WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Practicing with West Bengal Board Class 10 History Book Solutions and WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3 alongside detailed explanations can lead to a deeper understanding of the subject.

West Bengal Board Class 10 History Model Question Paper Set 3

Group A

1. Choose the correct answers to the following: 1×20=20

Question 1.
Of the following who translated a text book on anatomy into Sanskrit ?
a. Madhusudan Gupta
b. Jagadish Chandra Bose
c. Dasarathi Roy
d. Sridhar Kathak
Answer:
a. Madhusudan Gupta

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 2.
Of the following which often tells story from life?
a. History
b. An autobiography
c. A memoir
d. A short story
Answer:
c. A memoir

Question 3.
In which of the following years was Hindoo Patriot published ?
a. 1800
b. 1813
c. 1853
d. 1857
Answer:
c. 1853

Question 4.
Of the following the name that does not in any way go with the spread of Western education?
a. Raja Radhakanta Deb
b. Raja Rammohan Roy
c. Ramendrasundar Trivedi
d. Kaliprasanna Singha
Answer:
d. Kaliprasanna Singha

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 5.
Of the following who left the Brahmo Samaj after a breach with Debendranath Tagore ?
a. Shivnath Shastri
b. Rammohan Roy
c. Keshab Chandra Sen
d. Dwarakanath Tagore
Answer:
c. Keshab Chandra Sen

Question 6.
Of the following who launched a very strong movement against the practice of sati?
a. Sivnath Shastri
b. Rammohan Roy
c. Keshab Chandra Sen
d. Radhakanta Deb
Answer:
b. Rammohan Roy

Question 7.
Of the following who made liberal contribution for the spread of education in Bengal ?
a. Keshab Chandra Sen
b. Raja Rammohan Roy
c. Dwarakanath Tagore
d. Haji Muhammad Mohsin
Answer:
d. Haji Muhammad Mohsin

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 8.
Of the following who mooted the idea of setting up the Ramakrishna Mission?
a. Sri Ramakrishna Deva
b. Bijay Krishna Goswamee
c. Swami Vivekananda
d. Debendranath Tagore
Answer:
c. Swami Vivekananda

Question 9.
In which of the following places did the Chuar Rebellion take place ?
a. Hooghly
b. Rangpur in present Bangladesh
c. Chotonagpur
d. Bankura and Medinipur
Answer:
d. Bankura and Medinipur

Question 10.
One of the leaders of the Kol rebellion was :
a. Kanu
b. Buddhu Bhagat
c. Birsa Munda
d. Majnu Shah
Answer:
d. Majnu Shah

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 11.
Of the following who founded the religious sect Pagal-Panthis ?
a. Dudu Mian
b. Karam Shah
c. Joa Bhagat
d. Durjan Singh
Answer:
b. Karam Shah

Question 12.
Of the following who came to be known as the Governor-General and Viceroy of India following the Queen’s Proclamation ?
a. Lord Dalhousie
b. Lord Canning
c. William Bentinck
d. Warren Hastings
Answer:
b. Lord Canning

Question 13.
Of the following who was the founder of the Wahabi Movement ?
a. Titumir
b. Mir Nisar Ali
c. Muhammad Abdul Wahab of Nejd
d. Haji Shariatullah
Answer:
c. Muhammad Abdul Wahab of Nejd

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 14.
Of the following find the incompatible one :
a. Jibansmriti
b. Jibaner Jharapata
c. Sattur Batsar
d. Gora
Answer:
d. Gora

Question 15.
Of the following who was the editor of the Grambarta Prakashika?
a. Kangal Harinath Majumdar
b. Kaliprasanna Singha
c. Dinabandhu Mitra
d. Girish Chandra Ghosh
Answer:
a. Kangal Harinath Majumdar

Question 16.
In which of the following years was the first Hindu widow remarriage took place?
a. 1855
b. 1856
c. 1857
d. 1858
Answer:
b. 1856

Question 17.
The woman revolutionary who made a daring attack upon the Europeans:at the Assam-Bengal Railway European Club was :
a. Bina Das
b. Kalpana Dutta
c. Pritilata Waddedar
d. Ashalata Sen
Answer:
c. Pritilata Waddedar

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 18.
Of the following who was the first to use the term dalit meaning oppressed people?
a. Jotiba Phule
b. Harichand Thakur
c. Mahatma Gandhi
d. B. R. Ambedkar
Answer:
a. Jotiba Phule

Question 19.
Of the following who is regarded as the ‘father of the Namasudra renaissance?
a. Harichand Thakur
b. B.R. Ambedkar
c. Mahatma Gandhi
d. Guruchand Thakur
Answer:
d. Guruchand Thakur

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 20.
Under whose leadership Hyderabad was annexed to the Indian Union by ‘police action’?
a. General Cariappa
b. General J.N. Chaudhuri
c. General Subrata Chaudhuri
d. None of the above
Answer:
b. General J.N. Chaudhuri

Group B

2. Answer the following Questions

Attempt one question from each sub-group: In all 16 questions 1×16=16

Answer each of the following questions in one sentence :

Question 1.
Name the memory picture written by Rabindranath Tagore.
Answer:
Jibansmriti is the name of the memory picture written by Rabindranath.

Question 2.
Who was author of the book entitled Letters from a Father to His Daughter?
Answer:
‘Father to His Daughter’ is the book authored by Jawaharlal Nehru.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 3.
When was Calcutta Medical College of Bengal established ?
Answer:
It was in 1835 that the Calcutta Medical College of Bengal was established.

Question 4.
Who was the first lady to become the President of the Congress ?
Answer:
Annie Besant was the first lady to become the President of the Indian National Congress.

Identify which of the following is ‘True’ or ‘False’ :

1. While speeches are considered primary source the autobiography and memoirs are the secondary source of history.
Answer: True

2. Titumir of the Barasat Revolt was also known as Mir Nisar Ali.
Answer: True

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

3. The Munda rebellion is classified as a working class movement.
Answer: False

4. Bina Das was in favour of Non-violent movement.
Answer: False

Match column ‘A’ with column ‘B’

A B
1. First printing press and newspaper (a) Vernacular Press Act
2. First Bengali news weekly (b) Lord Ripon
3. Revocation of the Vernacular Press Act (c) Bangal Gazette
4. Lord Lytton (d) Hicky

Answer:
1-d, 2-c, 3-b, 4-a

4. Identify the following places in the given map of India :

1. The area where Ramakrishna Mission is located.
2. The area where Wahabi Movement began.
3. The region in Bangladesh where peasantry revolted in 1870 .
4. The area where Mangal Pandey raised the banner of rebellion.
Answer:
See the Map attached
Or
(Only for blind students)

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

1. was one of the leaders of the Fakirs in the Sannyasi-Fakir rebellion.
Answer: Majnu Shah

2. The play Neel Darpan was composed by
Answer: Dinabandhu Mitra

3. was known as the ‘Grandfather of Indian nationalism’.
Answer: Rajnarayan Bose

4. Hyderabad was annexed to the Indian Union in
Answer: 1949

Select the correct interpretation of the following statements :

1. Statement : In Bamabodhini, a Bengali periodical, strong emphasis was was given on women issues.

Interpretation 1: The paper focused on the needs of the womenfolk
Interpretation 2: Bamabodhini continued to be published till 1923
Interpretation 3: Bamabodhini helped to bring about women’s progress in education and social matters.
Answer:
Interpretation 2: Bamabodhini continued to be published till 1923

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

2. Statement: Derozio promoted advanced ideas through his lectures.

Interpretation 1: Derozio moulded the minds of his students.
Interpretation 2: He constantly encouraged his students to think freely and questioning all authority.
Interpretation 3: Under Derozio’s influence his students drew inspiration from Bacon, Hume, etc.
Answer:
Interpretation 2: He constantly encouraged his students to think freely and questioning all authority.

3. Statement: The play Neil Darpan was written in the background of the. Indigo Revolt of 1859.

Interpretation 1: It exposed the inhuman villainy of the indigo planters.
Interpretation 2: The torture perpetrated by the indigo planters were mostly Europeans.
Interpretation 3: In reality the play highlighted the oppressive machinery of the colonial rulers.
Answer:
Interpretation 1: It exposed the inhuman villainy of the indigo planters.

4. Statement: The British Government of India instituted the Meerut Conspiracy Case (1929)

Interpretation 1: To suppress labour movement which was the result, it was thought, due to socialist influence.
Interpretation 2: In the case most of the Communist and trade union leaders were arrested.
Interpretation 3: The then-British Government became alarmed at the growing unrest among the workers.
Answer:
Interpretation 1: To suppress labour movement which was the result, it was thought, due to socialist influence.

Group C.

3. Answer the following questions in 2 or 3 sentences (any 11)

Question 1.
Can autobiography be considered as a source of history?
Answer:
Indeed, autobiography is a primary source for the reconstruction of history. For, autobiography directly tells the story of life of the person.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 2.
Name the first two graduates of the University of Calcutta.
Answer:
The first two graduates of the University of Calcutta were Bankim Chandra Chatterjee and Joddunath Bose.

Question 3.
To which educational institution did Mohammad Mohsin contribute liberally ?
Answer:
Haji Mohammad Mohsin was a wealthy man. In his charitable efforts he made no distinction between man and man. He made remarkable gift to the Hooghly College (presently Hooghly Mohsin College).

Question 4.
Who founded the Nababidhan ?
Answer:
The initial breach between Keshab Chandra Sen and Debendranath Tagore led to the formation of Brahmo Samaj of India. Yet formation of another religious faith became inevitable in 1881 when Keshab Chandra Sen founded Nababidhan.

Question 5.
Who were the adivasi or tribals ?
Answer:
The adivasi or tribal communities of India as distinguished from the peasantry were also basically peasants. They earned their livelihood through shifting cultivation and collection of fruits and roots from forest.

Question 6.
What social reforms did the Brahmo Samaj aim at?
Answer:
The Brahmo Samaj aimed at promotion among different religious groups a faith in the unity of the divine and of man. Another objective of the Brahmo Samaj was the welfare of the common people.

Question 7.
What do you understand by the term ‘revolution’?
Answer:
‘Revolution is one that brings about fundamental change in the politicosocio-economic level of a country. The French Revolution or Russian Revolution may be cited as examples of revolution.

Question 8.
What was the characteristic feature of the Kol Rebellion?
Answer:
The characteristic feature of the Kol rebellion was that the Kol tribesmen were not alone to give a fight to the British. The Kols got direct support from other tribesmen like Hos, Oraons and Mundas. Thus it goes to the credit of the Kols that could garner support of the fellow tribesmen in a fight against the British.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 9.
Why was the ‘age of association’ crucial to the country?
Answer:
In the absence of any political party it is not at all possible to express the grievances of people to the political authority. In India, such deficiency was made up when a number of political associations came into existence in the mid-nineteenth century. Thus began the ‘age of association’ when people could raise their legitimate demands and place them before the colonial government.

Question 10.
What is stated in the Bartaman Bharat of Swami Vivekananda?
Answer:
In Bartaman Bharat Swami Vivekananda predicted formation of an ideal state in India. According to him, the ideal state would be one in which the knowledge of the priest period, the culture of the military as also the ideal of equality are brought into harmony.

Question 11.
How did printing press help the spread of education ?
Answer:
Printing press, indeed, helped the spread of education in India. Printing of books within a short time facilitated availability of reading materials. Thus printed books became a medium for the dissemination of knowledge.

Question 12.
Why did Rabindranath found Sriniketan?
Answer:
Rabindranath set up Sriniketan at the contiguous campus of Visva Bharati. The objective was to help the villagers to solve their own problems. Also an emphasis was laid on a scientific study of the village problem.

Question 13.
Who was Baba Ramchandra?
Answer:
In 1919 Baba Ram Chandra was the first to lead a peasant protest against the landlords. In 1920 he set up Oudh (Awadh) Kisan Sabha. He was a sannyasi (mendicant) who earlier had been to Fiji as a bonded labour

Question 14.
Why is Bina Das remembered ?
Answer:
In 1929 Bina Das joined Bhupal Bose’s revolutionary group. She engaged herself in carrying on revolutionary activities. In 1932 Bina Das made an attempt o the life of Stanley Jackson, the then Governor of Bengal.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 15.
Why is Potti Sreeramulu remembered ?
Answer:
Potti Sreeramulu was a devout follower of Mahatma Gandhi. He worked throughout his life for humanitarian causes. He became famous for undertaking a fast for the formation of Andhra for the Telegu-speaking people of Madras.

Group D

4. Answer the following questions in 7/8 sentences: 

(Attempt one question from each sub-group: in all 6 questions)

Question 1.
How did Rammohan Roy help the spread of Western education?
Answer:
Raja Rammohan Roy was the first Indian to feel the need for Western education, and as such came to be known as the ‘First Modern Man of India’. In a letter addressed to Lord Amherst Rammohan categorically pointed out that no useful purpose will be served establishing college for Sanskrit learning. Noticing apathy of the government in establishing institutions where Western scientific education would be taught Rammohan himself founded Anglo-Hindu School in 1822.

In 1825 Rammohan founded the Vedanta College where along with Western science and philosophy the students were to be taught Vedanta philosophy. Another significant contribution of Rammohan in the field of Western education was that he drew the Christian Missions to this field. He requested the Church of Scotland Assembly to send out competent teachers to spread English education in India.

Question 2.
How did Iswarchandra Vidyasagar campaign for widow remarriage ?
Answer:
It was Iswarchandra Vidyasagar who began a campaign for widow remarriage during the mid-nineteenth century. He waged a long struggle in favour of widow remarriage. However, he realized that the campaign for widow remarriage would have an appeal to the general people if it was backed by reference to Shastric instructions.

Thus Iswarchandra began studying sacred books. Vidyasagar raised his powerful voice, backed by the weight of immense traditional learning in favour of widow remarriage. At last he found what he wanted in a verse of the Parasara Samhita.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

In one of the Slokas it has been categorically stated that a second marriage is sanctioned for women under certain conditions, and one of the conditions referred to is the death of husband of a married woman. It was in this manner Vidyasagar sanctified the remarriage of Hindu widows.

Question 3.
What was the importance of the Queen’s Proclamation?
Answer:
Queen Victoria by a Proclamation announced on 1 November 1858 assumed the responsibility of the Indian administration in her own hands. The importance of the Proclamation were :

  • The honorific title of Viceroy was added to the ‘Governor-General of India’.
  • Lord Canning so far known as the Governor-General of India also became the first Viceroy of India.
  • In her Proclamation Queen Victoria also announced some changes in the governmental policy to be pursued by the British in India. She made it clear that the British Government had no desire of further territorial expansion in India.
  • The Queen also stated that the British would in no way interfere with the established customs or religions of the Indian people.
  • As per the Proclamation there was an extensive reorganization of the army and civil administration.

Question 4.
How did Anandamath help the spread of nationalism ?
Answer:
Study of the literary works of great litterateurs of nineteenth century Bengal reveals nationalist feelings embedded in them. In this context Anandamath of Bankim Chandra Chatterjee may be discussed. Anandamath of Bankim Chandra bears historic worth in the narrative of nationalism in modern India.

Written in the background of the memory of Sannyasi Rebellion, the novel centres around the organization of the santans (or children of Mother India). Now that the Mother is in chains of the foreigners her children vow to tear asunder the bondage.

  • The novel narrates how the children of the Mother take up arms against the rule and domination of the aliens. It is in Anandamath that the Indian people get the famous song, Bande Mataram.
  • The opening stanza of the song is full of appreciation for the natural possessions that adorn the Mother.
  • In the song the sacredness of the land has been raised to a religious level. The song combines patriotism with religious fervour.
  • Anandamath was a Bible for the secret revolutionaries. In fact, they modeled their societies on the organization founded by Satyananda, the hero of the novel. Thus Anandamath helped the spread of Indian nationalism.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 5.
What were the contributions of Hindu Mela to the cause of Indian nationalism?
Answer:
The Hindu Mela had immense contributions to the cause of Indian nationalism.

  • The Hindu Mela used to hold annual sessions. On such occasions fairs were organized attended by thousands of people. Display of various products of Indian arts and crafts encouraged the native producers.
  • The Hindu Mela also worked for the development of national literature, national song, national gymnastics, etc.
  • The Mela also drew into the national movement personalities like Sivnath Shastri, Bipin Chandra Pal, Sisirkumar Ghose and many others.
  • The Hindu Mela by fostering the spirit of self-help paved the way for foundation of the national movement.
  • ¬†Emphasis on the indigenous products in the fairs (mela) organized was a farsighted move and the industrial exhibitions were the forerunners of the Industrial Exhibition organized by the Indian National Congress in 1896.

Question 6.
What was Rabindranath’s idea of education ?
Answer:
Elaborating his own ideas about the aims of education Rabindranath said that the fundamental purpose of education was not “….merely to enrich ourselves through the fullness of knowledge…”. Rather he believed that the purpose also was to establish bond of love and friendship between man and man. Thus it may be said that Rabindranath’s approach to education was humanistic.

He believed in an inner harmony amongst man, nature and god. In Rabindranath’s idea of education teachers had to be imaginative. The teachers should understand the child, and help the child to develop curiosity in them. Tagore further felt that the creative learning could be encouraged only within natural environment. Living in harmony with nature, children would be able to cultivate their natural creativity.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 7.
What was the nature of women’s participation in the revolutionary Struggle
Answer:
In the revolutionary struggle participation of women presented a different picture than that of non-violent struggle.

i. Women’s involvement in the non-violent struggle had the support and encouragement of Gandhiji. But the women who participated in the armed struggle joined it on their own. That is to say, there had been no encouragement from any quarter to enthuse the women to join the revolutionary struggle.

ii. In fact, the revolutionary secret societies made no concerted efforts to encourage the participation of women as Mahatma Gandhi had done in regard to the non-violent activities.

iii. Another important point to be noted is that direct participation of women in the revolutionary movement was not feasible also due to certain constraints. First, women were not allowed by their male relatives to join the revolutionary secret societies. Second, the risk was too high to allow women to participate in revolutionary feats on an equal basis with men.

iv. However, in general the indirect participation of women helped the revolutionaries silently from the background. In the above context the revolutionary activities of Pritilata Waddedar and Kalpana Datta may be discussed.

Question 8.
What was the main point of the debate between Gandhiji and Ambedkar regarding the rights of the dalits ?
Answer:
There is little doubt that both Gandhi and Ambedkar were very much aware of the problem of untouchability or the dalits. Yet there was sharp difference between the two regarding the dalit issue.

i. That there was little in common in the perception between the two came to the forefront in the early 30s of the nineteenth century.

ii. Gandhiji refused to view the dalits as a minority who should be given political safeguards. Rather he considered it essentially a social problem, and that was to be tackled by the Hindu community itself. Contrarily, Ambedkar describing the dalits as ‘slaves’ advocated for communal representation of the dalits on the ground that ‘untouchability constitutes a definite set of interests which the untouchables alone can speak for.’

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

iii. Throughout 1920s Ambedkar had a soft spot for Gandhi as he took him as one different from the elitist Brahmanic leaders he (Ambedkar) hated. The real break between the two surfaced during the events of the Round Table Conference of 1932.

Group E.

5. Answer any one question in 15/16 sentences :

Question 1.
Write about the nature of the Revolt of 1857
Answer:
The nature of the Revolt of 1857 is a very contentious issue, and debate over it started from the very moment of its happening.

1. Opinions are sharply divided as to whether the Revolt of 1857 was mere a mutiny or a War of Independence.

2. Considered from the nature of the rising the old school of historians found it difficult to call it a War of Independence on the following grounds

  • There was no definite political ideal before the rebels. Though expulsion of the British was the immediate goal, there was no co-ordinated plan to establish an independent government in place of the British.
  • There was no plan, no co-ordination among the rebels in different parts of the country. The fact that at least some of the zamindars and talukdars (landed magnates) participated in the rebellion would at best give it a feudal character as Jawaharlal Nehru pointed out. c Common people did not participate in any measure that can legitimately give it the name of a ‘national rising’.

3. Professor S. N. Sen in his book entitled Eighteen Fifty-seven concluded that the mutiny of 1857 was not simply a rising of the sepoys. He argued that a national rising does not require participation of all people. Only an influential section of people had participated in the revolutions of France and America. On such arguments Professor Sen calls it a ‘national rising’, although to a limited extent.

4. Professor Rames Chandra Mazumder’s arguments are also somewhat identical with those of Professor Sen. According to him, what began as a mutiny ended in certain areas in an outbreak of the civil population.

5. There is, however, no dearth of other opinions. As pointed out by Professor Sekhar Bandyopadhyay, V. D. Savarkar by describing the revolt of 1857 as the ‘Indian War of Independence’ directly drafted it into the historiography of Indian nationalism.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 2.
What was the participation of the peasants in the Anti-Partition Movement? What was the Bardoli satyagraha?
Answer:
A. Participation of the Peasants: The anti-partition movement assumed an all-India character in which different classes of people participated. Despite the popular character of the anti-partition movement it must be admitted that it was largely confined to the urban middle class. The peasants’ participation was very much limited.

Indeed, the Congress leadership did call upon the peasants to start a no-rent campaign. However, in some way the participation of peasants in the movement was significant. The indigo peasants of Champaran in Bihar rose in rebellion. Peasants’ disturbances took place in Assam and Mymensingh (in present Bangladesh).

The Muslim peasants of Barisal (in present Bangladesh) were led by Aswini Kumar Datta. The Left politics did not emerge in India during the anti-Partition movement. As such there was no question of the Leftists’ leadership amongst the peasants.

B. Bardoli Satyagraha: The first civil disobedience movement was staged by the peasants of Bardoli in the Surat district of Gujarat. In 1926 when the time of revision of land revenue was due at Bardoli it was found that the hike was unprecedented. The burden on the peasants was 22% to 60 % more than the previous rate of tax.

The peasants of Bardoli thereupon began satyagraha under the leadership of Vallabhbhai Patel who had the blessings of Gandhiji. The Bardoli Satyagraha was formally launched on 12 February 1928. The satyagraha constituted an important chapter in the freedom movement of India. a. Bardoli Satyagraha became the symbol of peasants’ protests in the country.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 3.
Write in short about the participation of the working class in the Quit India Movement.
Answer:
The Quit India Movement did not leave the working class untouched. The formation of Congress ministries in different provinces following election in 1937 gave a boost to the working class movement.

i. In fact, during the tenure of the Congress ministries between 1937 and 1939 there was a phenomenal rise in the trade union movement. During this period the number of trade unions increased from 271 to 562.

ii. It must be pointed out here that the pro-labour attitude of the Congress governments in the provincial level also served as an encouragement to the trade union activities.

iii. Even the Congress Working Committee in a resolution denounced the repressive measures taken on the workers by the non-Congress provincial ministries of Bengal and Punjab.

iv. Another significant feature was that during the period under reference strikes organized by the trade unions mostly ended successfully, with victory of the struggling workers.

v. The Quit India Movement formally began on 9 August with arrests of most of the prominent national leaders including Gandhiji. As the news of the arrests spread workers of various places of the country went on strikes and hartals that lasted for a week.

Delhi, Lucknow, Jamshedpur, Madras, Bangalore, etc. were some of the main centres of the strikes. In some places the strikes continued for longer periods. The Tata Steel Plant was shut down for thirteen days. In Ahmedabad the textile workers continued the strike for three and half months.

vi. Following the ‘People’s War’ line the communists dissociated themselves from the Quit India Movement. They lent no support to the industrial strikes by the working class. Rather the communists followed a policy of industrial peace so that the workers could concentrate on production.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Group F

6. Answer the questions in a complete sentence

Question 1.
What is the name of the autobiography of Bipin Chandra Pal ?
Answer:
Sattar Batsar (Seventy Years) is the name of the autobiography of Bipin Chandra Pal.

Question 2.
Who was the editor of Bangadarshan ?
Answer:
The journal Bangadarshan was published by Bankim Chandra Chattopadhyay.

Question 3.
Who was the author of Hootum Pyanchar Naksha?
Answer:
Hootum Pyanchar Naksha was authored by Kaliprasanna Singha.

Question 4.
Mention the name of a woman leader of the Swadeshi Movement.
Answer:
Ashalata Sen was a woman leader during the Swadeshi Movement.

Question 5.
Who organized the Anti-Circular Society ?
Answer:
Krishnakumar Mitra organized the Anti-Circular Society.

7. Answer the following questions in 2/3 sentences :

Question 1.
What do understand by the term ‘Urban History’?
Answer:
Urban History literally means history of cities. Till very recently the subject was much neglected, but of late the urban history has received the attention of modern historians.

Question 2.
Can periodicals and newspapers be regarded as a source of history ?
Answer:
Indeed, newspapers and periodicals are regarded as an important source for the reconstruction of history. While newspapers are the primary source of history, the periodicals are the secondary source.

WBBSE Class 10 History Sample Question Paper Set 3

Question 3.
What came to be known as the Corridor Warfare?
Answer:
Benoy Bose, Badal Gupta and Dinesh Gupta, the revolutionary trio named ‘Benoy-Badal-Dinesh’ of the Bengal Volunteers group were involved in an encounter with police inside the Writers’ Buildings that came to be known as the Corridor Warfare. The encounter followed after the revolutionaries fatally shot Simpson, the then Inspector-General of Police.

Question 4.
What was the ‘carrot and stick’ policy followed in the accession of the princely (or native) states of India.
Answer:
It was Vallabhbhai Patel who with great skill and diplomacy successfully completed the accession of the Princely States with the Indian Union. He had followed the dual policy of ‘carrot and stick’ meaning while invitation was made to the princes to join the Indian Union peacefully the recalcitrant elements would be forced to accede to.

Leave a Comment