissa
c Maharashtra
d U.P. United Province.
Answer:
d U.P. United Province.

Question 17.
Of the following leaders who initiated Bardoli satyagraha of the peasants?
a Sahajananda Saraswati
b Mahatma Gandhi
c Vallabhbhai Patel
d N.G. Ranga
Answer:
c Vallabhbhai Patel

Question 18.
Violation of which of the following laws marked the beginning of the Civil Disobedience Movement by Gandhiji ?
a Arms Act
b Press Act
c Salt Law
d None of the above
Answer:
c. Salt Law

Question 19.
Of the following which was the first civil disobedience movement of the peasants of India?
a. Eka Movement of U.P.
b. Peasants’ movement of Barisal
c. Peasants’ movement
d. Movement of the indigo of Bardoli in Surat peasants at Champaran
Answer:
c. Peasants Movement of Bardoli in Surat

Question 20.
Under the leadership of whom did the Bardoli peasants begin a no-tax movement?
a. Vallabhbhai Patel
b. Mahatma Gandhi
c. Chittaranjan Das
d. Sahajananda Saraswati
Answer:
a. Vallabhbhai Patel

Question 21.
The movement that followed the Bardoli peasants no-tax movement was :
a. Eka Movement
b. Non Co-operation Movement
c. Civil Disobedience Movement
d. None of the above
Answer:
c. Civil Disobedience Movement

Question 22.
Of the following which is the other name of the first civil disobedience movement?
a. Bardoli Satyagraha
b. Salt Satyagraha
c. Rowlatt Satyagraha
d. Forest Satyagraha
Answer:
b. Salt Satyagraha

Question 24.
What was the main centre of Great Depression of 1929 ?
a. USA
b. Great Britain
c. India
d. France
Answer:
a. USA

Question 25.
Who initiated the formation of Bihar Provincial Kisan Sabha?
a. Vallabhbhai Patel
b. Madan Mohan Malviya
c. Sahajananda Saraswati
d. Gaurisankar Misra
Answer:
c. Sahajananda Saraswati

Question 26.
Of the following who founded the Andhra Provincial Pyot’s Association ?
a. Muzaffar Ahmed and Bankim Mukherjee
b. N.G. Ranga and M.B. Naidu
c. Madan Mohan Malviya and Gaurisankar Misra
d Passi Madari and Sahreb
Answer:
b. N.G. Ranga and M.B. Naidu

Question 27.
The new type of peasants’ movement during the Civil Disobedience Movement began in :
a Andhra Pradesh
b Orissa
c. U.P. United Province.
d. Bengal
Answer:
c. U.P. United Province.

Question 28.
Under whose initiative did the Indian National Congress lend full support to the no-rent campaign of the peasants of U?
a Ballabhbhai Patel
b Rajendra Prasad
c Sahajananda Saraswati
d Jawaharlal Nehru
Answer:
d Jawaharlal Nehru

Question 29.
The left-wing organization Workers’ and Peasants Party came into existence in :
a. 1925
b 1927
c. 1929
d 1930
Answer:
b. 1927

Question 30.
Which of the following established the Congress Socialist Party in 1934 ?
a. Indian National Congress
b. Communist Party of India
c. Congress Left-wingers
d The Socialists
Answer:
Congress Left-wingers

Question 31.
Of the following which was the first peasant organization on an all-India basis?
a. Kisan Sabha
b Bihar Provincial Kisan Sabha
c. All-India Kisan Sabha
d Andhra Provincial Ryot’s Association
Answer:
c. All India Kisan Sabha

Question 32.
The peasants of which of the following provinces began no-rent movement being emboldened by the success of the Bardoli Satyagraha?
a. Andhra
b Bengal
c. Tamilnadu
d United Province
Answer:
a. Andhra

Question 33.
During which of the following years did the Workers’ and Peasants’ Party WPP. lose contact with the villages and the peasants in general ?
a. Between 1925 and 1930
b. Between 1930 and 1935
c. Between 1935 and 1940
d. Between 1940 and 1942
Answer:
b. Between 1930 and 1935

Question 34.
One of the demands raised by the Congress Socialist Party was :
a Abolition of revenue hike
b Recognnition of occupancy rights of the tenants
c. Formulation of an agrarian policy
d None of the above
Answer:
b. Recognition of the occupancy rights of the tenants

Question 35.
In which of the following years were Congress ministries formed in majority of provinces?
a. In 1928
b. In 1930
C. In 1935
d In 1937
Answer:
d. In 1937

Question 36.
In which of the following provinces were the communists successful in organizing peasant unrest?
a Bengal
b. Orissa
c Madhya Pradesh
d Maharashtra
Answer:
a. Bengal

Question 37.
Of the following who devoted himself to the social welfare of the factory workers before the inception of the trade unions?
a. Sahajananda Saraswati
b. Sasipada Banerjee
c. Dwarakanath Tagore
d. Muzaffar Ahmed
Answer:
b. Sasipada Banerjee

Question 38.
One of the following nationalist leaders who dedicated himself to labour struggles was :
a. Shivnath Shastri
b. Saroj Mookherjee
c. Aswinicoomar Banerjee
d G.S. Agarkar
Answer:
c. Aswinicoomar Banerjee

Question 39.
In which of the following provinces did the working class organize strikes and hartals on the day of Partition 16 October 1905.?
a. Lahore
b. Bengal
c. Orissa
d. Bihar
Answer:
b. Bengal

Question 40.
Of the following communist leaders who defended a united front with the Congress so that the kisan struggle could be transformed in a people’s struggle?
a. Muzaffar Ahmed
b. P.C. Joshi
c. Abani Mukherjee
d Manabendranath Roy
Answer:
b. P.C. Joshi

Question 41.
In which of the following Congress sessions was protest lndged against the repressive measures of the colonial British government?
a. Lahore Congress
b. Allahabad Congress
c. Benaras Congress
d. Nagpur Congress
Answer:
c. Benaras Congress

Question 42.
Of the following who organized a strike of the Tuticorin Coral Mill ?
a. Chidambaram Pillai
b Bal Gangadhar Tilak
c. Premtosh Bose
d. Apurba Kumar Ghosh
Answer:
a. Chidambaram Pillai

Question 43.
Which of the following newspapers openly advocated to follow the path of Russia in respect of the working class movement in India?
a. Sambad Kaumadi
b. Langal
c. Nabasakti
d. Ganabani
Answer:
c. Nabasakti

Question 44.
Of the following which was the first trade union proper in India?
a. Bombay Labour Union
b. Madras Labour Union
C. Workers’ and Peasants Party
d. Girni Kamgar Union
Answer:
b. Madras Labour Union

Question 45.
When was the All India Trade Union Congress formed ?
a. 1905
b. 1919
C 1920
d 1929
Answer:
c. 1920

Question 46.
Who was the founder of the first trade union proper in India ?
a. Chaman Lal
b. B.P. Wadia
c. G.R. Naidu
d. N.M. Joshi
Answer:
b. B. P. Wadia

Question 47.
In which of the following years was the first trade union proper established?
a. 1914
b. 1915
c. 1918
d. 1920
Answer:
c. 1918

Question 48.
Who was the first elected President of the All India Trade Union Congress?
a. B.P. Wadia
b. Singaravelu Chettier
c. Lala Lajpat Rai
d. Bal Gangadhar Tilak
Answer:
c. Lala Lajpat Rai

Question 49.
Of the following who was the first General Secretary of the All India Trade Union Congress?
a. N.M. Joshi
b. Joseph Baptista
c. B.P. Wadia
d. Diwan Chaman Lal
Answer:
d. Diwan Chaman Lal

Question 50.
Of the following who was the President of the Gaya Congres ?
a. Annie Besant
b. Chitta Ranjan Das
c. Maulana Azad
d Vallabhbhai Patel
Answer:
b. Chittaranjan Das

Question 51.
Where was something like a parallel government set up in the wake of Civil Disobedience Movement?
a. Bihar
b. Bengal
c. Orissa
d. Sholapur
Answer:
d. Sholapur

Question 52.
In which of the following years was the Workers’ and Peasants’ Party WPP. formed?
a. 1920
b. 1921
c. 1927
d. 1930
Answer:
c. 1927

Question 53.
Which of the following organized a six-month long strike?
a. Choolai Mill Workers
b. Budge Budge Mill workers
c. Workers’ and Peasants’ Party
d. Girni Kamgar Union GKU.
Answer:
d. Girni Kamgar Union GKU.

Question 54.
One of the leaders imprisioned under the Meerut Conspiracy Case was :
a. Abani Mukherjee
b. S.A. Dange
c. Ganesh Ghosh
d Hiren Mukherjee
Answer:
b. S.A. Dange

Question 55.
On which of the following dates did the Quit India Movement formally begin ?
a. 30 January 1942
b. 9 July 1942
c. 9 August 1942
d. 9 September 1942
Answer:
d. 9 August 1942

Question 56.
Which of the following was formed jointly by Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose?
a. Congress Socialist Party
b. Indian Independence League
c. All India Congress Socialist
d Workers’ and Peasants’ Party Party
Answer:
b. Indian Independence League

Question 57.
Of the following where was the Communist Party of India first set up ?
a. Tazakistan
b. Meerut
c. Bombay
d Tashkent in erstwhile USSR.
Answer:
d. Tashkent in erstwhile USSR.

Question 58.
Of the communists who were brought to trial under the Kanpur Consptracy Case one was :
a M.N. Roy
b N.M. Joshi
c Muzaffar Ahmed
d B.P. Wadia
Answer:
c Muzaffar Ahmed

Question 59.
Of the following where was the Communist Party of India CPI. established in India ?
a Bombay
b Patna
c Kanpur
d Nagpur
Answer:
c Kanpur

Question 60.
Of the following who set up the party named League of Radical Congressmen?
a M.N. Roy
b N.G. Ranga
c M.B. Naidu
d Muzaffar Ahmed
Answer:
a M.N. Roy

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India 1

Tick off True or False

1. During the nineteenth century peasants’ movement were rare in India
Answer: False

2. Most of the weaknesses of the peasants’ movements were overcome in the twentieth century
Answer: True

3. A significant event in the early years of the twentieth century India was that Bengal was partitioned by the British colonial government.
Answer: True

4. The Partition of Bengal was to be effective on and from 16 November 1905
Answer: False

5. The anti-Partition agitation soon spread all over India.
Answer: True

6. Participation of peasants in the anti-Partition agitation was not at all significant.
Answer: False

7. The Muslim peasants of Barisal, in Bangladesh, participated in the anti-Partition agitation under the leadership of Aswini Kumar Datta
Answer: True

8. In March 1820 Gandhiji announced his programme of Non Cooperation for a mass movement.
Answer: False

9. The high price of food and other necessaries after World War I made the oppression of the foreign rule all the more unbearable.
Answer: True

10. The members of the Home Rule League initiated the process of organizing the peasants on modern lines.
Answer: True

11. With the support of Madan Mohan Malviya the Kisan Sabha came into existence in 1929.
Answer: False

12. The Ekta or Eka Movement was essentially a ‘unity movement’ under the insurgent peasantry.
Answer: True

13. The first civil disobedience movement was that begun by the peasants of Bardoll.
Answer: True

14. The Bardoll Satyagraha became the symbol of peasants’ protest in the country.
Answer: True

15. The Partition of Bengal was to be effective on and from 16 November 1905
Answer: False

16. The anti-Partition agitation soon spread all over India.
Answer: True

17. Participation of peasants in the anti-Partition agitation was not at all significant.
Answer: False

18. The Muslim peasants of Barisal, in Bangladesh, participated in the anti-Partition agitation under the leadership of Aswini Kumar Datta
Answer: True

19. In March 1820 Gandhiji announced his programme of Non Cooperation for a mass movement.
Answer: False

20. The high price of food and other necessaries after World War I made the oppression of the foreign rule all the more unbearable.
Answer: True

21. The members of the Home Rule League initiated the process of organizing the peasants on modern lines.
Answer: True

22. With the support of Madan Mohan Malviya the Kisan Sabha came into existence in 1929.
Answer: False

23. The Ekta or Eka Movement was essentially a ‘unity movement’ under the insurgent peasantry.
Answer: True

24. The first civil disobedience movement was that begun by the peasants of Bardoli.
Answer: True

25. The Bardoll Satyagraha became the symbol of peasants’ protest in the country.
Answer: True

26. With the violation of the Salt Law by Gandhiji began the second Civil Disobedience Movement.
Answer: True

27. The Great Depression of 1929 that began in India adversely affected the Indian peasantry beyond description.
Answer: False

28. The Bihar Provincial Kisan Sabha came into existence under the initiative of Sahajananda Saraswati.
Answer: True

29. The Andhra Provincial Ryot’s Association came to be established under the initiative of N.G. Ranga.
Answer: False

30. The ‘no revenue, no rent’ campaign in United Province during the Civil Disobedience Movement was a double-edged weapon.
Answer: True

31. With the model of the Russian Revolution before them the Indian communists showed greater interest in trade unions.
Answer: True

32. The Congress leadership while refusing to give blessings to the AIKS declared at the Haripura Congress (1938) that the ‘Congress itself is in the main a kisan organization’.
Answer: True

33. A new phase of the peasant movement began after the Congress ministries were formed in 1939.
Answer: False

34. Bihar provincial Congress Committee staged a demonstration of the peasants before the Assembly house in Patna.
Answer: True

35. Swadeshi movement did not encourage the labourers to unite and organize themselves into unions.
Answer: False

36. The Benaras session of the Congress (1905) made an emphatic protest against the Partition of Bengal.
Answer: True

37. In some of the sporadic strikes that occurred in 1908-1909 most of the national leaders were involved.
Answer: False

38. The anti-Partition movement also saw the faint beginnings of a socialist leaning among some of the nationalist leaders.
Answer: True

39. In its 14 September 1907 edition the Nabasakti openly advocated for following the example of the working class  movement in Russia.
Answer: True

40. In the period between 1919 and 1922 the working class of the country got involved in the mainstream of politics in a significant manner.
Answer: True

41. The Madras Labour Union formed in 1918 by B.P. Wadia was the first trade union proper in India.
Answer: True

42. The most important development following the First World War was the formation of the AITUC in 1919.
Answer: False

43. Chittaranjan Das was the President of the Gaya session of the Indian National Congress held in 1920.
Answer: False

44. Socialist influences in the Indian politics between 1921 and 1924 strengthened the working class movement.
Answer: True

45. The Workers’ and Peasants’ Party (WPP) was formed in 1927 under the initiative of M.N. Roy.
Answer: False

46. Though the Workers’ and Peasants’ Party was short-lived, its units in some of the provinces emerged as the political party of the working class.
Answer: True

47. During the Civil Disobedience, the Congress in Bombay raised the slogan that ‘workers and peasants are the hands and feet of the Congress’.
Answer: True

48. In Bombay the Girni kamgar Union organized a massive one month long strike of the textile workers.
Answer: False

49. The British were not convinced that the intensive labour movement was all due to the infiltration of socialist and communist ideas propagated to the workers by the Communist Party of India.
Answer: False

50. In order to hold back the spread of communist influence the British government put under arrests all the leading communist and trade union leaders.
Answer: True

51. In the ill-famed Meerut Conspiracy case most of the communist and trade union leaders like Mirajkar, Dange, Joshi and others were imprisoned.
Answer: True

52. Between 1937 and 1939 there was a phenomenal rise in the trade union movement.
Answer: True

53. The Congress Working Committee in a resolution (1937) expressed solidarity with the Bengal workers.
Answer: True

54. The Quit India Movement began on 9 September 1942 with arrests of most of the prominent national leaders including Gandhiji.
Answer: True

55. Following the “People’s War” line the Indian communists participated in the Quit India Movement.
Answer: False

56. The British Government in India being scared of the socialist ideas suspected all the national leaders including Gandhiji to be the secret agents of the Soviet Russia.
Answer: a True

57. Deeply influenced by the social ideas Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose travelled all over the country carrying the message of anti-imperialism, anti-capitalism and antilandlordism.
Answer: True

58. Congress Independence League formed jointly by Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose put pressure upon the Congress and Gandhiji to start movement for the attainment of Poorna Swaraj (Complete Independence).
Answer: True

59. In 1924 efforts to organize a communist party received a set back when all the leading communist leaders were exiled to the islands of Andaman and Nicobar.
Answer: False

60. M.N. Roy was the founder of the Mexican Communist Party as also the Communist Party of India.
Answer: False
WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India 2

Fill in the gaps by choosing the correct words

1. The anti-Partition movement assumed an all-India character in which ____ classes of people participeted.
Answer: Different

2. ____ politics did not emerge in India during the anti-Partition agitation.
Answer: Left

3. After ____ the high price of food and other necessaries made the oppression of the foreign rule all the more difficult for the peasantry to bear.
Answer: First World War

4. During the Non Co-operation Movement with the support of Congress leaders like ____ and others the peasants’ movement became a part of the national struggle.
Answer: Madan Mohan Malviya

5. Members of the ____ initiated the process of organizing the peasants on modern lines.
Answer: Home Rule League

6. With the support of ____ Kisan Sabha came into existence in 1918.
Answer: Madan Mohan Malviya

7. The ____ movement died an untimely death because of the severe repression of the colonial British authorities.
Answer: Eka

8. The peasants of Bardoli organized Satyagraha under the leadership of ____
Answer: Vallabhbhai Patel

9. Economically ruined peasants of ____ were organized into BPKS.
Answer: Bihar

10. The ____ Movement by Congress under the leadership of Gandhiji served as an encouragement to the peasants’ movement.
Answer: Civil Disobedience

11. After the Congress ministries were formed in 1937 a new phase of the ____ movement opened.
Answer: Peasants’

12. Before the working class was organized a humble beginning towards the welfare of the workers was made by the social workers like ____
Answer: Sasipada Banerjee

13. During the anti-Partition agitation a marked feature was the ____ unrest’.
Answer: Industrial

14. The ____ Congress (1905) made an emphatic protest against the Partition of Bengal.
Answer: Benaras

15. The anti-Partition movement saw the faint beginnings of a ____ leaning among some of the nationalist leaders.
Answer: Socialist

16. There was a resurgence of ____ class activities between 1919 and 1922.
Answer: Working

17. Formation of ____ in 1920 was welcomed by the Indian National Congress.
Answer: AITUC

18. During the Non Co-operation Movement the Congress leaders, ____ and Viswananda, thought of pressurizing the British Government through powerful strike.
Answer: Darsanananda

19. Though the ____ was short lived, its units in some of the provinces emerged as the political party of the working class.
Answer: WPP

20. Initially, the Communist Party of India was established outside ____
Answer: India

21. The formation of Congress ministries in different provinces following the election of 1937 gave a boost to the ____ class movement.
Answer: Working

22. The Quit India Movement formally began on ____ with arrests of most of the prominent national leaders including Gandhiji.
Answer: 9 August 1942

23. Following the “People’s War” line the ____ dissociated themselves from the Quit India Movement.
Answer: Communists

24. In 1928 the Indian Independence League was formed jointly by Jawaharlal Nehru and ____
Answer: Subhas Chandra Bose

Question 25. ____ was the elected Chairman of the All India Congress Socialist Party.
Answer: Sampurnanand

26. The Communist Party of India was first set up at ____
Answer: Taskhent

27. After the birth of the CPI in India ____ became the General Secretary.
Answer: M.G. Ghate

28. The Meerut Conspiracy Case of 1929 gave a severe blow to the activities of the ____
Answer: Communists

29. ____ is better known as ‘M.N. Roy’.
Answer: Narendranath Bhattacharya

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 6 Peasant, Working Class and Left Movements in 20th Century India 3

Statement and Assertion

Question 1.
Statement : In the twentieth century most of the weaknesses of the peasant movement were overcome.
Assertion :
(a) The anti-Partition movement soon assumed an all-India character.
(b) The participation of peasants in the anti-Partition movement was very much limited.
(c) The indigo peasants of Champaran in Bihar rose in rebellion.
(d) There was no question of Leftist leadership amongst the peasants at that time.
Answer:
(c) The indigo peasants of Champaran in Bihar rose in rebellion.

Question 2.
Statement : It was during the time of the Non-Cooperation movement that the process of organizing the peasants on modern lines began.
Assertion :
(a) Kisan Sabha came to be established for the first time in U.P. (United Province).
(b) Formed in 1918 the Kisan Sabha moved from strength to strength.
(c) Kisan Sabha came into esistence with the support of Madan Mohan Malviya.
(d) In organizing the peasants the Indian communists within the Congress.
Answer:
(a) Kisan Sabha came to be established for the first time in U.P. (United Province).

Question 3.
Statement : The discontent of the peasants of U.P. surfaced in the form of Eka Movement.
Assertion :
(a) Passi Madari and Sahreb were the two most important leaders of the Eka Movement.
(b) The Eka Movement died an untimely death.
(c) The initial thrust of the Eka Movement was provided by the Congress.
(d) The rebel peasants took a vow that they would pay only the recorded rent.
Answer:
(d) The rebel peasants took a vow that they would pay only the recorded rent.

Question 4.
Statement : The Great Depression of 1929 adversely affected the Indian peasantry.
Assertion :
(a) The peasantry of Bihar organized themselves into Bihar Provincial Kisan Sabha in 1929.
(b) In Andhra Pradesh also a peasants’ organization came to be established.
(c) In United Province the economically ruined peasantry began a new type of movement, e.g. ‘no-revenue and no-rent’ campaign.
(d) In Bengal the initiative to organize the peasants was taken up by Muzaffar Ahmed and others.
Answer:
(c) In United Province the economically ruined peasantry began a new type of movement, e.g. ‘no-revenue and no-rent’ campaign.

Question 5.
Statement : The first Left-wing peasant organization in India was not conceived as an exclusive peasant body, but bracketed with ‘workers’.
Assertion :
(a) Initially it functioned as a left-wing within the Congress fold.
(b) The “Workers’ and Peasants’ Party” came into existence by early 1927.
(c) The WPP came into existence under the leadership of leaders like Dange, Muzaffar Ahmed and others.
(d) The WPP gained strength within the Congress in provincial and national levels.
Answer:
(b) The “Workers’ and Peasants’ Party” came into existence by early 1927 .

Question 6.
Statement : Formation of the Congress ministries in different provinces marked the beginning of a new kind of peasant movement.
Assertion :
(a) The movement did not assume the character of anti-lordism.
(b) The peasantry was in no mood to undertake no-rent and no-revenue movement as they had done earlier.
(c) With the model of Russian Revolution before them the Indian communists showed greater interest in trade unions rather than the peasant movements.
(d) The communists laid the foundation of their own organization, All India Kisan Sabha.
Answer:
(b) The peasantry was in no mood to undertake no-rent and no-revenue movement as they had done earlier.

Question 7.
Statement : The anti-Partition Movement was a landmark in the history of the labour movement.
Assertion :
(a) A marked feature of the anti-Partition Movement was labour unrest’.
(b) Many of leaders of the Swadeshi encouraged the labourers to unite and organize themselves into unions.
(c) A number of strikes broke out sharply during the anti-Partition movement.
(d) A section of the nationalist leaders thought of talking with the British authorities for the protection of labourers’ interest.
Answer:
(a) A marked feature of the anti-Partition Movement was ‘labour unrest’.

Question 8.
Statement : The anti-Partition Movement saw the faint beginnings of socialist leaning among some of the nationalist leaders. Assertion :
(a) The 14 September 1907 edition of the newspaper Nabasakti openly advocated following the example of working class movement in Russia.
(b) Some extremist leaders openly urged for following the ‘Russian method’ of political general strike in India.
(c) Some advocated the Indian workers to learn from the workers of Russia.
(d) Some of the nationalist leaders were imbued with the Marxist ideas that had been developing in Europe.
Answer:
(d) Some of the nationalist leaders were imbued with the Marxist ideas that had been developing in Europe.

Question 9.
Statement : After a period of slump there was a resurgence of working class activities between 1919 and 1922
Assertion :
(a) The working class movement in India entered into a new phase at the clse of the First World War.
(b) The working class could not stay away from the call of Mahatma Gandhi.
(c) The working class in this period got involved in the mainstream of national politics in a significant way.
(d) The price hike following the World War worsened the living condition of working class of India.
Answer:
(c) The working class in this period got involved in the mainstream of national politics in a significant way.

Question 10.
Statement : Socialist influence in Indian politics betweer 1921 and 1924 strengthened the working class movement.
Assertion :
(a) Despite repression by the British the Workers’ and Peasants’ Party (WPP) was formed in 1927.
(b) An aspect of the WPP was that it functioned as a left-wing within the Congress.
(c) Though short-lived the WPP spread its organization in the provincial and national levels.
(d) The communist-led WPP devoted itself, among other things, to the growth of class consciousness amongst the working class.
Answer:
(d) The communist-led WPP devoted itself, among other things, to the growth of class consciousness amongst the working class.

Question 11.
Statement : Indian working class participated in a big way in the Congress-led Quit India Movement.
Assertion :
(a) During the tenure of the Congress ministries, between 1937 and 1939 there was a phenomenal rise in the trade union movement.
(b) With the spread of Gandhiji’s arrest workers of different places of the country went on strikes and hartals.
(c) During the Quit India Movement the strikes organized by the trade unions mostly ended successfully.
(d) Following the “People’s War” line the communists dissociated themselves from the Quit India Movement.
Answer:
(c) During the Quit India Movement the strikes organized by the trade unions mostly ended successfully.

Question 12.
Statement : The two Congress Leftwingers, Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose, jointly formed the Indian Independence League in 1928.
Assertion :
(a) The Indian Independence League contributed immensely to the launching of Civil Disobedience Movement.
(b) Communal riots convinced Nehru that religion in India will kill that country and its people if it is not subdued’.
(c) Apart from Nehru and Subhas there were many other Congress workers who were wedded to the leftist ideal.
(d) Restiveness of youths in the late 20s gave birth to a variety of student and youth organizations.
Answer:
(a) The Indian Independence League contributed immensely to the launching of Civil Disobedience Movement.

Match List I with List II

Question 1.
Match the following:

List I List II
(a) A significant event in the early years of the Indian National Movement (i) Supporters of the Congress
(b) Muslim peasants of Barisal (in present Bangladesh) (ii) Gandhiji
(c) Non Co-operation Movement (iii) Aswini Kumar Datta
(d) Members of the Home Rule League (iv) Anti-Partition Movement

Answer:
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 2.
Match the following:

List I List II
(a) Eka Movement (i) 1929
(b) First Non Co-operation Movement (ii) Salt Law
(c) Civil Disobedience Movement (iii) Bardoli Satyagraha
(d) The Great Depression (iv) Pasi Madari

Answer:
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Sahajananda Saraswati (i) Bihar
(b) BPKS (ii) Bihar Provincial Kisan Sabha
(c) Andhra Provincial Ryot’s Association (iii) U.P (United Province)
(d) ‘No-revenue and no-rent’ campaign (iv) N.G. Ranga

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Reduction of land-tax (i) 1937
(b) Dange, Muzaffar Ahmed, P.C. Joshi and others (ii) Congress Leftwingers
(c) Congress Socialist Party (iii) U.P. Congress
(d) New kind of peasant movement (iv) Workers’ and Peasants’ Party

Answer:
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Congress Ministries (i) East Indian Railways
(b) Social welfare for workers (ii) Anti-Partition Movement
(c) Swadeshi and Boycott (iii) Sasipada Banerjee
(d) Strike of clerks (iv) 1937

Answer:
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 5.
Match the following:

List I List II
(a) Madras Labour Union (i) 1920
(b) All India Trade Union Congress (ii) B.P. Wadia
(c) Socialist influence (iii) Communist leaders
(d) Workers’ and Peasants’ Party (iv) 1921-1924

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

Question 6.
Match the following:

List I List II
(a) Six-month long strike (i) Communist Party of India
(b) Communist Party of India at Tashkent (ii) 9 August 1942
(c) Quit India Movement (iii) 1925
(d) People’s War line (iv) Textile workers of Bombay

Answer:
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 7.
Match the following:

List I List II
(a) Central figures in the resurgent national movement of 1920s (i) Congress leaders wedded to leftist ideal
(b) Jawaharlal Nehru and Subhas Bose (ii) Jawaharlal Nehru and Subhas Ch. Bose
(c) Conference at Nasik Central Jail (iii) At Tashkent in 1925
(d) Communist Party of India (iv) All India Congress Socialist Party

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

Question 8.
Match the following:

List I List II
(a) Foundation of the CPI at Tashkent (i) Radical Democratic Party
(b) Manabendranath Roy (ii) M.N. Roy
(c) M.N. Roy became a humanist (iii) Meerut Conspiracy Case
(d) Severe blow to the activities of the Communists in India (iv) From a Marxist

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Well structured WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives can serve as a valuable review tool before exams.

Alternative Ideas and Initiatives Class 10 WBBSE MCQ Questions

Multiple Choice Questions (Tick off the correct ones)

Question 1.
Of the following who thought that ‘great benefit might arise from setting on foot a public newspaper in the country’?
a. Lord Cornwallis
b. James Augustus Hicky
c. Adams
d. Lord Lytton
Answer:
b. James Augustus Hicky

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 2.
Which of the following gave permission to publish newspaper in Bengal ?
a. British Government in London
b. James Augustus Hicky
c. Company’s government in India
d. Adams
Answer:
a. British Government in London

Question 3.
Of the following which was the first newspaper of India ?
a. Sambad Prabhakar
b. Hicky’s Bengal Gazette
c. Samachar Darpan
d. Tattvabodhini Patrika
Answer:
b. Hicky’s Bengal Gazette

Question 4.
In which year did Hicky set up his printing press in Bengal ?
a. 1757
b. 1777
c. 1780
d. 1793
Answer:
c. 1780

Question 5.
Of the following which is generally accepted as the first Bengali newsweekly?
a. Sambad Prabhakar
b. Bengal Gazette
c. Sambad Kaumadi
d. Samachar Darpan
Answer:
b. Bengal Gazette

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 6.
Of the following who imposed strict supervision on the Press?
a. Warren Hastings
b. Lord Cornwallis
c. Lord Wellesley
d. Lord Minto
Answer:
c. Lord Wellesley

Question 7.
One of the newspapers that was published in English following Hicky’s newspaper was :
a. Bengal Gazette
b. Sambad Prabhakar
c. Samachar Darpan
d. The Calcutta Gazette
Answer:
d. The Calcutta Gazette

Question 8.
In which of the following years was the first Bengali newspaper published?
a. 1780
b. 1790
c. 1818
d. 1823
Answer:
c. 1818

Question 9.
Of the following which was the Bengali weekly published under the editorship of J.C. Marshman?
a. Samachar Darpan
b. Sambad Kaumadi
c. The India Gazette
d. The Calcutta Gazette
Answer:
a. Samachar Darpan

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 10.
Which of the following Governor-Generals reimposed regulations: to control the press?
a. Lord Cornwallis
b. John Adam
c. Lord Hastings
d. Lord Wellesley
Answer:
b. John Adam

Question 11.
Of the following who repealed Adam’s Press Regulation?
a. Charles Metcalfe
b. Lord Cornwallis
c. Lord Hastings
d. Lord Wellesley
Answer:
a. Charles Metcalfe

Question 12.
Of the following who made no distinction between publications in Indian vernacular languages and English in introducing the repressive Act of 1857 ?
a. Lord Cornwallis
b. Lord Canning
c. Lord Hastings
d. Lord Wellesley
Answer:
b. Lord Canning

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 13.
Of the following the Indian paper that was charged before the Supreme Court with publishing seditious articles was :
a. Samachar Darpan
b. Samachar Chandrika
c. Tattuabodhini Patrika
d. Samachar Sudhabarshan
Answer:
d. Samachar Sudhabarshan

Question 14.
After which of the following did the Bengali press get a trew lease of life?
a. Revolt of 1857
b. End of the Company’s rule in India
c. Queen’s Proclamation
d. None of the above
Answer:
b. End of the Company’s rule in India

Question 15.
The first daily newspaper in Bengali language was :
a. Hindoo Patriot
b. Sambad Kaumadi
c. Sambad Prabhakar
d. Samachar Darpan
Answer:
c. Sambad Prabhakar

Question 16.
Of the following who was editor of the first daily newspaper in vernacular language?
a. Iswarchandra Vidyasagar
b. Debendranath Tagore
c. Girish Chandra Ghosh
d. Iswarchanddra Gupta
Answer:
d. Iswarchandra Gupta

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 17.
Of the following newspapers which was published under the editorship of Harish Chandra Mukherjee?
a. Samachar Sudhabarshan
b. Tattvabodhini Patrika
Samachar Darrepresive pan
d. Hindu Patriot
Answer:
d. Hindu Patriot

Question 18.
Under which of the following Viceroys repressive Acts were passed restricting the vernacular press ?
a. Lord Canning
b. Lord Curzon
c. Lord Lytton
d. Lord Hastings
Answer:
c. Lord Lytton

Question 19.
Of the following Bengali newspapers which was founded by Debendranath Tagore?
a. Samachar Darpan
b. Samachar Sudhabarshan
c. Tattvabodhini Patrika
d. Sambad Prabhakar
Answer:
c. Tattvabodhini Patrika

Question 20.
Under which of the following Viceroys was the Vernacular Press Act passed in 1878 ?
a. Lord Canning
b. John Adam
c. Lord Hastings
d. Lord Lytton
Answer:
d. Lord Lytton

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 21.
Of the following who was the founder of the Fort William College ?
a. Lord Cornwallis
b. John Adam
c. Lord Hastings
d. Lord Wellesley
Answer:
d. Lord Wellesley

Question 22.
Of the following who was the first Bengalee to establish press in Calcutta?
a. Hicky
b. Baboo-Ram
c. Gangakishore Bhattacharyya
d. Iswarchandra Vidyasagar
Answer:
b. Baboo-Ram

Question 23.
Of the following who was the first to conceive the idea of printing in the current language as a means of acquiring wealth?
a. Hicky
b. Baboo-Ram
c. Gangakishore Bhattacharyya
d. Iswarchandra Vidyasagar
Answer:
c. Gangakishore Bhattacharyya

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 24.
Of the following who was the painter pioneering the art of engraving in the country?
a. Satyajit Roy
b. Upendrakishore Roy
c. Gangakishore Bhattacharyya
d. Sukumar Roy
Answer:
b. Upendrakishore Roy

Question 25.
Of the following who set up a modern printing press under the name ‘U.N.Roy & Sons’ ?
a. Satyajit Roy
b. Upendrakishore Roy
c. Gangakishore Bhattacharyya
d. Sukummar Roy
Answer:
b. Upendrakishore Roy

Question 26.
One of the two illustrious teachers of the Indian Association for the Cultivation of Science was :
a. Mahendralal Sircar
b. Acharya Prafulla Chandra Roy
c. C.V. Raman
d. Eugene Lafont
Answer:
c. C.V. Raman

Question 27.
Of the following the institution that was founded in 1914 in Calcutta for the cultivation of science and technology without any aid from the colonial British government was :
a. Calcutta Medical College
b. Indian Association for the Cultivation of Science
c. Basu Bigyan Mandir
d. The Science College
Answer:
d. The Science College

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 28.
Of the following who infringed upon the autonomy of the University of Calcutta by the Act of 1904 ?
a Lord Cornwallis
b. John Adam
c. Lord Curzon
d. Lord Wellesley
Answer:
c. Lord Curzon

Question 29.
In which of the following years was the Brahmacharyasram inaugurated at Santiniketan?
a. 1898
b. 1901
c. 1902
d. 1903
Answer:
b. 1901

Tick off True or False

1. For permission to set up a printing press Hicky sent a proposal to the British Government in England.
Answer: True

2. The British Government in England did not approve Hicky’s proposal for printing a newspaper in Bengal.
Answer: False

3. Hicky set up his printing press in 1780, and in the same year brought out the first newspaper of India.
Answer: True

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

4. Several prosecutions were instituted against Hicky as his paper exposed many scandals that were not proved by facts.
Answer: False

5. A host of newspapers followed in quick succession Hicky’s newspapers in the last two decades of the 18th century.
Answer: True

6. In 1799 a rigid press censorship was imposed by Wellesley, the then Governor-General of India.
Answer: True

7. The Samachar Darpan is not considered as the first newspaper published in the Bengali language.
Answer: True

8. John Adam was not in favour of reimposition of regulations to control the press.
Answer: False

9. Bangal Gazette is considered as the first weekly newspaper published in the Bengali language.
Answer: True

10. Rammohan Roy fought bravely in defence of a free press against Adam’s Press Regulation.
Answer: True

11. Sambad Prabhakar is the first vernacular daily published by the Indians.
Answer: True

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

12. Gangakishore Bhattacharyya was the publisher of Bengal Gazette.
Answer: False

13. John Adam made no clear distinction between publications in Indian vernacular languages and English in application of the repressive Act of 1857
Answer: False

14. It was Charles Metcalfe who repealed the Press Regulation of 1827 that had been introduced by Lord Canning.
Answer: False

15. The Sambad Prabhakar, edited by Iswarchandra Gupta, came out on 14 June 1839.
Answer: True

16. The Revolt of 1857 gave a stunning blow to the Indian press in general.
Answer: True

17. Indian papers like Samachar Sudhabarshan were charged before the Supreme Court with publishing seditious articles.
Answer: True

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

18. Under Lord Lytton restrictions were imposed on the newspapers published in vernacular languages by the ill-famed Vernacular Press Act of 1788.
Answer: False

19. The Fort William College was founded by Lord Wellesley in Calcutta in 1800
Answer: True

20. It was Serampore Baptist Mission that supplied books to the trainee civilians of the Fort William College.
Answer: False

21. The printing press apart from supplying various information helped the spread of education.
Ans: True

22. When there was no printing press the scribes copied manuscripts by hand. But the copies made by hand were sometimes unreadable.
Answer: True

23. Upendrakishore Roy Choudhury alias Upendrakishore Roy was the man who first introduced the art of modern block-making.
Answer: True

24. The Indian Association for the Cultivation of Science was the first official (government) scientific research institution.
Answer: False

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

25. Acharya Jagadish Chandra Bose and C.V. Raman were the two illustrious students of the Indian Association for the Cultivation of Science.
Answer: False

26. The University College of Science and Technology under the University of Calcutta is also known as the Rajabazar Science College.
Answer: True

Fill in the gaps by choosing the correct words

1. It first occurred in the mind of ____ that great benefit might arise from setting on foot a public newspaper in the country’
Answer: Hicky

2. The first newspaper in English language was published in India by Hicky in _____
Answer: 1780

3. In 1782 Hicky’s Bengal Gazette was __________ and the types of the press was seized.
Answer: Closed

4. After Hicky’s newspaper a host of newspapers were published in the last _____ decades of the eighteenth century.
Answer: Two

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

5. The Governor-Generals like Cornwallis, Wellesley and __________ were very much sensitive to the criticisms of the press.
Answer: Minto

6. In 1799 a rigid press censorship was imposed by Lord ______
Answer: Wellesley

7. Bangal Gazette was the first _________ newspaper published in Bengali language.
Answer: Weekly

8. It was Charles Metcalfe who took bold step of repealing ______ the Press Regulation in 1827
Answer: Adam’s

9. The Sambad Prabhakar edited by Iswarchandra Gupta was the first ________ paper in Bengali language.
Answer: Daily

10. The first vernacular daily run by the Indians was _______
Answer: Sambad Prabhakar

11. Tattuabodhini Patrika was founded by _______ Tagore.
Answer: Debendranath

12. The ill-fomed Vernacular Fress Act was introduced by Lord ________
Answer: Lytton

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

13. The elementary Bengali text-book that deserves special mention was Varna Parichay of ________
Answer: Iswarchandra Vidyasagar

14. The first Bengalee who established press in Calcutta was _________
Answer: Baboo-Ram

15. _______ was the author of Chheleder Ramayana.
Answer: Upendrakishore Roy

16. Besides being pioneer in the art of engraving __________ also was the first to attempt colour printing in India.
Answer: Upendrakishore Roy

17. Acharya Jagadish Chandra Bose was one of the two illustrious _______ of the Indian Association for the Cultivation of Science.
Answer: Teachers

18. Establishment of the science division of the University of Calcutta was possible due to the financial support of ____ and Taraknath Palit.
Answer: Rashbehari Ghosh

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

19. A split in the National Council became inevitable when there developed two different opinions regarding the ____ of instruction,
Answer: Method

20. The school set up by Rabindranath Tagore at Santiniketan was based on the model of forest schools of _______ period in India.
Answer: Vedic

Statement and Assertion

Question 1.
Statement : The East India Company’s Government in India were very much sensitive to the criticism of the press.
Assertion :
(a) A host of newspapers followed in quick succession Hick’s newspapers in the last two decades of the eighteenth century.
(b) The criticisms and exposures by the independent papers aroused anger and fear of the colonial rulers.
(c) In 1799 a rigid press censorship was imposed by Wellesley.
(d) Hicky is the pioneer of the Indian press.
Answer:
(c) In 1799 a rigid press censorship was imposed by Wellesley.

Question 2.
Statement : The Revolt of 1857 gave a stunning blow to the Indian press in general.
Assertion :
(a) The Indian press got a new lease of life after the British Crown took over the Indian administration from the Esat India Company.
(b) Many Indian papers were charged before the Supreme Court with publishing seditious articles.
(c) In introducing the repressive Act of 1857 Lord Canning made no distinction between publications in Indian vernacular languages and English.
(d) Various repressive Acts were passed by the Government of Lord Lytton.
Answer:
(c) In introducing the repressive Act of 1857 Lord Canning made no distinction between publications in Indian vernacular languages and English.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 3.
Statement : Printing press helped dissemination of knowledge. Assertion :
(a) It was the Serampore Press that supplied books to the trainee civilians of the Fort William College.
(b) The Baptist Mission Press started printing books in Bengali and other Indian languages.
(c) It was stated in the Bangal Gazette that diffusion of general knowledge and information amongst the natives ‘must lead to beneficial effects’.
(d) Books translated from English to Bengali facilitated assimilation of Eastern and Western cultures in the country.
Answer:
(a) It was the Serampore Press that supplied books to the trainee civilians of the Fort William College.

Question 4.
Statement : Upendrakishore Roy spearheaded the cultural rejuvenation of Bengal.
Assertion :
(a) Upendrakishore learnt the process of block-making in stages.
(b) In reproducing some illustrations using wood cut in his book Chheleder Ramayana Upendrakishore found that these were very poor.
(c) Upendrakishore was the first to introduce the art of modern blockmaking in India.
(d) Upendrakishore introduced the art of engraving and colour printing in India at a time when these had been developing in Western countries too.
Answer:
(d) Upendrakishore introduced the art of engraving and colour printing in India at a time when these had been developing in Western countries too.

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 5.
Statement : Rabindranath Tagore felt that under the colonial system of education the child found no joy in learning.
Assertion :
(a) In the colonial system primary and secondary level education the emphasis was on imparting education through the medium of English.
(b) English could hardly evoke any impression in the minds of the learners.
(c) English education hardly touched the core of life of the learners as such education was delinked to child’s living world.
(d) Rabindranath’s approach to education was humanistic as he believed in an inner harmony amongst man, nature and god.
Answer:
(d) Rabindranath’s approach to education was humanistic as he believed in an inner harmony amongst man, nature and god.

Match List I with List II

Question 1.
Match the following:

List I List II
(a) First printing press and newspaper (a) First printing press and newspaper
(b) First newspaper of India in English language (b) First newspaper of India in English language
(c) Being scared of the criticisms published in the press restrictions imposed (c) Being scared of the criticisms published in the press restrictions imposed
(d) Not admitted as the first Bengali weekly (d) Not admitted as the first Bengali weekly

Answer:
(a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)

Question 2.
Match the following:

List I List II
(a) The first Bengali news weekly (i) John Adam
(b) Regulation imposed to control the press (ii) Bangal Gazette
(c) Revocation of Adam’s Press Regulation (iii) Debendranath Tagore
(d) Tattvabodhini Patrika (iv) Metcalfe

Answer:
(a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 3.
Match the following:

List I List II
(a) Stunning blow to the Indian press in general (i) Iswarchandra Vidyasagar
(b) Lord Lytton (ii) Lord Ripon
(c) Revocation of the Vernacular Press Act (iii) 1857
(d) Varna Parichay (iv) Vernacular Press Act

Answer:
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

Question 4.
Match the following:

List I List II
(a) Baptist Mission founded (i) Upendrakishore Roy
(b) Supply of books to Fort William College (ii) 1800
(c) Printing Press (iv) Spread of education
(d) Cultural rejuvenation of Bengal (iv) Spread of education

Answer:
(a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

Question 5.
Match the following:

List I List II
(a) Pioneer in the art of engraving in the country (i) Upendrakishore Roy
(b) Art of modern block-making (ii) Baboo-Ram
(c) First Bangalee to set up printing press in Calcutta (iii) 1876
(d) Indian Association for the Cultivation of science (iv) Upendrakishore Roy

Answer:
(a)-(i), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(iii)

WBBSE Class 10 History MCQ Questions Chapter 5 Alternative Ideas and Initiatives

Question 6.
Match the following:

List I List II
(a) Rashbehari Siksha Prangan (i) Santiniketan school
(b) Basu Bigyan Mandir (ii) 1904
(c) National Council of Education (iii) Rajabazar Science College
(d) Brahmacharyasram (iv) Bose Institute

Answer:
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)